Gornja Austrija

Gornja Austrija (Oberösterreich) pokrajina je mnogih povijesnih, slikovitih i industrijskih gradova te lijepih, malih seoca.
Steyr Steyr

Gornja Austrija graniči s dvije države - Njemačkom i Češkom, a glavni grad joj je Linz.

Što posjetiti (odredišta) u Gornjoj Austriji

Linz

Linz je smješten na Dunavu, koji uvelike određuje njegov krajolik te je jedan od središnjih dijelova turističke ponude.

Neke od gradskih znamenitosti jesu prekrasna Katedrala sv. Marije, koncertna dvorana Brucknerhaus i Muzej Lentos. Linz je grad kulture i umjetnosti te dom mnogih glazbenih festivala, kao što su Ars Electronica Festival te Linz Fest.

Steyr

Unatoč tome što u većini dijelova Austrije gradovi nose pečat baroknog razdoblja, Steyr je velikim dijelom i gotički grad.

Njegova iznimno dobro očuvana stara jezgra privlači poglede mnogobrojnih posjetitelja. Među znamenitostima izdvajaju se Bummerlhaus, odličan primjer kasne gotike, crkva sv. Mihaela i čak tri dvorca - Engelsegg, Lamberg i Vogelsang.

Wels

U prošlosti je Wels bio veliko prometno čvorište te pod utjecajem raznih kultura gradio svoj današnji izgled. U gradu možete pogledati ostatke rimskih zidina, crkvu Srca Isusova i župnu crkvu, reprezentativnu zgradu Alte Sparkasse te dvorce Polheim i Wels.

Braunau am Inn

Braunau am Inn smješten je na granici Austrije s Njemačkom, na zapadnom dijelu Gornje Austrije. Iako se radi o povijesno zanimljivom i lijepom gradu, Braunau am Inn prvenstveno je ipak poznat kao rodno mjesto Adolfa Hitlera. U njegovoj rodnoj kući danas se nalazi muzej u kojemu su prikazani zločini nacionalsocijalističkog režima.

Odlučite li se u Braunauu ipak posvetiti ljepšim temama, možete posjetiti crkvu sv. Stjepana, dvorac (nekadašnji samostan) Ranshofen ili neku od brojnih lijepih palača u središtu grada.