Okruzi (Bezirkovi) u Beču

Bečki gradski ustroj sastoji se od okruga (njem. Bezirk). Beč ima 23 takve ustrojbene jedinice, a svaka je poput gradića unutar grada.
Okruzi (Bezirkovi) u Beču Okruzi (Bezirkovi) u Beču

Svaki okrug ima svoj broj i naziv. I dok je posjetiteljima obično lakše zapamtiti nazive, Bečani redovit koriste brojeve. Tako biste na pitanje "Gdje živiš?" mogli dobiti odgovor "U drugom.", što je za pridošlice prilično zbunjujuće, s obzirom da je i 23 naziva teško naučiti, a kamo li brojeve koji idu uz njih.

Okruzi se numeriraju spiralno od 1. okruga, odnosno samoga središta grada, u smjeru kretanja kazaljke na satu. Na nekoliko mjesta niz je prekinut i poremećen, no ovo pravilo može vam poslužiti kao okvirna uputa oko snalaženja na karti i u kretanju gradom.

Svaki okrug ima svoj poštanski predbroj, pa tako 1. okrug ima poštanski broj 1010, peti 1050, 19. 1190 itd. Ukratko, prva znamenka označava Beč (1), sljedeće dvije gradski okrug (npr. 05), a posljednja je broj poštanskog ureda (uglavnom 0).

Ukratko ćemo opisati svaki okrug i navesti neka turistima zanimljiva mjesta.

Okruzi (Bezirkovi) u Beču

1. Innere Stadt

Ovaj dio grada jezgra je Beča i iz nje je ovaj velegrad nastao. Okružena je slavnom ulicom Ringstraße, a obuhvaća najveći dio gradskih znamenitosti. Turisti se za kraćih posjeta Beču uglavnom zadržavaju u 1. okrugu ili na njegovim rubovima. Osim brojnih atrakcija koje se ondje nalaze, razlog je što je prvi okrug relativno malen i može ga se brzinski razgledati za nekoliko sati, odnosno jedan dan ako si možete priuštiti više vremena. Najluksuznije bečke shopping-ulice također se nalaze u tom dijelu grada, kao i više poznatih kavana.

Neke od najpoznatijih znamenitosti u središtu grada jesu Katedrala sv. Stjepana, Hofburg, muzej Albertina i Kuća leptira. Nemojte propustiti vidjeti i prekrasne parkove, poput Volks- i Burggartena.

2. Leopoldstadt

Drugi okrug ističe se prije svega po Prateru, divovskoj zelenoj površini uz Dunav. Prater je većini poznat po istoimenom zabavnom parku (preciznije, puno ime zabavnog parka jest Wurstelprater) i Riesenradu, divovskom kotaču koji se ondje nalazi. Prater je i jedno od središta bečkog noćnog života te je tamo smješten i najveći klub u Austriji - Praterdome. Odmah do njega nalazi se i bečka inačica muzeja Madame Tussauds.

U ovoj četvrti nalazi se i malo poznata crkva sv. Franje Asiškog, jedan od najvećih i najupečatljivijih sakralnih objekata u gradu. S brojnim većim i manjim tornjevima djeluje poput nekakvog dvorca građenog u neoromaničkom stilu. Crkva nije toliko bitna da biste se ondje trebali zaputiti samo zbog nje, no isplati se kratko je razgledati za šetnje obalama Dunava.

3. Landstraße

Landstraße sam po sebi nije toliko atraktivna četvrt, no skriva nekoliko pravih bisera. Najvažniji je svakako dvorac Belvedere, svakako jedna od pet najvažnijih gradskih atrakcija. Nešto južnije nalazi se Arsenal, nekadašnji vojni kompleks, a danas Muzej vojne povijesti. Arsenal i Švicarski vrt koji ga okružuje, uz Palaču Liechtenstein vjerojatno su 'najpreviđenija' gradska znamenitost. Ako u Beču ostajete nekoliko dana, izdvojite sat ili dva i za ovaj dio grada, ionako su od Belvederea udaljeni tek nekoliko minuta hoda.

Na potpuno drugom rubu ove četvrti, sjeveroistočnom, vidjeti možete Hundertwasserovu kuću. Ova maštovita zgrada jedno je od maštovitih djela Friedensreicha Hundertwassera. Zanimljivo, ali rekli bismo ne i nezaobilazno ako ste 'u stisci' s vremenom.

4. Wieden

Wieden se nalazi južno od samoga središta grada, u blizini Opere, a radi se o jednom od najmanjih gradskih okruga. Najvažnija atrakcija svakako je Karlskirche, uz Katedralu svakako najupečatljivija bečka crkva. Uz Karlskirche nalazi se i gradski muzej, Wien Museum, najbolje mjesto za saznati više o Beču i njegovoj bogatoj povijesti. Svake prve nedjelje u mjesecu ulaz je besplatan, dok je za osobe mlađe od 19 godina ulaz i inače besplatan.

Bečke crkve: Karlskirche

5. Margareten

Kada bismo tražili turistima najmanje zanimljiv okrug, Margareten bi svakako bio pri vrhu popisa. Četvrt je uglavnom poznata po brojnim radničkim zgradama, odnosno kao ogledni primjerak stambenih naselja građenih za siromašne građane. Jedno od obilježja Margaretena je i vrlo velika buka u dijelovima četvrti, zbog čega se u posljednje vrijeme postavljaju bukobrani i pokušava smanjiti promet.

6. Mariahilf

Mariahilf jedan je od najmanjih gradskih okruga, a poznat je po Mariahilferstraße, najvažnijoj gradskoj shopping-ulici, ujedno i granici prema okrugu Neubau.

Mariahilf obuhvaća i Naschmarkt, najveću gradsku tržnicu i mjesto kojim turisti vole prošetati barem desetak minuta. Ako volite šarenilo boja, egzotične voćke i miris cvijeća ili svježe spravljene hrane, izdvojite dio svoga vremena za Naschmarkt.

Od ostalih znamenitosti valja izdvojiti crkvu Mariahilferskirche, zgodno barokno zdanje smješteno nasuprot poznatoj robnoj kući Gerngross. Pedesetak metara dalje nalazi se i gradski akvarij, Haus des Meeres.

7. Neubau

Neubau se nalazi sjeverno od okruga Mariahilf i poznat je prije svega po kulturnoj ponudi. Tako se ondje nalazi Museumsquartier, skup nekolicine poznatih muzeja, poput Leopold Museuma. Odmah pored nalazi se Volkstheater, izgrađen krajem 19. stoljeća kao alternativa elitističkom Burgtheateru.

Iza Museumsquartiera nalazi se četvrt Spittelberg, 'selo unutar grada' kako ga ponekad zovu. Uličice načrčkane restaurantima, kafićima i umjetničkim galerijama čine jednu od najšarmantnijih slika Beča te su vjerojatno jedan od najboljih uvida kako je bečko građanstvo nekoć živjelo. Spittelberg je i dom jednom od bečkih adventskih sajmova.

8. Josefstadt

Josefstadt je, nakon ionako nerezidencijalnog 1. okruga, uvjerljivo najmanji okrug po broju stanovnika - ima ih manje od 24.000 po podatcima iz 2012. godine.

Radi se o ugodnoj i lijepo uređenoj četvrti, no pretežito rezidencijalnog karaktera, pa zapravo nema nekih posebnih znamenitosti. Spomena su vrijedni tek palača Auersperg, velebno barokno zdanje od Ringa udaljeno 100-ak metara, i Dreifaltigkeitskirche (crkva sv. Trojstva), barokna crkva sa samostanom smješten pored kompleksa Altes AKH.

9. Alsergrund

Alsergrund je četvrt u koju većina turista ni ne zađe, a zapravo je vrlo zanimljiva i 'skriva' mnoštvo znamenitosti.

Krenut ćemo od samoga Ringa. Ondje se nalazi Votivkirche, jedan od najpoznatijih sakralnih objekata u Beču. Radi se o građevini nastaloj kao zahvala cara Franje Josipa nakon što je preživio atentat 1853. godine. Tako je ova impresivna crkva i dobila ime - Zavjetna (njem. Votiv-) crkva.

U ovom dijelu grada nalazi se i najveći dio Bečkog sveučilišta. Bliže središtu grada smjestio se kompleks Altes AKH (stara opća bolnica), koji je osim po sveučilišnim objektima poznat i po adventskom sajmu koji se ondje održava. U sjeveroistočnom dijelu Alsergrunda, u četvrti Spittelau, smjestio se pak drugi sveučilišni kompleks. Nasuprot njemu nalazi se spalionica otpada, koja je u viđenju arhitekta Hundertwassera koji je 'potpisuje', a što drugo, neobičan i zabavan objekt.

Ako od tog, sjevernog, dijela Sveučilišta slijedite Althanstraße prema jugu, na kraju će vas dočekati Palača Liechtenstein s vrtovima, jedna od najljepših i turistički najslabije iskorištenih gradskih palača. Odmah pored nalazi se i zanimljivo stubište - Strudlhofstiege.

Nastavite li dalje prema jugu, putem možete zastati u Muzeju Sigmunda Freuda, a kod samoga Ringa čeka vas Rossauer Kasserne, golemi vojni kompleks izgrađen sredinom 19. stoljeća, koji danas, među ostalim, služi kao sjedište Ministarstva obrane. Ne dajte da vas vojni karakter zavara - poput Arsenala u južnom dijelu grada, ovaj kompleks djeluje više kao dvorac nego kao vojni objekt.

10. Favoriten

Brojem stanovnika najveći gradski okrug, ujedno je i turistima najmanje zanimljiv. Najveća 'atrakcija' u Favoritenu jest Hauptbahnhof (nekadašnji Südbahnhof), odnosno glavni željeznički kolodvor. 9. prosinca 2012. Kolodvor je pušten u promet za lokalni promet, a 10. listopada 2014. koristi se i za promet na veće udaljenosti.

Ako ste se već zatekli na Glavnom kolodvoru, onda vam barem atrakcije u četvrti Landstraße nisu daleko. Naime, Dvorac Belvedere i Arsenal nalaze se s druge strane ceste (prema istoku).

11. Simmering

Simmering je još jedan od manje zanimljivih okruga. Najupečatljivija atrakcija neobični je stambeni kompleks - Gasometer. Radi se o nekadašnjim plinskim spremnicima, koji su krajem 20. stoljeća preuređeni i prenamijenjeni u stambeno-poslovnu zonu. Na Gasometru su radili poznati arhitekti, poput slavnog Jeana Nouvela.

U Simmeringu se nalazi i Zentralfriedhof, jedno od najvećih europskih i svjetskih groblja, gdje su svoj konačni mir pronašle i brojne slavne ličnosti, poput Ludwiga van Beethovena, Johannesa Brahmsa, Antonija Salierija, oba Johanna Straußa, Johanna Hölzela (Falca) itd.

12. Meidling

Meidling se nalazi u jugozapadnom dijelu Beča i najpoznatiji je po istoimenom kolodvoru koji se ondje nalazi, za koji još uvijek voze i vlakovi iz Hrvatske (do dovršetka Glavnog kolodvora u Favoritenu).

Pretežno je to još jedna od radničkih četvrti, a najistaknutija znamenitost jest Schloß Hetzendorf, nažalost zatvoren za javnost, s obzirom da se u njemu danas nalazi škola. Naravno, izvana ga i dalje možete vidjeti.

13. Hietzing

13. okrug, Hietzing, jedan je od najljepših dijelova Beča. Ovaj dio grada smatra se 'carskim okrugom', s obzirom da je neizostavno vezan uz golemi schönbrunnski kompleks s dvorcem, zoološkim vrtom itd.. Osim dijelova Schönbrunna, ističe se i istoimena postaja podzemne željeznice. Naime, postaja Hietzing nalazi se uz Dvorski paviljon (Hofpavillon) Otta Wagnera, izgrađen na samom kraju 19. stoljeća.

Četvrt karakterizira i izraženo drukčija struktura stanovništva - stanovnici Hietzinga značajno su stariji i bogatiji od ostatka Beča.

Bečki ZOO: Pingvini u bazenu

14. Penzing

Penzing je okrug zanimljivog oblika. Na svom istočnom rubu praktički doseže središte grada, dok je zapadni dio duboko u Wienerwaldu, najvećoj gradskoj zelenoj površini.

Posebno značajnih atrakcija nema, a ističu se tek crkva Kirche am Steinhof, još jedno djelo Otta Wagnera, zatim Tehnički muzej te stadion Gerharda Hanappija, dom nogometnog kluba Rapid Beč.

15. Rudolfsheim-Fünfhaus

15. okrug jedan je od najmanje zanimljivih i dosta je teško pronaći neko mjesto koje bi bilo zanimljivo turistima. Ističe se tek crkva Maria Vom Siege, prilično dojmljivo zdanje izgrađeno u historicističkom stilu u drugoj polovici 19. stoljeća.

16. Ottakring

Ottakring je poznat kao dom najpoznatije gradske pivovare - Ottakringer, prepoznatljive po žutoj ambalaži većeg dijela svojih proizvoda. Ondje se nalazi i tvornica poduzeća Julius Meinl, poznatog austrijskog proizvođača kave.

Uz Ottakringer, koji proizvodi istoimenu i vrlo popularnu marku piva, vezana je i jedna slavna rečenica: "A Eitrige, an Bugl und a 16er Blech!". Radi se o narudžbi na štandu s kobasicama - Eitrige su kobasice sa sirom, Bugl je pecivo u koje se umeće kobasica (poput onoga za hot-dog), a 16er Blech je naziv za Ottakringerova piva u limenci. Kako je spomenuta rečnica postala dio bečke svakodnevice, pivovara Ottakringer odlučila je 2007. pod imenom '16er Blech' na tržište lansirati novu marku piva u limenci. Radi se o nešto boljem pivu od 'standardnih limenki', no na nekim štandovima još uvijek ćete naći isključivo slavne žute limenke.

Ottakring je poznat i po velikom udjelu doseljeničkog stanovništva. Tako je jedan dio ovog okruga poznat kao 'Balkanstraße' ili 'Balkanmeile'. U tom dijelu Ottakringa mnogo je doseljenika iz Srbije, a nekoliko puta manje je i pridošlica iz BiH, Hrvatske te Crne Gore.

17. Hernals

Hernals je sasvim prosječan gradski okrug, koji se ničime posebno ne izdvaja od ostalih. Turistima je zanimljiv tek Schloß Neuwaldegg, još jedna od brojnih lijepih bečkih palača s vrtovima. Ljubitelje slatkiša zanimat će i to da se tvornica poznatih slastica Manner nalazi upravo u Hernalsu.

18. Währing

Währing je jedna od poželjnijih gradskih četvrti, prije svega zbog brojnih zelenih površina. Posebno značajnih znamenitosti nema, a najviše se ističu tri parka.

Prvi je Türkenschanzpark, čije ime služi kao podsjetnik na tursku prisutnost na tom prostoru za vrijeme opsada Beča u 16. i 17. stoljeću. Osim parkovne arhitekture, ističe se Paulinenwarte, panoramski toranj s kojeg se pruža lijep pogled na neposrednu okolicu i ostatak grada. Dio jednog od gradskih sveučilišta, tzv. BOKU-a (Sveučilišta za kulturu tla), nalazi se ondje.

Ako nastavite još zapadnije, stići ćete do Pötzleinsdorfer Schloßparka, velikog parka na samom ulazu u brda Wienerwalda. Na istočnom dijelu okruga, nalazi se Währingerpark, još jedna poveća zelena površina i to na samoj granici s 19. okrugom.

19. Döbling

Od svih bečkih okruga, Döbling je vjerojatno najpoželjniji za život. Vidljivo je to po brojnim veleposlanstvima i vilama s bazenima, no istovremeno ćete ondje naći brojne stare općinske zgrade za siromašno stanovništvo, kao i nekolicinu studentskih domova.

Döbling je i vrlo raznovrsno područje - obuhvaća stambene blokove od središta grada udaljene tek 15-ak minuta vožnje tramvajem, ali i Kahlenberg - omiljenu gradsku planinu, vinograde i heurigere Grinzinga, kao i obale Dunava.

S obzirom da Döbling nema nijednu značajnu građevinu, upravo su dvije planine magneti za turiste. Radi se o prije spomenutom Kahlenbergu i Leopoldsbergu, s kojih se pruža jedan od boljih pogleda na Beč, a možete se i opustiti u prirodi. To područje vrlo je značajno za povijest Austrije - naime, upravo ondje se odvila posljednja bitka u turskoj opsadi Beča 1683. godine te su se Austrijanci time konačno riješili turske opasnosti. Ključan događaj bio je dolazak poljskoga kralja Jana Sobjeskog sa svojom vojskom, a taj događaj obilježen je u crkvici sv. Josipa kod vidikovca na Kahlenbergu.

20. Brigittenau

Brigittenau doista nije četvrt u kojoj bi se turisti mogli zadržati više od nekoliko minuta dok čekaju javni prijevoz. Jedino što odskače od ostatka jest Millennium Tower, jedna od najviših austrijskih građevina, ujedno i dom jednom od većih gradskih trgovačkih centara - Millennium Cityja.

21. Floridsdorf

Dva bečka okruga nalaze se preko Dunava - Floridsdorf i Donaustadt. Velika većina posjetitelja nikada ne prelazi na drugu stranu Dunava, pogotovo ne u Floridsdorf. Razlog je što se ondje jednostavno nema što za vidjeti, a jedine koje 'spašavaju stvar' jesu vinske konobe, tzv. heurigeri.

Onima koji se u Beču zadržavaju dulje vrijeme, korisna bi mogla biti informacija da se radi o području sa, za Beč, vrlo niskim cijenama nekretnina.

22. Donaustadt

Drugi dio 'prekodunavskog' Beča spada pod okrug Donaustadt. Površinom najveći gradski okrug prepoznatljiv je po nekolicini modernih zdanja i Donauinselu, umjetnom otoku koji se ondje nalazi.

Jedan od dijelova Donaustadta jest Donauturm, najviša građevina u Austriji. U njegovoj blizini, kada se prijeđe na Donauinsel, smjestili su se i kompleks UNO City, jedno od tri svjetska sjedišta UN-a te Donauzentrum, divovski trgovački centar.

Zanimljivo, Donaustadt obuhvaća i velik dio jednog nacionalnog parka. Radi se o NP-u Donau-Auen, odnosno području zvanom Lobau. Tako se Beč može pohvaliti činjenicom da je jedan od rijetkih glavnih gradova koji obuhvaća dio nacionalnoga parka, što ga, uz to što obuhvaća i stotine hektara vinograda, čini dodatno zanimljivim i privlačnim.

23. Liesing

Pregled bečkih gradskih okruga završavamo posljednjim od njih - Liesingom. Time se spirala vraća na 'pravu' stranu Dunava, pri čemu 'preskače' 11. i 10. okrug.

O ovoj se četvrti zapravo nema ništa posebno za reći. Radi se o industrijsko-radničkom okrugu bez kulturnih znamenitosti ili bilo kakvih 'naj'. Spomena su vrijedna tek tri dvorca ili palače - Schloß Alterlaa, Schloß Liesing i Schloß Rodaun. Nijedan od njih nije posebno zanimljiv da bi se isplatilo ciljano ih posjećivati, pogotovo imajući na umu koliko upečatljivijih palača Beč skriva u središtu grada.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti