Burgenland (Gradišće)

Najistočnija austrijska pokrajina nama Hrvatima posebno je zanimljiva zbog brojne hrvatske zajednice, danas najbrojnije manjinske grupe u Burgenlandu.
Eisenstadt

Radi se o mirnoj pokrajini s nekoliko zgodnih gradića, a goste privlači i prirodom, primjerice Neusiedlerskim jezerom, toplicama (npr. Bad Tatzmannsdorf) te brojnim vinogradima.

Glavni je grad Gradišća Eisenstadt, na hrvatskom jeziku poznat i kao Žel(j)ezno.

Što posjetiti (odredišta) u Gradišću (Burgenlandu)

Eisenstadt (Železno)

Na istoku Austrije smješteno je Železno, mali grad s mnogo znamenitosti i zanimljivosti. Iako je Austriji pripao tek u 20. stoljeću, Mirom u Saint-Germainu i Trianonskim ugovorom, danas je njezin neizostavni dio.

Eisenstadt je neizostavno vezan uz velikašku obitelj Esterhazy, čiji je prekrasni dvorac danas najupečatljivija gradska znamenitost. Naravno, kada ste u Eisenstadtu, svakako probajte tortu Esterhazy.

Pošto je Eisenstadt i Haydnov grad, u njemu možete vidjeti Haydnovu kuću i njegovo posljednje počivalište u crkvi Bergkirche.

Tu su i Katedrala sv. Martina te Gradska vijećnica, a jedan od razloga privlačnosti Železnog jesu i brojni slikoviti ugostiteljski objekti, u kojima se možete odmoriti te doživjeti okuse pokrajine ponosne na svoju gastronomsku tradiciju.

Oberwart

Oberwart je gradić u središnjem dijelu Gradišća, poznat po brojnoj mađarskoj manjini. Znamenitosti tog grada uglavnom su sakralne građevine. Osim njih, turistima bi mogao biti zanimljiv i buvljak koji se održava svake prve subote u mjesecu u središtu grada.

Güssing

Güssing je smješten na brežuljcima tik ispod gradskog dvorca, sagrađenog u 12. stoljeću na mjestu ugaslog vulkana. Osim po Dvorcu, Güssing je poznat po svojem usmjerenju obnovljivim izvorima energije te je jedan od gradova koji sve svoje potrebe zadovoljava iz obnovljivih izvora.

Mattersburg

Gradić u kojem živi oko 6000 stanovnika sjedište je jednog od najvećih austrijskih proizvođača hrane - Felixa - poznatog po ketchupima, majonezama i ostalim srodnim proizvodima.

Nađete li se u Mattersburgu, pogledajte željeznički viadukt sa sredine 19. stoljeća, prošetajte središtem grada ili razgledajte crkvu sv. Martina.