Volksgarten u Beču

Beč je poznat po prekrasnim parkovima te je nezahvalno birati najljepše među njima. No, usudili bismo se reći da se upravo Volksgarten ističe svojom ljepotom.
Volksgarten u Beču Volksgarten u Beču

Volksgarten se smjestio u samom središtu grada, u trokutu između tri važne znamenitosti - Heldenplatza, Parlamenta i Burgtheatera. Jedan je od dva 'carska vrta' - drugi je Burggarten.

Volksgarten je nastao nakon što je Napoleonova vojska 1809. u napadu na Beč razrušila stare zidine i time zapravo stvorila novi atraktivan prostor u centru grada. Car Franjo I. odlučio je izgraditi novi park, koji je otvoren 1819. godine.

Kasnije je Park dodatno uređivan, prije svega tijekom vladavine Franje Josipa I. Zanimljivo, isprva je to bio dvorski vrt, no četiri godine kasnije (1823.) park je otvoren za javnost te je tako i dobio svoje ime - Volksgarten, što bi u doslovnom prijevodu značilo Narodni vrt.

Park je prije svega poznat po prekrasnim ružičnjacima i fontanama u sjeverozapadnom dijelu, no sadrži i nekolicinu zanimljivih građevina i spomenika.

Tezejev hram i Elizabetin memorijal

Prije svega se to odnosi na Tezejev hram, neoantičku strukturu sagrađenu po uzoru na Hefestov hram u Ateni. Isprva je ondje bila izložena čuvena skulptura Tezej ubija kentaura, koja je krajem 19. stoljeća prebačena u novoizgrađeni Muzej povijesti umjetnosti (KHM). Ondje se nalazi i danas te 'dočekuje' posjetitelje na velebnom ulaznom stubištu. Tezejev hram se pak i dalje koristi kao izložbeni prostor i to baš kao dio KHM-a.

Drugo omiljeno mjesto za posjetitelje parka jest Elizabetin memorijal, veliki spomenik carici poznatoj po nadimku Sisi. Pomalo izoliran u sjeveroistočnom dijelu parka idealno je mjesto za potražiti mir i uživati u skladu zelenila, vode i bijelog mramora od kojeg je spomenik isklesan.

Stari paviljon i Grillparzerov memorijal

Nasuprot Memorijalu, u jugoistočnom dijelu Volksgartena nalazi se pak Cafe Meierei (www.cafe-meierei-volksgarten.at), zgodan kafić smješten u starom paviljonu. Želite li ondje sjesti na piće ili jelo, možete to učiniti od travnja do rujna u razdoblju od 09:00 do 21:00.

Za kraj spomenimo i spomenik posvećen Franzu Grillparzeru, poznatom austrijskom dramatičaru. Grillparzer je rođeni Bečanin, a njegov grad odužio mu se velikim spomenikom oko kojeg se bočno šire reljefi s prikazima motiva iz njegovih djela, pri čemu je ispod svakog naveden i naslov djela na koje se odnosi.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti