Donja Austrija

Najveća regija u Austriji prepuna je rječica koje se slijevaju u Dunav, jezera, vinograda te lijepih dvoraca.
Sankt Pölten

Glavni je grad Donje Austrije (Niederösterreich) bio Beč, no nakon njegovog izdvajanja u zasebnu upravnu jedinicu središte Donje Austrije postao je Sankt Pölten.

Što posjetiti (odredišta) u Donjoj Austriji

Sankt Pölten

Posjetite li Sankt Pölten, makar samo na kratko, otići ćete iz njega puni doživljaja. Bilo da istražite stari dio grada koji je pun baroknih građevina ili novi i moderni dio grada, imat ćete osjećaj da gledate u škrinju s blagom.

Stari dio grada obiluje malim draguljima, među kojima se posebno ističu Franjevačka crkva i Katedrala Uznesenja Marijina, čija se unutrašnjost može svrstati u najljepše sakralne objekte u srednjoj Europi, pa i šire.

Nova, upravna četvrt također ima mnogo zanimljivih građevina, primjerice Landesmuseum i Festspielhaus, dok se s Klangturma pruža lijep pogled na grad i okolicu.

Netaknuta priroda koja okružuje grad te dobra gastronomska ponuda neke su od dodatnih ljetpota ovog grada i njegove okolice.

Krems an der Donau

Krems se, kao što mu ime kaže, smjestio na dunavskoj obali i jedan je od onih slikovitih gradića koji vam dugo ostaju u sjećanju.

Krems je jedan od od najstariih gradova u Austriji, s odlično očuvanom povijesnom jezgrom, zbog čega je još 1975. dobio titulu grada-uzora za očuvanje povijesne baštine te je 2000. uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Među znamenitostima izdvajamo gradska vrata Steiner Tor, Župnu crkvu sv. Vida, crkvu Piaristenkirche i Barutni toranj, no pravi dojam o Kremsu steći ćete tek obilaskom cijele povijesne jezgre, koja vas svojom ljepotom i skladom zasigurno neće razočarati.

Waidhofen An Der Ybbs

Iako je Waidhofen mali grad, u sebi krije brojna zanimljiva mjesta i spomenike prošlosti, 'zbijene' u kompaktnu cjelinu između idiličnih brežuljaka i planina u okolici.

Budući da waldhofenskom panoramom dominira mnoštvo tornjeva, po njima je dobio nadimak Grad tornjeva. Najpoznatiji su Stadtturm i Ybbsturm.

U povijesnoj jezgri nalaze se i mnoge lijepe sakralne građevine, poput Župne crkve i crkve Sonntagberg smještene malo izvan samoga grada, a vrijedi istaknuti i Gradsku vijećnicu te gotički Dvorac Waidhofen.

Bečko Novo Mjesto (Wiener Neustadt)

Južno od Beča, smjestilo se Bečko Novo Mjesto, dom jedne od najstarijih vojnih akademija na svijetu - Terezijanske vojne akademije, osnovane u 18. stoljeću.

Glavne su znamenitosti Wiener Neustadta Katedrala, Gradski dvorac (Burg), ujedno i sjedište Vojne akademije te Vodotoranj, no u Neustadtu se nalazi i nekoliko manjih znamenitosti, kao i Stadtpark, glavna gradska zelena površina.

U našoj je povijesti Bečko Novo Mjesto ujedno poznato i kao mjesto pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Baden

Jedan od prekrasnih gradića u blizini Beča zove se Baden i nadaleko je poznat po svojim kupeljima. Baden ima više od deset termi te je jedan od najljepše uređenih austrijskih gradova.

Posebno se izdvaja Kurpark s Casinom, fontanama i raznim spomenicima okruženima zelenilom. Središte grada s brojnim palačama također je vrlo lijepo te svakako vrijedi posjetiti glavni trg, nazvan, predvidivo, Hauptplatz, na kojemu se nalazi i Gradska vijećnica.