Palača i vrtovi Liechtenstein

Jedna od najbolje skrivanih bečkih znamenitosti jest palača Liechtenstein s vrtovima, pravi barokni biser.
Palača i vrtovi Liechtenstein Palača i vrtovi Liechtenstein

Liechtenstein? Ima li to veze s državicom između Austrije i Švicarske? Da, ima. Ova palača posjed je istoimene obitelji, jedne od rijetkih plemićkih obitelji koja je do danas zadržala svoje bečke posjede iz razdoblja Monarhije. Naravno, uz to, vode i spomenutu kneževinu koja nosi njihovo ime.

U Beču obitelj Liechtenstein ima dvije velike palače (www.palaisliechtenstein.com). Tzv. Gradska palača Liechtenstein nalazi se u samome središtu grada, iza Burgtheatera, dok se otprilike 1,5 km dalje nalazi Palača Liechtenstein s vrtovima. Prvu je plemićka obitelj u prošlosti koristila tijekom hladnijeg dijela godine, dok su ljeti boravili u zelenilom okruženoj palači u četvrti Alsergrund. Danas se obje koriste za ugošćivanje različitih otmjenih događanja, ali i kao izložbeni prostori.

Kompleks u Alsergrundu građen je na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće u baroknom stilu. U drugoj polovici 19. stoljeća, na sjevernoj strani kompleksa, nasuprot staroj dodana je nova palača, a 'potpisuje' je poznati Heinrich von Ferstel. Između i oko njih prostire se prekrasan park s malim jezercem i brojnim neoklasicističkim skulpturama.

Bečki dvorci i palače: Palača i vrtovi Liechtenstein

Obitelj Liechtenstein poznata je po svojoj bogatoj kolekciji umjetnina, a upravo se u 'staroj' palači nalazi jedna od najboljih svjetskih privatnih kolekcija, s djelima velikana poput Rubensa ili Van Dycka.

Nažalost, ova kolekcija još od 2011. ne može se posjetiti bez prethodne najave. Postoje privatni aranžmani, za koje je potrebno poslati upit o mogućem posjetu i to barem deset dana unaprijed. Dodatna mogućnost su razgledavanja za javnost, koja se organiziraju dva puta mjesečno te se također potrebno prijaviti barem deset dana unaprijed preko web-mjesta www.palaisliechtenstein.com.

Strudlhofstiege

Ako ste se već zaputili u ovaj dio grada, izdvojite nekoliko minuta kako biste razgledali raskošno stubište Strudlhofstiege, od glavnog ulaza u Palaču (ulaz iz ulice Fürstengasse) udaljeno 50-ak metara u smjeru sjeverozapada.

Beč: Strudlhofstiege

Zaigranim oblikom ove stube pomalo podsjećaju na maštovita djela slavnog Antonija Gaudija. Ako se uspnete do vrha, bit ćete nagrađeni pogledom na palaču Liechtenstein, koji je, doduše, blago zaklonjen zelenilom i okolnim zgradama. Na stubištu se nalaze i dvije manje fontane, kao i ploča s isječkom iz poznatog romana 'Die Strudlhofstiege oder Melzer und die Tiefe der Jahre' autora Heimita von Doderera.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti