Fontana Wörthersee Mandl

Simpatični simbol Klagenfurta, Wörthersee Mandl, nalazi se u samome središtu grada i od 1965. godine privlači pozornost znatiželjnih prolaznika.
Fontana Wörthersee Mandl Fontana Wörthersee Mandl

Wörthersee Mandl lik je iz legende o nastanku Vrbskog jezera (Wörthersee). Prema toj priči, na prostoru današnjeg Jezera nekoć se nalazio vrlo bogat grad. Njegovo stanovništvo od silnog novca postajalo je sve iskvarenije te se prepuštalo ispraznim zadovoljstvima.

Jedne Velike subote (postoji i inačica legende u kojoj se radi o Badnjaku) narod je tako u gostionici pio i plesao te se bezbrižno zabavljao. Malo prije ponoći, među njima stvorio se omaleni čovjek (Mandl), koji je okupljene podsjetio da sutra slave Uskrs i da ih očekuje velika kazna ako ne prestanu s neobuzdanom zabavom. Nitko ga nije shvatio ozbiljno te su čovječuljka ispratili uz podsmijeh i uvredljive povike.

Nekoliko minuta prije ponoći Mandl se vratio u gostionicu, ovaj put s bačvicom pod rukom, te opet upozorio sugrađane da se smire i time spase od kazne. I taj put bio je ismijan. Uskoro su crkvena zvona otkucala ponoć te je krenula velika oluja. Zemlja se tresla, nestalo je rasvjete, a Mandl je iščeznuo. No, ljudi koje je upozoravao primijetili su da je bačvica ostala u gostionici i da iz nje teče sve više vode.

Pokušaji zatvaranja bačve bili su bezuspješni te je ubrzo cijeli grad bio poplavljen. Kako je bogati grad nestao, tako je poplavom nastalo Vrbsko jezero, uz koje se smjestio Klagenfurt.

U spomen na navedenu legendu, Klagenfurt je 1962. godine u samom središtu grada, u Kramergasse, podigao brončanu fontanu u čast Mandlu. Naravno, sa sobom ima bačvu, iz koje u 'bazenčić' teče voda, kao podsjetnik na poplavu iz koje je, prema legendi, nastao Wörthersee. Mandl je jedan od gradskih simbola i turistima vrlo drag partner za slikanje.

Provjerite cijene smještaja u Klagenfurtu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti