Karlskirche

Iako je Stephansdom, gradska katedrala, najpoznatija religijska građevina u Beču, mnogi će reći da im je najljepša crkva ipak Karlskirche.
Karlskirche Karlskirche

Crkva sv. Karla Boromejskog nalazi se pet minuta hoda južno od Ringa, odnosno Schwarzenbergplatza, na jugoistočnom dijelu Resselparka.

Kao i Votivkirche, Karlskirche je sagrađena u zahvalu za Božju zaštitu. U ovom slučaju radilo se o epidemiji kuge 1713. godine, nakon koje je car Karlo VI. obećao sagraditi crkvu koja će nositi ime sv. Karla Boromejskog, milanskog kardinala iz 16. stoljeća poznatog upravo po brizi za oboljele od te opake bolesti.

Natječaj je raspisan već 1714., a na njemu je pobijedio slavni Johann Bernhard Fischer von Erlach, arhitekt koji je dizajnirao i dvorac Schönbrunn. Johann Bernhard zamislio je raskošno barokno zdanje, no 1723. on umire te je Karlskirche dovršio njegov sin Joseph Emanuel.

Impresivna crkva dovršena je 1739. godine, a prepoznatljiva je po velikoj kupoli i dvama stupovima ispred ulaza. Potonji su jedan od elemenata koji Karlskirche povezuju s antikom, u ovom slučaju s Trajanovim stupom u Rimu. Kao što stup u Rimu prikazuje događanja iz Trajanovog života, tako su na stupovima u Beču uklesane epizode iz života sv. Karla Boromejskog.

U unutrašnjosti je glavna atrakcija velika freska Johanna Michaela Rottmayra, do koje se možete uspeti dizalom i promotriti je izbliza. Vožnja dizalom uključena je u cijenu karte za ulaz u crkvu.

Spomenimo i da se ispred Karlskirche održava jedan od omiljenih bečkih adventskih sajmova.

Radno vrijeme Karlskirche

Opis Radno vrijeme
Ponedjeljak - subota 09:00 - 18:00
Nedjelja i blagdani 12:00 - 19:00

Cijene ulaznica za Karlskirche

Opis Cijena
Odrasli 8,00 EUR
Učenici i studenti 4,00 EUR
Djeca do 10 godina Besplatno
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti