Dvorac Belvedere

Dvorac Belvedere jedna je od najljepših bečkih znamenitosti. Sagrađen je u 18. stoljeću kao ljetna rezidencija princa Eugena Savojskog, velikog vojskovođe koji je služio na dvoru Habsburgovaca.
Dvorac Belvedere Dvorac Belvedere

Zapravo se radi o dvije palače - Gornjem i Donjem Belvedereu. Sagrađene su u baroknom stilu, a arhitekt je Johann Lucas von Hildebrandt, inače miljenik princa Eugena.

Donji Belvedere

Prvo je izgrađen Donji Belvedere, a gradnja je trajala svega četiri godine, od 1712. do 1716. I dok je izvana relativno skromna, ova palača pravu raskoš skriva u unutrašnjosti, gdje se nalazi nekoliko uistinu zanimljivih prostorija.

Prva među njima je Mramorna dvorana (Marmorsaal), pokazatelj moći i bogatstva vlasnika. Prostorija se prostire na dva kata te je puna prelijepih stucco reljefa i skulptura. Zanimljive su stropne freske Martina Altomontea, koje Eugena prikazuju kao spasitelja kršćanstva, čime se aludira na njegovo zaustavljanje Turaka u daljnjem prodoru prema zapadu Europe.

Bečki dvorci i palače: Vrtovi dvorca Belvedere

Dio Donje palače je i Groteskna dvorana (Groteskensaal), čiji su zidovi i strop u potpunosti oslikani u stilu sličnome onome koji se koristio pri uređenje rimskih antičkih kuća.

Znamenita je i Zlatna soba (Goldenes Zimmer ili Goldkabinett), uređena nakon vjenčanja Marije Antoanete za Luja Augusta, budućeg Luja XVI. Soba je pravi primjer kraljevske raskoši, a posebno se ističu brojna zrcala 'uokvirena' slikarijama na podlozi od zlata!

Gornji Belvedere

Godinu dana nakon dovršetka Donje palače, krenulo se s izgradnjom Gornjeg Belvederea. Za razliku od starije zgrade, koja se koristila i za stanovanje, ova je palača služila pokazivanju i ugošćivanju različitih događanja u organizaciji princa Eugena.

Vidljivo je to već pri samom dolasku, nakon što uđete u 'Salu terranu', prekrasno ulazno predvorje kojim dominiraju četiri velika atlasa (atlanta) - potporna stupa u obliku muških skulptura. Inače, takvi stupovi nose ime po Atlasu (Atlantu), jednom od titana, likova iz grčke mitologije, koji su se suprotstavili Zeusu, a nakon poraza morao je za kaznu na plećima držati nebeski svod. Atlanti u Belvedereu postavljeni su nakon što se strop ukrašen prekrasnim stucco detaljima urušio na zimu 1732./33. godine.

Bečki dvorci i palače: Dvorac Belvedere

Na predvorje se nastavlja Raskošno stubište (Prunkstiege), čije ga ime najbolje opisuje. Zidovi i svodovi bogato ukrašeni stucco detaljima, male i izražajne skulpture te posebne lampe kao da vas vode u vrijeme nekadašnjih velebnih okupljanja ondašnje društvene elite.

Gornja palača dom je i dijelu kolekcije Franza Xavera Messerschmidta, umjetnika koji se proslavio tzv. Karakternim licima, odnosno izražajnim bistama kojima je unio pravu malu revoluciju u tadašnju praksu izradbe uobičajenih baroknih portreta, koje je i sam prethodno stvarao. Ove skulpture katkad graniče s groteskom, a toliko su izražajne da bi vas mogle natjerati i na smijeh. Od izvorne kolekcije koja je brojala 69 bista, danas ih je preostalo 54, a u Belvedereu se čuva 16 originalnih bisti i 13 gipsanih odljeva.

No, ono po čemu je Gornji Belvedere najpoznatiji jest najveća svjetska kolekcija Klimtovih slika. Za najpoznatijeg slikara bečke secesije danas znaju gotovi svi zahvaljujući tome što je njegova slika 'Portret Adele-Bloch Bauer I' 2006. godine prodana za tada rekordnih 135 milijuna dolara, a i danas je u samom vrhu najskupljih slika svih vremena. U Belvedereu se nalaze neka od najboljih Klimtovih djela, poput 'Poljupca' i 'Judite'.

Osim Klimtovih djela, u Belvedereu možete vidjeti i slike mlađeg naraštaja austrijskih umjetnika, a među njima se posebno ističu Egon Schiele i Oskar Kokoschka.

Vrtovi Belvederea

Iako je vanjština palača privlačna, posebno Gornji Belvedere, ono što cijelom kompleksu daje poseban dojam i ljepotu su vrtovi koji povezuju palače.

Eugen Savojski 'igrao je na sigurno' i za arhitekta odabrao Dominiquea Girarda, učenika Andrea le Notrea, čovjeka najpoznatijeg kao arhitekta vrtova dvorca Versailles.

Bečki dvorci i palače: Dvorac Belvedere

Rezultat je veličanstveni barokni vrt, prepun skulptura, među kojima se posebno ističu dvije sfinge postavljene kao 'čuvarice' glavnog ulaza s vrtne strane u Gornju palaču. Tu su i fontane te zaigrane kaskade, koje dodatno pridonose ljepoti Belvederea.

S vrha Gornje palače pruža se veličanstveni pogled na Beč i sami vrt, a tako je cijeli kompleks kasnije i dobio ime koje nosi (Belvedere - lijep pogled).

Radno vrijeme

OpisRadno vrijeme
Gornji Belvedere
09:00 - 18:00 (svakodnevno, osim petkom)
09:00 - 21:00 (petkom)
Donji Belvedere
10:00 - 18:00 (svakodnevno, osim petkom)
10:00 - 21:00 (petkom)
Staje (Prunkstall)
10:00 - 12:00 (svakodnevno)

Cijene ulaznica

Vrtove i vanjski dio kompleksa možete razgledati besplatno.
Djeca i mladi dobi do 18 godina imaju besplatan ulaz.
OpisOdrasliStudenti do 26 g. / 65+ g.Uz Vienna Card
Kombinirana karta (tri atrakcije)
Posjetite sve tri atrakcije (Gornji Belvedere, Donji Belvedere, 21er Haus). Karta vrijedi 29 dana nakon prvog posjeta.
25,00 € 21,00 € 21,00 €
Klimt Ticket (dvije atrakcije)
Posjetite dvije od tri atrakcije (Gornji Belvedere i Donji Belvedere). Karta vrijedi 29 dana nakon prvog posjeta.
22,00 € 19,00 € 19,00 €
Gornji Belvedere
Karta vam omogućuje posjet Gornjem Belvedereu.
15,00 € 12,50 € 13,50 €
Donji Belvedere
Karta vam omogućuje posjet Donjem Belvedereu.
13,00 € 10,00 € 11,00 €
21er Haus
Karta vam omogućuje posjet 21er Hausu - novom muzeju suvremene umjetnosti.
8,00 € 6,00 € 6,00 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2018.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti