Heldenplatz

U središtu Beča nalazi se nekoliko većih trgova, a najveći među njima jest Heldenplatz, odnosno Trg junaka.
Heldenplatz Heldenplatz

Heldenplatz je nastao kao dio tzv. Kaiserforuma, projekta iz 60-ih godina 19. stoljeća koji je za cilj imao izgraditi dva nova muzeja (KHM i NHM - oboje je ostvareno), dva nova krila Hofburga (izgrađen je samo Neue Burg) i dva upečatljiva trga oko tih građevina - Heldenplatz i Trg Marije Terezije.

Iako projekt zbog nedostatka sredstava i Prvog svjetskog rata nikad nije ostvaren u potpunosti, Beč je u Heldenplatzu dobio još jedan trg s kojega se može dobiti dojam o nekadašnjoj moći i bogatstvu monarhije.

Osim Habsburgovaca, Heldenplatz su zauvijek obilježila događanja prije Drugog svjetskog rata. Naime, ondje je Hitler 15. ožujka 1938. godine proglasio pripajanje Austrije Trećem Reichu. Događaj je poznat pod imenom Anschluss, a mnogima je i danas prva asocijacija na Heldenplatz.

Moćne palače, parkovi

Trg je omeđen ključnim carskim palačama - Hofburgom i Neue Burgom, djelomično ga zatvaraju Carska vrata (Burgtor) na zapadnoj strani, dok se južna strana otvara prema Volksgartenu, vjerojatno najljepšem gradskom parku. Naravno, tu su i dvije već spomenute i nezaobilazne palače - Prirodoslovni muzej i Muzej povijesti umjetnosti, također nastale kao dio Kaiserforuma.

U skladu s imenom, na Trgu se nalaze dvije figure konjanika, odnosno dva spomenika posvećena istaknutim austrijskim vojskovođama. Na sredini se nalazi spomenik nadvojvodi Karlu, dok figura bliža Neue Burgu simbolizira princa Eugena Savojskog. Obje je izradio slavni Anton Dominik von Fernkorn, kipar koji je izradio i najpoznatiju skulpturu u Hrvatskoj - bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Zanimljivo, obje skulpture već su se nalazile ondje prije nego što su počeli radovi na Heldenplatzu, pa su zapravo samo uklopljene u okoliš.

Spomenici i fontane

Na Heldenplatzu nalaze se još dva zanimljiva objekta. Na južnom dijelu, pokraj Burgtora, nalazi se Grobnica nepoznatog vojnika, spomenik kojim se izvorno odala počast Austrijancima poginulima u Prvom svjetskom ratu, dok je kasnije zahvalnost proširena i na poginule u Drugom svjetskom ratu.

Drugi zanimljiv objekt na Trgu nalazi se na sjevernom dijelu, već na granici s Volksgartenom. Radi se o fontani Triton i nimfe, jednoj od naljepših u središtu grada i omiljenom motivu za fotografiranje Neue Burga u pozadini.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti