Trg Marije Terezije

Jedan od najljepših trgova u Beču jest Trg Marije Terezije, prepoznatljiv po dva slavna gradska muzeja-blizanca.
Trg Marije Terezije Trg Marije Terezije

Trg Marije Terezije nalazi se uz Ring, između Neue Burga i Muzejske četvrti. Omeđuju ga dvije palače s kraja 19. stoljeća - Prirodoslovni muzej (NHM) i Muzej povijesti umjetnosti (NHM) - koje su gotovo identične.

Nastao je kao dio tzv. Kaiserforuma, projekta iz 60-ih godina 19. stoljeća koji je za cilj imao izgraditi dva nova muzeja (KHM i NHM - oboje je ostvareno), dva nova krila Hofburga (izgrađen je samo Neue Burg) i dva upečatljiva trga oko tih građevina - Heldenplatz (kod Neue Burga) i Trg Marije Terezije.

Spomenik Mariji Tereziji i četiri fontane

Trg je, osim po dvama muzejima, poznat po velikom spomeniku Mariji Tereziji na sredini Trga i vrtovima koji ga okružuju. Spomenik je otkriven 1888. godine (108 godina nakon njene smrti) te prikazuje Caricu visoko iznad svojih podanika. Iako to graditeljima možda i nije bila namjera, zgodna je simbolika to što se spomenik nalazi ispred Prirodoslovnog muzeja, koji je nastao iz zbirke koju je prikupljati počeo Franjo I. Stjepan, muž Marije Terezije.

Oko spomenika Carici pravilno su raspoređene četiri prekrasne mramorne fontane iz serije Triton i Najade (Tritonen- und Najadenbrunnen). Otkrivene su pretkraj 19. stoljeća, a na njima su radila tri umjetnika - Hugo Härdtl, Anton Schmidgruber i Edmund Paul Andreas Hofmann von Aspernburg.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti