Muzej povijesti umjetnosti (KHM) u Beču

Muzej povijesti umjetnosti, mnogima poznat i po izvornom nazivu Kunsthistorisches Museum, ključna je muzejska institucija u kulturom bogatom Beču. Njegova središnja zgrada omiljeno je odredište ljubitelja umjetnosti te se KHM svrstava među najbolje svjetske muzeje.
Muzej povijesti umjetnosti (KHM) u Beču Muzej povijesti umjetnosti (KHM) u Beču

KHM svoje zbirke izlaže na nekoliko prestižnih gradskih lokacija, no najpoznatiji je po svojoj središnjoj palači u samom središtu grada. Nalazi se uz Ring, na Trgu Marije Terezije, nasuprot svom 'blizancu' - Prirodoslovnom muzeju (NHM-u).

Gradnja oba muzeja započela je po projektu Gottfrieda Sempera i Karla von Haseunauera 1871. godine te je potrajala dvadeset godina. Iako je vanjština svakako upečatljiva, djeluje pomalo skromno u usporedbi s veličanstvenim interijerom. Naime, unutrašnjost KHM-a stavlja se na sam vrh europskih i svjetskih muzeja, pa bi ga vrijedilo razgledati čak i kada u njemu ne bi bilo izložaka.

Velebni ulaz s grandioznim stubištem i pogledom prema blještavoj kupoli zaintrigirat će čak i površne ljubitelje umjetnosti. Ondje se nalazi i poznata Canovina skulptura 'Tezej ubija Kentaura', koju okružuju raskošni barokni detalji. Sličan doživljaj pruža i ostatak muzeja, prepun detalja na tlu, stropovima i svodovima.

Zbirke Kunsthistorisches Museuma

Muzej povijesti umjetnosti u Beču obuhvaća šest kolekcija - Kunstkammer, Galeriju slika, Egipatsku i bliskoistočnu zbirku, Grčko-rimsku zbirku, Zbirku kovanica i Knjižnicu.

Kunstkammer

Glavna atrakcija jest Kunstkammer, ponovno otvorena za posjetitelje od 1. ožujka 2013. Radi se o zbirci umjetničkih i neobičnih predmeta. Nastala je višestoljetnim trudom habsburških vladara, koji su prikupljali neobične predmete na koje su nailazili ili su pak angažirali najbolje onodobne umjetnike kako bi ih izradili.

Tako kolekcija npr. obuhvaća raskošnu pozlaćenu soljenku (tzv. Saliera) Benvenuta Cellinija, razne predmete od bjelokosti, istraživačke instrumente i štošta drugo. Ukupno ih je više od 2200 te predstavljaju jedinstveno svjedočanstvo o znanju prijašnjih generacija, a možete ih vidjeti u čak 20 prostorija koje Kunstkammer obuhvaća.

Ostale zbirke

Uz Kunstkammer, posjetitelje u KHM najviše privlači Galerija slika, jedna od najboljih u Europi. Ondje možete vidjeti djela slavnih majstora slikarstva, poput Caravaggia, Rafaela, Velazqueza, Tiziana, Tintoretta, Rubensa ili Dürera.

Egipatska i bliskoistočna zbirka te Grčko-rimska zbirka također se svrstavaju među najbolje takve kolekcije na svijetu, a pri samom vrhu je i Zbirka kovanica, koja obuhvaća čak 700.000 predmeta. Naravno, toliki broj predmeta nemoguće je izložiti odjednom, pa se u stalnom postavu nalazi svega 2000 predmeta.

Radno vrijeme KHM-a

Opis Radno vrijeme
Ponedjeljak Zatvoreno
Utorak, srijeda, petak, subota, nedjelja 10:00 - 18:00
Četvrtak 10:00 - 21:00

Ulaz je dopušten do pola sata prije zatvaranja.

U razdoblju od rujna do svibnja Muzej je zatvoren ponedjeljkom.

Cijene ulaznica za KHM

Opis Cijena
Redovna cijena 14,00 EUR
Cijena uz Vienna Card 13,00 EUR
Studenti do 27 god., umirovljenici stari 65 ili više godina 11,00 EUR
Djeca i mladi do 19 godina Besplatno
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti