Hundertwasserova kuća

Zaigrani Hundertwasser jedan je od bečkih simbola, baš kao što Gaudi simbolizira Barcelonu. Najpoznatije njegovo ostvarenje u Beču jest stambeni kompleks u četvrti Landstraße, prikladno nazvan Hundertwasserova kuća, odnosno Hundertwasserhaus.
Hundertwasserova kuća Hundertwasserova kuća

Friedensreich Hundertwasser izvorno se nije bavio arhitekturom, no već tijekom pedesetih godina izrazio je želju za boljim uklapanjem građevina u okoliš. Tako je s vremenom nastala ideja o stambenom kompleksu zakrivljenih linija koji bi bio stopljen s prirodom, za koji se 1977. godine u pismu bečkom gradonačelniku založio čak i austrijski kancelar Kreisky!

Kako Hundertwasser nije imao potrebna znanja za projektiranje zgrada, Josef Krawina angažiran je kako bi mu pomogao. No, dvojac se ubrzo razišao, prije svega zato što je Hundertwasser smatrao da Krawina previše inzistira na ravnim i 'neprirodnim' linijama. Kasnije mu se pridružio Peter Pelikan, arhitekt s kojim je suradnju nastavio i nakon dovršetka Hundertwasserhausa.

Gradnja je započela 16. kolovoza 1983., završena je dvije godine kasnije, a Kuća je otvorena 1986. godine. Prepoznatljiva je po šarenom pročelju, ali i mnoštvu zelenila koje se na njoj nalazi.

Jedna od važnih karakteristika jesu i šaroliki mozaici, kojih ima posvuda - ispred i oko zgrade, na stubištima, u susjednom trgovačkom centru itd.

Fontana i londonska telefonska govornica

Ispred samog kompleksa nalaze se još dvije mini-znamenitosti. Prva je fontana, također s elementima mozaika, građena po uzoru na klasične rimske fontane i s figurom anđela na vrhu. Druga je telefonska govornica i to model iz Londona. Radi se o omiljenom mjestu za poziranje turista, a činjenicu da nakratko mogu osjetiti atmosferu engleske prijestolnice zahvaliti trebaju također Hundertwasseru, koji je austrijske govornice smatrao ružnima (također zbog ravnih i pravilnih linija), pa se odlučio za englesku inačicu.

Danas je Hundertwasserova kuća vrlo popularna atrakcija, iako je pomalo izolirana od ostalih bečkih znamenitosti. Unatoč tome što se nedvojbeno radi o zanimljivom objektu, posjet bismo preporučili samo ako se u austrijskom glavnom gradu zadržavate dulje vrijeme. Naime, osim ako ste smješteni negdje u blizini, posjet Hundertwasserhausu oduzme dosta vremena zbog prijevoza, a osim razgledavanja vanjštine kompleksa ondje se nema što posebno za raditi.

KunstHausWien

Vjerojatno najbolja opcija, ako imate vremena, jest pogledati Kuću i nastaviti šetnju po Untere Weißgerberstraße otprilike pet minuta. Ondje se na broju 13 nalazi KunstHausWien (www.kunsthauswien.com), još jedna građevina koju je zamislio Hundertwasser i u kojoj se nalazi muzej posvećen upravo njemu i njegovom radu.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti