Gastronomija u Beču

Kad bi netko zamolio da mu se nabroji europske gurmanske metropole, Beča se mnogi ne bi sjetili. No, grad koji je 'stvorio' ili na svjetsku kartu stavio danas savršeno uobičajena jela poput bečkog šnicla, štrudle od jabuka ili Sacher torte, svakako zaslužuje epitet jednog od najboljih mjesta u Europi za uživanje u raznolikoj hrani.
Gastronomija u Beču Gastronomija u Beču

I doista, desetci tisuća gradskih restauranata jamče ponešto za svakoga. Želite li tradicionalnu bečku ili austrijsku kuhinju, odgovaraju li vam više mediteranska jela ili biste radije probali japanske delicije? U Beču ćete, zaista, bez problema pronaći sve to.

Sacher torta

Turistima koji se u austrijskoj metropoli zadržavaju kraće, vjerojatno će najprimamljivije biti slastičarnice, poput hotela Sacher ili Demela (www.demel.at). Ta mjesta jedina imaju pravo koristiti ime Sacher, iako ćete na njega naići gotovo na svakome koraku. Priča o nastanku popularne Sacherice zanimljiva je pripovijest o slučajnosti koja nam je donijela jednu od danas najpoznatijih slastica. Dakle, početkom 19. stoljeća, grof Metternich, austrijski ministar vanjskih poslova, zatražio je od svoje posluge da priprave poseban desert za jedno važno primanje, kako bi impresionirao goste.

Kao za peh, tu večer razbolio mu se glavni kuhar i na njegovo je mjesto došao šesnaestogodišnji šegrt - Franz Sacher. Iako je svima ispočetka zapela knedla u grlu, kao rezultat je ispala... torta! Malo jaja, maslaca, čokolade, marmelade od marelica i preljev povrh svega učinilo je tu slasticu glavnim specijalitetom cijele Monarhije. Danas, u špici sezone, iz Hotela Sacher zna 'izaći' i više od tisuću torta dnevno! Jedina je razlika u tome što Demel marmeladu od marelica stavlja odmah ispod čokoladnog preljeva, za razliku od originala, koja je stavlja u sredinu torte. Iako se nedvojbeno radi o ugodnim mjestima s dobrim slasticama, mnogi ih smatraju precijenjenima i nekom vrstom zamke za turiste, s obzirom na visoke cijene i srž ponude koja se sastoji od kolača koji se mnogima čini nedostojnim tolike pompe.

Bečke kavane

Ako ste ljubitelj slastica, ali biste htjeli probati nešto drukčije, no i dalje autentično, zaputite se u neku od slavnih bečkih kavana. Kavanska kultura ovdje je istinska institucija, nešto što morate probati ako želite osjetiti pravi ugođaj Beča. Prava kavana obično se nalazi u nekoj od povijesnih palača, vrh stola izrađen je od mramora, gostima je na raspolaganju velik izbor novina, a goste često uveseljava i pijanist. Naravno, izbor kava je raznolik, tu su i razni kolači i slastice te razna druga jela. Osim kave i kolača, u bečkim kavanama tradicija je odlazak na doručak, obično dostupan u obliku različitih jutarnjih jelovnika. Ono što se posebno naglašava u bečkim kavanama jest odsutnost vremenske dimenzije, odnosno potpuno prepuštanje užitku koje traje satima, pri čemu se konobari nijednom ne bi smjeli ponijeti tako da imate osjećaj da vas se tjera.

Jedna od najboljih gradskih kavana jest Café Central (www.palaisevents.at/cafecentral.html), smještena u prekrasnoj palači Ferstel, nedaleko od Hofburga. Slavni Café Landtmann (www.landtmann.at) nalazi se pak uz Burgtheater, nasuprot Gradske vijećnice. Ako želite osjetiti atmosferu mjesta u kojemu se svoje dane provodili ili koje su posjetili Sigmund Freud, Romy Schneider, Marlene Dietrich ili Paul McCartney, uputite se u neko od ova dva mjesta. Tražite li nešto boemskiju atmosferu, nju možete pronaći u Café Hawelki (www.hawelka.at), gdje biste mogli naletjeti na lokalne umjetnike kako uživaju u nešto manje ekskluzivnoj, ali unatoč tomu i dalje šarmantnoj atmosferi. I ovo mjesto ugošćivalo je mnoge poznate, poput slavnog Hundertwassera ili Andyja Warhola.

Restauranti

Od 'punokrvnih' restauranata, mnogima su najzanimljiviji oni koji se specijaliziraju za bečke odreske. Svakako najpoznatiji jest Figlmüller, slavni restaurant koji se smatra 'ocem' Wienerschnitzela. Danas pod tim imenom posluju dva restauranta, oba tik do Katedrale, i Figl, gostionica s pivskim vrtom u četvrti Grinzing. Omaleni izvorni Figlmüller na adresi Wollzeile 5 doista je mjesto u kojemu se poštuje tradicija - središte jelovnika svakako su slavni bečki šnicli, a ostatak menija popunjen je sa svega 12 provjerenih klasika! No, tu iznenađenjima nije kraj, pa na istoj adresi ne ćete moći naručiti pivo, kao ni voćne sokove. Razlog? Johann Figlmüller pokrenuo je posao na istoj adresi otvaranjem vinske konobe, pa se iz poštovanja prema tradiciji prednost daje vinu, uz koje je moguće naručiti nekoliko bezalkoholnih, kao i žestokih alkoholnih pića. Što se tiče glavnog jela, odrezak koji će vas dočekati doista je velik, a kako i ne bi bio kada mora zadovoljiti pravilo o promjeru od čak 30-ak centimetara.

Ako tražite drugog specijalista za odreske, nešto manje poznatog i slabije popunjenog, a uz to i nešto jeftinijeg, zaputite se u jedan od Centimetera (www.centimeter.at), lanac sastavljen od nekoliko restauranata na dobrim lokacijama u kojemu se za manje od deset eura možete odlično najesti. Oprez - kao i u Figlmülleru, porcije bečkih odrezaka vrlo su velike i mnogima će jedna porcija (koja se zapravo često sastoji od dva velika komada) biti sasvim dovoljna za dvije osobe! Ako vam pak ostane viška, osoblje će vam rado zapakirati obrok koji tako možete do kraja pojesti doma.

Ulične zalogajnice

Tražite li pak nešto sasvim jednostavno, možete prigristi nešto iz popularnih uličnih zalogajnica, tzv. Imbissa. Zahvaljujući brojnoj doseljeničkoj zajednici, na raspolaganju vam stoji dosta šarolik izbor - od domaćih kobasica, preko rezanaca do jednostavnih azijskih specijaliteta. Posebno su ukusne kobasice sa sirom (Käsekrainer), koje možete kušati i na najstarijem gradskom štandu s kobasicama - Leu (www.wuerstelstandleo.at), smještenom u četvrti Döbling, u blizini postaje podzemne željeznice Nußdorfer Straße.

Vinske konobe (Heurigeri)

Oni koji uživaju u vinu, na svoje će doći u rubnim područjima grada, posebno u sjevernoj četvrti Grinzing. Naime, Beč u okviru gradskih granica ima više stotina hektara nasada vinove loze, a vino koje se od nje pravi može se kušati gotovo na licu mjesta, često uz same vinograde u tzv. Heurigerima. Radi se o gostionicama, nekoj vrsti vinskih konoba u kojima se po popularnim cijenama mogu ispijati domaća vina, ali i prizalogajiti jednostavna jela.

Pivnice

Možda pomalo iznenađujuće, Beč nije toliko poznat i razvijen kada je riječ o pivnicama, za razliku od primjerice Salzburga ili Bavarske. Djelomičan razlog upravo su spomenute vinske konobe i popularnost vina, no posljednjih dvadesetak godina stvari se ipak mijenjaju. U gradu postoji sve više malih pivovara koje pivo poslužuju isključivo u svojim pivnicama, odnosno gostionicama. One često imaju vlastiti vrt ili veliku terasu, a u određene dane možete uživati i u živoj svirci. Naravno, poslužuje se i vrlo dobra hrana po prihvatljivim cijenama. Neka od boljih i poznatijih takvih mjesta jesu 1516 The Brewing Company (www.1516brewingcompany.com) i Fischer Bräu (www.fischerbraeu.at). Kada naručujete pivo, obratite pozornost na veličine - doza malog piva (0,2l) je Pfiff, srednjeg (0,3l) je Seidl, dok je doza od pola litre Krügerl.

Naschmarkt

Za kraj spomenimo i najveću gradsku tržnicu, ujedno i poznatu turističku atrakciju - Naschmarkt. U blizini Karlsplatza, na više od kilometra dugačkom placu možete pronaći voće i povrće iz cijeloga svijeta, a ako i ne namjeravate ništa kupiti, možete se ondje zaputiti zbog ugodne atmosfere i uživanja u šarenilu egzotičnih proizvoda. Tu su i slastičarnice, restauranti, kafići s terasama i veliki subotnji buvljak. Subota je, uobičajeno za tržnicu, općenito najživlji dan na Nachmarktu.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti