Muzej moderne umjetnosti (Kunsthaus)

Prijateljski izvanzemaljac', kako ga često zovu, sagrađen je 2003. godine, kako bi Graz dostojno obilježio godinu u kojoj je bio 'Europski grad kulture'. Nalazi se na desnoj obali Mure, dotad pomalo zanemarenom dijelu grada, tako da je zapravo tamo unio toliko potrebnu živost.
Muzej moderne umjetnosti (Kunsthaus) Muzej moderne umjetnosti (Kunsthaus)

Muzej je dočekan s priličnom dozom skepticizma, što je s obzirom na njegov izgled među baroknim zgradama Graza u potpunosti razumljivo. Ipak, na tom mjestu je već bila jedna neobična građevina. Naime, muzej se naslanja na 'Željeznu kuću' (Eisernes Haus), jednu od prvih zgrada od lijevanog željeza u Europi.

Danas se 'Alien' može smatrati simbolom harmonije između 'starog' i 'novog' Graza, a njegovo isticanje ipak malo ublažava također futuristički Murinsel, koji se nalazi odmah u blizini.

Muzej nema stalni postav, tako da se izložbe stalno mijenjaju. Posvećen je modernoj umjetnosti, posebno onoj nastaloj od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas.

Spomenimo i jednu zanimljivost. Gledajući građevinu, može vam se učiniti kako su svi 'pipci' usmjereni prema sjeveru, no jedan od njih 'gleda' prema istoku. Kroz njega se vidi Uhrturm (Toranj sa satom), čime se u muzej dovodi dašak tradicionalnoga, a Toranj se gotovo može smatrati izloškom.

Radno vrijeme

Opis Radno vrijeme
Uto - ned
10:00 - 17:00
Kunsthaus je zatvoren ponedjeljkom, na Badnjak, Božić i utorak prije Pepelnice

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Redovna cijena
9,00 €
Umirovljenici
Osobe s invaliditetom
Grupe sa 7 ili više članova
7,00 €
Studenti stari do 27 godina
Učenici
3,00 €
Djeca stara do 6 godina
Besplatno
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Grazu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti