Graz

Ajmo sad iskreno, kad netko spomene Graz, koliko vas pomisli na shopping, a koliko na jedan od europskih gradova kulture? ;) Ma ništa zato, ovdje ćemo se malo bolje upoznati s drugim najvećim austrijskim gradom!
Graz Graz

Ime mu dolazi od riječi 'gradec', što znači 'mali dvorac na vrhu brda', otkud je Graz i počeo svoju povijest. Smješten na rijeci Muri, glavni je centar predivne Štajerske, a ovdje se ujedno nalazi i najstariji jazz studij u Europi, kojim se ponosi ovaj studentski grad.

Taj 'mali dvorac na vrhu brda' je, zapravo, današnji Schloßberg. Do njega se najlakše dolazi Schloßbergbahnom, uspinjačom koja vas pod nagibom od 60 posto dovodi do vrha prepunog parkova i mjesta za odmaranje.

Ovdje je smješten i glavni gradski simbol, Uhrturm, te Glockenturm, prepoznatljive ikone Graza i okolice. Glavne značajke Uhrturma su njegove velike kazaljke na satovima, jednako kao i tri zvona koje se nalaze unutar zidova, od kojih je jedno služilo isključivo za signaliziranje požara.

Kad se budete spuštali do donjeg dijela grada, zamijetit ćete njegove šarmantne ulice, poput Hofgasse, gdje je Hofbäckerei sa svojim carskim slasticama, ili Sporgasse, jednu od najljepših gradskih ulica. Ona je ime dobila po proizvođačima mamuza u davnoj prošlosti, ali danas je prepuna butika u prizemlju zgrada na čijim fasadama još uvijek osjetite dodir baroka ili secesije.

Hauptplatz, ili glavni trg, centar je gradskog života. Tu se nalaze Gradska vijećnica iz 19. stoljeća te fontana posvećena 'Štajerskom princu', koja, slično kao i ona u Rimu, predstavlja četiri rijeke: Muru, Dravu, Enns i Sann. Ako ste gladni, kiosci s poznatim kobasicama sa senfom brzo će vas privući k sebi, a uz opuštajuću atmosferu u restaurantima oko obližnjeg Glockenspielplatza možete probati jedno od lokalnih specijaliteta.

U blizini je i Landhaus, renesansna palača pokrajinskog parlamenta, u čijem se dvorištu često izvode brojni koncerti i koja svojom arhitekturom podsjeća na slične venecijanske zgrade. Nešto dalje je pak zgrada Opere, kao i Katedrala (Domkirche), koja je i danas podsjetnik da je ovo bio carski grad i sjedište Frederika III.

2003. godine, kada je Graz bio 'Europski grad kulture', došlo je do velikog preobražaja lokalne arhitekture. Kunsthaus, muzej koji od milja zovu 'prijateljski izvanzemaljac', simbol je harmonije starog i suvremenog Graza. Zapravo je nevjerojatno kako je tako futuristička zgrada dobro uklopljena u okolinu. Odmah do njega je i Murinsel. Futuristički umjetni otok oblika poluotvorene školjke, bio je sagrađen samo za privremenu upotrebu, ali je, slično kao i Eiffelov toranj, ostao za stalno. Danas, uz kavicu, tamo brojni stanovnici i turisti uživaju u pogledu na obližnju obalu i predivnu prirodu.

Naravno, ipak ne možemo izostaviti taj famozni shopping! :) Hoćete li u centar grada ili po brojnim shopping odredištima poput Center Westa, Seiersberga, City Parka ili Mur Parka, ovdje ćete pronaći ponešto za svačiji ukus!

Provjerite cijene smještaja u Grazu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Graz

Javni prijevoz u Grazu

Graz je grad koji se bez problem može dobro upoznati i pješice. No, ako ste umorni ili vam se jednostavno ne hoda, na raspolaganju vam je dobro organiziran javni prijevoz.
Jeftini letovi iz/do Graza

Jeftini letovi iz/do Graza

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Graza? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Graza sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Grazu.

Noćni život u Grazu

Graz je živahan grad, najvećim dijelom zahvaljujući velikoj studentskoj populaciji.
Prijevoz do Graza

Prijevoz do Graza

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do štajerskoga središta.
Shopping centri u Grazu

Shopping centri u Grazu

Od shopping centara u Grazu najzanimljiviji su svakako Center West i Seiersberg.
Shopping u centru Graza

Shopping u centru Graza

Iako su na shopping u Grazu često prva asocijacija trgovački centri na rubu grada, centar Graza također nudi odličan izbor trgovina, ali i mnogo ljepšu i ugodniju atmosferu.

Smještaj u Grazu

U Grazu smještaj nije baš jeftin, ali zato nešto više cijene nadoknađuju kvalitetom.

Što posjetiti (znamenitosti) u Grazu

Graz je puno više od brojnih trgovačkih centara, pa biste se lako mogli iznenaditi njegovom prekrasnom starom jezgrom. Pogledajte koje su to najznačajnije znamenitosti ovoga grada.