Noćni život u Beču

Beč je, prije svega, prepoznat kao grad visoke kulture - klasične glazbe, kazališta i opere. No, Beč nudi pregršt toga i za one sklonije modernijoj glazbi i zabavi.
Noćni život u Beču Noćni život u Beču

Zabavu ćete najlakše pronaći u samom centru, oko Ringa, gdje su se smjestili brojni popularni klubovi i barovi. Među klubovima, ondje su najpoznatiji Volksgarten (www.volksgarten.at) i Passage (www.club-passage.at). Volksgarten je možda i najljepši veliki bečki klub, gdje, osim ugodne unutrašnjosti s kvalitetnom rasvjetom i ozvučenjem, tijekom toplijega dijela godine možete uživati i u prostranom vanjskom dijelu. Trendovski, također vrlo lijepo uređen, Passage se nalazi stotinjak metara od Volskgartena, a njegova posebnost jest pozicija - naime, smjestio se u nekadašnjem pješačkom pothodniku, otkuda i dolazi ime kluba.

Bečka barska scena vrlo je šarolika i zanimljiva, pa tako svatko može pronaći nešto za svoj ukus. Najluksuzniji objekti nalaze se uz Stephansdom, a titulu najtrendovskijeg i najpoželjnijeg mjesta nosi Onyx Bar u hotelu Do & Co, točno nasuprot Katedrale. Mjesto uz prozor na šestom katu ovoga hotela donosi prekrasan pogled na vjerojatno najpoznatiju gradsku znamenitost, kao i na prolaznike u okolnim ulicama. Imajte na umu da se radi o ekskluzivnome mjestu, te je u večernjim satima potrebno biti dotjeran kako bi se moglo ući. U blizini se nalazi još jedno ekskluzivno mjesto s odličnim pogledom - Sky Bar (www.skybar.at). Kao i kod Onyxa, u večernjim satima potrebno je zadovoljiti određeni odjevni kod.

Tek nešto dalje, na putu od Katedrale prema Operi, smjestio se Kruger's (www.krugers.at). Radi se o još jednom koktel-baru, posebno poznatom kao mjestu uživanja u cigarama. Mjesto je to visokoga stila, gdje se udobni kožni stolci i drveni namještaj savršeno stapaju, pa se pijuckajući omiljeno piće možete doista osjećati poput nekakve zvijezde. Štoviše, iste katkad navrate u Kruger's, pa se nemojte začuditi ako naletite na nekoga od svjetski poznatih lica. Iza Parlamenta, vrlo blizu Volksgartena, nalazi se pak Manolos (www.manolos.at), još jedno ugodno mjesto gdje se možete opustiti uz dobre koktele, a noću se rasplesati uz latino i druge ritmove.

Osim Onyxa i Sky Bara, u Beču postoji još nekoliko poznatih mjesta gdje je moguće uživati u odličnom pogledu na gradske vizure. Možda najupadljiviji je Le Loft Bar na vrhu hotela Sofitel na Schwedenplatzu. Šareni strop privlači brojne poglede i ako se zateknete na spomenutom Schwedenplatzu, gotovo je sigurno kako ćete se zapitati što se to nalazi na vrhu nebodera ispred vas. Ovdje opet vrijedi 'odjevna kontrola' i to već nakon otprilike 18 sati. Ako tražite nešto manje luksuzno i svakako dosta jeftinije, doduše i uz nešto manje atraktivan pogled, možete se zaputiti u Dachboden Bar 25 Hours Hotela smješten tik do Muzejske četvrti.

Tijekom toplijih dana mnogi se vole zaputiti na Dunav, gdje se nalaze brojni kafići i barovi. Ako se želite samo zavaliti u ležaljku, možda čak i bez da išta pijete, prošećite nekoliko minuta od Schwedenplatza prema Strandbaru Herrmann (www.strandbarherrmann.at), u kojem možete uživati u lounge dijelu ili jednostavno uzeti ležaljku, postaviti je u pijesak i opustiti se kao da ste na moru. Osim samoga koncepta, zanimljivo je i kako je ovaj objekt dobio ime - po istoimenome parku u kojemu se nalazi (Herrmannpark), koji je pak dobio ime po izumitelju razglednica - Emanuelu Herrmannu. Otprilike na jednakoj udaljenosti od prometnoga Schwedenplatza, ovoga puta u smjeru zapada, nalazi se Tel Aviv Beach, još jedno zgodno mjesto uz Dunav za opustiti se sjedeći s nogama u pijesku.

Vrlo je živahan i Gürtel, cestovni prsten, kao što mu i ime kaže (pojas, remen). Prednost tamo smještenih barova i klubova u tome je što manje moraju paziti na buku, jer je ona uz promet ionako prisutna, a i iznad njih se umjesto zgrada obično nalazi pruga (podzemne) željeznice. Na tom području se, među ostalima, nalaze Q (www.kju-bar.at), B72 (www.b72.at) i Chelsea (www.chelsea.co.at).

Od ostalih mjesta svakako treba izdvojiti najveću austrijsku diskoteku, Praterdome (www.praterdome.at). Kao što i ime sugerira, navedeni klub nalazi se u Prateru, na više floorova nudi za svakoga ponešto, a tu je i vjerojatno najbolji rasvjetni sustav u gradu. To područje noću je vrlo živo, pa se ondje nalazi još nekoliko popularnih mjesta, među kojima se ističe Pratersauna (www.pratersauna.tv), nekadašnji wellness centar od kojega je ostao danas omiljeni bazen. Zanimljivo, bazen ima još jedan popularni gradski klub, prije spomenuti Volksgarten.

Cijene

Za naš standard, izlasci u Beču prilično su skupi. Pola litre točenog piva košta od oko četiri eura naviše, cijene čašice žestokih pića u klubovima i boljim barovima počinju na razini od oko pet eura, dok će kokteli na istim mjestima koštati otprilike od osam eura naviše.

Općenito je pravilo da se ulaz u barove ne naplaćuje, dok ćete za ulaz u bolji i poznatiji klub najčešće trebati izdvojiti 6-12 eura, ovisno o samome klubu, programu koji je te noći na rasporedu, kao i o razdoblju kada se pojavite na ulazu, jer je ulaz obično jeftiniji do otprilike ponoći.

Provjerite cijene smještaja u Beču