Eisenstadt (Železno)

Eisenstadt je glavni grad Gradišća i mjesto s nekoliko znamenitosti koje svojom dojmljivom pojavom nadilaze veličinu tog gradića.
Eisenstadt (Železno) Eisenstadt (Železno)

Eisenstadt, među gradišćanskim Hrvatima poznat kao Žel(j)ezno, često se doživljava kao provincijsko središte, gradić koji nije posebno zanimljiv i koji se posjećuje samo ako se baš zateknete u tom kraju. Koje li zablude!

Naravno, Železno nije Beč ili Salzburg, ali ga se slobodno može uvrstiti među najljepše austrijske gradiće. Sa svojih 15-ak tisuća stanovnika to je uvjerljivo najmanje regionalno središte u Austriji te je prvi sljedeći na listi - Bregenz - otprilike dvostruko mnogoljudniji.

No, taj skladni gradić ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Razgledavanje možete započeti u središnjoj gradskoj ulici, Hauptstraße. Obratite pozornost na stare barokne palače, od kojih se velik dio danas koristi u trgovačke ili ugostiteljske svrhe. Svratite u neku od lokalnih kavana ili kafića te kušajte tradicionalne torte i kolače i isprobajte neko od domaćih vina, kojima se Gradišćani jako ponose.

Zastanite pred Rathausom, Gradskom vijećnicom, tom palačom s neobičnim muralima i izbočenim prozorima, tzv. pomolcima (erkerima). 'Slikarije' prikazuju klasične vrline, ali i nekoliko biblijskih scena.

Nastavite li prema zapadu, ubrzo stižete do Kužnog pila, podignutog 1713. godine, dok je kuga još uvijek harala Austrijom i ostatkom srednje Europe. Zavjetni spomenik sv. Trojstvu podignut je kao zavjet Bogu kako bi oslobodio grad kuge, koja je te godine odnijela život čak i Pavlu I., tadašnjem vođi velikaške obitelji Esterhazy.

Vrlo blizu Kužnog pila svoje mjesto pronašla je i fontana Florianibrunnen, a nekoliko minuta hoda dalje u smjeru zapada stiže se do glavne gradske atrakcije - Dvorca Esterhazy.

Dvorac Esterhazyjevih pokazatelj je moći koju je ta velikaška obitelj stoljećima uživalate jedan od reprezentativnih objekata koje su podizali po Habsburškom Carstvu. U Dvorcu se nalazi i vinarski muzej, najveći u Austriji, ali i Haydnova dvorana, jedna od najljepših svjetskih koncertnih dvorana, u kojoj je slavni skladatelj izvodio svoja djela.

Najpoznatija osoba vezana uz Eisenstadt, Joseph Haydn, svoje je tragove ostavio posvuda po gradu. Jedno od takvih mjesta je i Kalvarija s pripadajućom crkvom, u kojoj se nalazi njegov mauzolej. Želite li pak saznati više o životu poznatog glazbenika, zaputite se u Haydnovu kuću u središtu grada.

Provjerite cijene smještaja u Eisenstadtu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Eisenstadt (Železno)
Jeftini letovi iz/do Eisenstadta

Jeftini letovi iz/do Eisenstadta

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Eisenstadta? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Eisenstadta sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Eisenstadtu.

Što posjetiti (znamenitosti) u Eisenstadtu

Eisenstadt je grad u kojemu se na maloj površini natiskao zavidan broj dojmljivih znamenitosti. Izdvojili smo najbolje od njih.