Klagenfurt

Klagenfurt je glavni grad austrijske pokrajine Koruške, smješten uz obale lijepog Vrbskog jezera.
Klagenfurt Klagenfurt

Klagenfurt je zgodno odredište za jednodnevni ili dvodnevni izlet, koje ponešto nudi gostima i u samome gradu, ali i u njegovoj okolici.

U povijesnoj jezgri najveći dio značajnih građevina smjestio se između i oko tri glavna trga - Novog, Starog i Trga sv. Duha. Ondje se nalaze i dva najpoznatija gradska spomenika - Lindwurm i Mandl, oko kojih su vezane dvije gradske legende.

Prva govori o zmaju koji je maltretirao lokalno stanovništvo, sve dok lokalni vojvoda nije izgradio kulu i pozvao vitezove da se iz kule obračunaju s čudovištem. Prizor zmaja kako kruži oko kule danas se nalazi na gradskom grbu Klagenfurta, a zmaj je dobio i središnje mjesto na glavnom gradskom trgu - Neuer Platzu.

Druga legenda bavi se nastankom Vrbskog jezera, Wörtherseea, koje se nelazi i u imenu grada (puno ime glasi Klagenfurt am Wörthersee). Prema priči, na tom se području nekoć nalazio bogat grad, čije se stanovništvo odalo pomalo razvratnom životu. Tako su se jednom zabavljali dan prije Uskrsa te ih je čovječuljak (Mandl) upozorio da se raziđu kako bi izbjegli kaznu. Nisu ga poslušali, pa je uskoro grad poharala velika oluja te je nakon poplave nastalo današnje Vrbsko jezero. Na čovječuljka s bačvicom iz koje je tekla bujica vode danas podsjeća fontana u samome središtu grada.

Osim legendi i zgodnih spomenika, tu je i mnoštvo lijepih palača i znamenitih građevina, poput Landhausa s Dvoranom grbova ili Gradskog kazališta (Stadtheater). U središtu grada nalazi se i nekoliko crkava, među kojima se ističe crkva sv. Duha (Heiligengeistkirche).

Klagenfurt je najbolje posjetiti u toplijem dijelu godine, prije svega zbog mogućnosti uživanja na obalama Vrbskog jezera, no taj grad ima svoje čari i tijekom adventskog razdoblja. Božićni sajam vrlo je lijep te u to doba cijeli grad odiše posebnom atmosferom, a tražite li nešto posebno zaputite se na drugu obalu Jezera u Velden, gradić koji u božićno doba jednostavno blista i čije su svjetleće jaslice i vijenac na Wörtherseeu jedan od najpoznatijih austrijskih adventskih motiva.

Naravno, kada je riječ o Klagenfurtu moramo spomenuti i Minimundus. Radi se o zabavnom parku s mnoštvom minijatura poznatih svjetskih građevina, poput Eiffelovog tornja, Taj Mahala ili Kosog tornja u Pisi. Minimundus se nalazi u zapadnom dijelu grada, uz obalu Vrbskog jezera.

Provjerite cijene smještaja u Klagenfurtu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Klagenfurt
Jeftini letovi iz/do Klagenfurta

Jeftini letovi iz/do Klagenfurta

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Klagenfurta? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Klagenfurta sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Klagenfurtu.

Što posjetiti (znamenitosti) u Klagenfurtu

Glavni grad Koruške ima lijepu povijesnu jezgru, a mi smo ovdje izdvojili neka od zanimljivijih mjesta koja ne biste trebali propustiti kod posjeta Klagenfurtu.