Objavljeno 28.08.13. 10:09

Top turistička događanja od 29. kolovoza do 8. rujna 2013.

Ljetni se dani polako približavaju kraju, pa nas tako idućih tjedana očekuju brojna događanja karakteristična za završetak ljeta i početak jeseni, zbog kojih će neki od nas 'potegnuti' i stotinjak kilometara od svojih domova kako bi uživali u njima.
Karlovački gradski grb Karlovački gradski grb

Renesansni festival, Koprivnica

Renesansni festival u Koprivnici među najvećim je našim srednjovjekovnim sajmovima, ujedno i jedan od rijetkih u sjevernoj Hrvatskoj koji se održava tijekom ljetnih mjeseci, točnije od 29. kolovoza do 2. rujna.

Ovom manifestacijom posjetitelji se vraćaju u 15. i 16. stoljeće, kada su nastale koprivničke renesansne fortifikacije, a na njoj možete vidjeti brojne povijesne likove, do se cijeli prostor renesansnih bedema pretvara u srednjovjekovno naselje, prepuno šatora, kula, opsadnih sprava, logora i kostimiranih stanovnika.

Festival će po prvi put imati središnju temu, koja će se ove godine 'vrtiti' oko pivarstva, a tu je i uvijek impresivna noćna opsada grada koja okupi tisuće zaljubljenika ovakvih događanja.

Karlovački dani piva

Ove će godine, 27. po redu Karlovački dani piva, trajati od 30. kolovoza do 8. rujna. Osim poznatih glazbenih izvođača, na manifestaciji će biti predstavljen velik broj različitih vrsta piva, a tu su i nezaobilazni veliki pereci, kao i kotlovina, pečeno meso te brojni drugi gastronomski specijaliteti karakteristični za ovakva događanja.

Za posjetitelje Karlovačkih dana piva organizirane su i četiri besplatne autobusne linije iz Duge Rese, Ozlja, Lemić Brda i Šišljavića, dok će u subotu, 7. rujna, od Zagreba do Karlovca voziti izletnički vlak 'Pivo express'.

Zabavni se program odvija na dvije pozornice - jedna se nalazi na Trgu susreta, druga na Pivarskom trgu - a na ovogodišnjim koncertima nastupaju glazbenici poput Mate Bulića, Opće opasnosti, klape Intrade i Slavonskih Lola.

Iločka berba grožđa

Ovogodišnja, 46. po redu 'Iločka berba grožđa', održava se od 31. kolovoza do 8. rujna. Ova kulturno-zabavna i gospodarsko-turistička manifestacija već tradicionalno se održava u Iloku od 1962. godine.

Do današnjih dana 'Iločka berba grožđa' prerasla je u značajnu manifestaciju etno-vinsko-turističkog karaktera, a glavni dio programa odvija se vikendom, s dnevnim i večernjim kulturno-zabavnim sadržajima, kao što su nastupi folklornih društava, KUD-ova, degustacije vina i jela, sudjelovanje u dječjim likovnim radionicama, nastupi mažoretkinja, a navečer nastupaju poznati pjevači i grupe, poput Crvene jabuke i klape Iskon.

Vrijedi spomenuti da će se 28. i 29. kolovoza na 'FilmoVinu' prikazati nekoliko filmova s Vukovarskog filmskog festivala, a tko će pak za vrijeme trajanja Iločke berbe grožđa htjeti posjetiti Muzej grada Iloka u dvorcu Odescalchi, jedan dan će to moći učiniti besplatno.

Špancirfest, Varaždin

Na varaždinskom je festivalu dobrih emocija u proteklih 14 godina nastupilo tisuće izvođače sa svih kontinenata te ga je posjetilo više od dva milijuna posjetitelja, a Varaždince i njihove goste na jedinstvenoj pozornici varaždinske starogradske jezgre i ove godine od 23. kolovoza do 1. rujna očekuje deset nezaboravnih i zabavnih dana.

Špancirfest u Varaždinu

Špancirfest u Varaždinu | Pogledajte više slika

Špancirfest je danas najpoznatije varaždinsko događanje, ujedno i jedan od najboljih i najraznolikijih hrvatskih festivala. Raznolika ponuda privlači desetke tisuća posjetitelja, a svake je godine sve zanimljivija. Tako će biti i ove godine, kada će se varaždinske ulice opet ispuniti brojnim hrvatskim i stranim umjetnicima i zabavljačima, a mnoge će zasigurno privući i odlični glazbenici koji će ondje nastupati, poput Skunk Anansiea, Gibonnija i Pips, Chips & Videoclipsa.

Ljetno kino Gradec, Zagreb

Ovaj vikend se prikazuju i posljednji filmovi popularnog Ljetnog kina Gradec, koji traju od 1. kolovoza do 1. rujna.

Katarinin trg na Gornjem gradu po četvrti put je ugostio brojne ljubitelje sedme umjetnosti, koji su imali i još nekoliko dana imaju priliku pogledati neki od 48 ponuđenih filmova, s time da posljednja dva dana zatvaraju ratna drama 'Pratnja' i komedija 'Svećenikova djeca'.

Jaskanske vinske svečanosti, Jastrebarsko

Već tradicionalno kao uvod u bogatu berbu jesenskih plodova i njenu šarolikost uvode nas Jaskanske vinske svečanosti, a ove godine održavat će se od 5. do 8. rujna na prostoru jaskanskog Sajmišta po 21. put.

Kao i svake godine Jaskanske vinske svečanosti započinju svečanom povorkom sa Strossmayerovog trga do šatora na Sajmištu, nakog čega slijedi svečano otvorenje i bogat kulturno-umjetnički program, uz degustacijsko-prodajnu izložbu brojnih izlagača, a navečer će nastupati glazbenici poput Gazdi ili Ivana Zaka

Bundekfest, Zagreb

Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja, ovog rujna po drugi put će se na popularnom novozagrebačkom jezeru održati Bundekfest.

Dva vikenda zaredom, od 6. do 14. rujna, Bundekom će odzvanjati dobra svirka, a prvu večer, 6. rujna, prije početka cijele manifestacije, organizirano će se gledati kvalifikacijska utakmica za odlazak na Svjetsko prvenstvo u nogometu između Hrvatske i Srbije, nakon čega slijedi koncert Baruna.

Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

Manifestacija 'Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku' ove se godine održava od 6. do 8. rujna, a svojim će trodnevnim programom na šibenskim kalama i trgovima oživjeti atmosferu nekadašnjih gradskih sajmova te predstaviti bogatu kulturno-povijesnu baštinu najstarijeg samorodnog hrvatskog grada na Jadranu.

Tih dana u Šibeniku ćete imati priliku čuti Šibensku narodnu glazbu, paljbu iz topova s obale, vidjeti Šibensku gradsku stražu, srednjovjekovne vitezove i štandove sa srednjovjekovnim motivima, kušati stara jela te štošta drugo.

Subotina po starinski, Buzet

Jedna od glavnih buzetskih pučkih fešti već stoljećima svakako je Subotina, kad se već tradicionalno sprema divovska fritada s tartufima. Tako se na Trgu Fontana u tavu promjera 2,5 metra svake godine doda po jedno jaje više nego prethodne, pa će se ovaj put u subotu, 7. rujna, naći čak 2013 jaja i oko 10 kilograma istarskog tartufa.

Večernji dio programa, kad se ujedno slavi i Dan grada Buzeta, upotpunit će nastupi glazbenika, a u ponoć sve posjetitelje očekuje atraktivan laserski i vatreni 'show'.

Keltska noć, Sisak

Kada rujanski mjesec uđe u svoj mlađak i noć se spusti nad grad Sisak, neupućeni bi posjetitelj uslijed nepoznatih događaja mogao pomisliti da je upao u vremensku rupu i vratio se kroz puno stoljeća u prošlost. Daleku prošlost u kojoj su splavi plovile rijekom Kupom, a ulicama Siska prolazili vitezovi, druidi i vile.

No, nemojte se odmah prestrašiti, to je samo predstava - Keltska noć - čija je pozornica rijeka Kupa, kojom će ploviti povorka sačinjena od splavi, kupskih čamaca i tristotinjak plutajućih baklji. Ove se godine Keltska noć održava u subotu, 7. rujna, od Mosta Gromova do Starog mosta, a glavna tema su 'Sisački nepoznati velikani'.

Ako u ovim prijedlozima ipak niste pronašli ništa za sebe ili jednostavno nemate vremena za posjet nekom događanju naredna dva vikenda, pogledajte našu bazu turističkih događanja te provjerite je li sljedećih tjedana na rasporedu nešto što vam više odgovara.