Votivkirche

Na sjeverozapadnom rubu Ringa, tik do Sveučilišta, smjestila se jedna od najpoznatijih gradskih crkava - Votivkirche.
Votivkirche Votivkirche

Votivkirche poznata je i kao Katedrala na Ringu (Ringstraßendom), zahvaljujući tome što se nalazi uz Ringstraße, najpoznatiju bečku ulicu. Radi se o građevini nastaloj kao zahvala cara Franje Josipa nakon što je preživio atentat 1853. godine. Tako je ova impresivna crkva i dobila ime - Zavjetna (njem. Votiv-) crkva ili Crkva Zavjetnog Dara.

Priča započinje 18. veljače 1853. godine kada je mladog cara Franju Josipa I. napao krojački šegrt Janos Libenyi. Mladić nije uspio u svojem naumu i car je preživio, a njegov brat, nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan organizirao je kampanju za prikupljanje sredstava sa svrhom gradnje crkve kojom bi se izrazila zahvalnost što je Franjo Josip preživio. Kao lokacija novog sakralnog objekta odabrano je mjesto gdje je atentat izvršen.

Pozivu se odazvalo čak 300.000 građana, što bi i danas bio vrlo velik broj. Već 1854. godine organiziran je arhitektonski natječaj, na kojemu je pobijedio tada 26-godišnji Heinrich von Ferstel, arhitekt koji je u Beču ostavio velik trag (neka od njegovih poznatih djela jesu Palača Ferstel i glavna zgrada Bečkog sveučilišta). Gradnja je započela 1856., a svečano je posvećena 24. travnja 1879., na 25. obljetnicu vjenčanja cara Franje Josipa i carice Elizabete, poznatije po nadimku Sisi.

Crkva je napravljena u neogotičkom stilu, po uzoru na francuske katedrale, a prepoznatljiva je po svojem krovu i dvama tornjevima. Pažljivi promatrači primijetit će da je izvedba krova vrlo slična onoj na Stephansdomu, iako su uzorci različiti.

Iako su dvije crkve i općenito vrlo slične, pa ih mnogi znaju i pomiješati, postoji jedan način na koji ih možete brzo raspoznati - Votivkirche ima dva simetrična tornja, dok Katedrala ima samo jedan toranj - južni, tzv. Steffl. Naime, sjeverni toranj nikad nije dovršen i danas je znatno niži od južnog, a prepoznati ga možete po zelenoj kupolici koja se nalazi na njegovom vrhu.

Unatoč dojmljivoj vanjštini, mnogima je unutrašnjost još impresivnija. Radi se o klasičnoj gotičkoj crkvi, no s mnogo više dekoracija nego što ih ima Stephansdom. Posebno su privlačni vitraji i čak troje orgulja, čiji raskošan zvuk možete čuti tijekom misnih slavlja ili koncerata.

Radno vrijeme Votivkirche

Opis Radno vrijeme
Ponedjeljak Zatvoreno
Utorak - subota 09:00 - 13:00 i 16:00 - 18:00
Nedjelja 09:00 - 13:00

Radno vrijeme crkvenog muzeja

Opis Radno vrijeme
Utorak - petak 16:00 - 18:00
Subota 10:00 - 13:00
Nedjelja, ponedjeljak Zatvoreno

Cijene ulaznica za muzej u Votivkirche

Ulaz u samu crkvu je besplatan te se karta treba kupiti samo za crkveni muzej.

Opis Cijena
Redovna karta za muzej 3,90 EUR
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Beču

Prijava
Odjava
Soba
Gosti