Arsenal u Beču

Otprilike kilometar jugoistočno od superpopularnog Belvederea smjestila se jedna od najbolje čuvanih bečkih tajni - Arsenal.
Arsenal u Beču Arsenal u Beču

Proljeće naroda 1848. godine osjetilo se i u Beču. Austrijanci su se pobunili protiv autokratske vladavine, utjelovljene prije svega u liku omraženog kancelara Metternicha. Car je Metternicha smijenio i udovoljio nekim od ostalih zahtjeva prosvjednika, a kako bi se zaštitila od eventualnih budućih nemira, vlast je odlučila sagraditi veliki vojni kompleks u južnom dijelu grada.

Taj je kompleks poznat pod nazivom Arsenal i nalazi se istočno od Glavnog kolodvora (Hauptbahnhofa) te je zapravo spojen sa Švicarskim vrtom. Golemim kompleksom, dovršenim 1856. godine dominirale su vojarne, a 1891. pridružen im je Muzej vojne povijesti (Heeresgeschichtliches Museum, www.hgm.or.at). Zanimljivo, bio je to prvi muzej u Beču koji je građen s ciljem korištenja u muzejske svrhe.

U Muzeju se može dobiti uvid u povijest austrijske vojske od početka 17. stoljeća nadalje, pri čemu je posebno zanimljiv automobil u kojemu se nadvojvoda Franjo Ferdinand vozio kada je na njega izvršen atentat u Sarajevu, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Muzej i veći dio Arsenala posebno privlače svojom zanimljivom arhitekturom. Naime, radi se o mješavini bizantskog stila i gotike, koji neodoljivo podsjeća na neke maurske građevine na Pirinejskom poluotoku. Sve je to 'začinjeno' okolnim zelenilom, koje se savršeno uklapa u romantiziranu arhitekturu Arsenala. Nažalost, zbog pomalo izolirane lokacije, turisti rijetko ondje zalaze, pa kompleks koji bi u središtu grada izazivao veliku pozornost posjećuju tek rijetki.

Radno vrijeme Muzej vojne povijesti

Opis Radno vrijeme
Svakodnevno 09:00 - 17:00
Muzej je zatvoren na Novu godinu (1. siječnja), na Uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja, na Sve svete (1. studenog), na Božić (25. prosinca) i na Silvestrovo (31. prosinca).

Cijene ulaznica za Muzej vojne povijesti

Opis Cijena
Redovna cijena 6,00 EUR
Studenti, osobe s invaliditetom, umirovljenici 4,00 EUR
Djeca i mladi do 19 godina Besplatno
Svake prve nedjelje u mjesecu ulaz je besplatan za sve posjetitelje.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti