Krems an der Donau

U Austriji, državi prepunoj lijepih gradića s raznolikom kulturno-povijesnom baštinom, srednjoevjekovni Krems ističe se kao jedno od najljepših malih odredišta.
Krems an der Donau Krems an der Donau

Krems an der Donau nalazi se u dolini Wachau, pitoresknom kraju u kojemu Dunav vijuga među zelenim brdima i dolinama. Od Beča je udaljen manje od sat vremena vožnje, što ga čini idealnim izletničkim odredištem ako boravite u austrijskoj prijestolnici.

Krems je jedan od najstarijih austrijskih gradova. Prvi spomen grada potječe iz 995. godine, a zna se da je gradska župa osnovana 19 godina kasnije. Mjesto Stein, nekada spojeno s Kremsom, pa odvojen grad, a danas opet dio Kremsa prvi puta spominje se 1072. godine.

To je područje tijekom srednjeg vijeka bilo važno trgovačko središte te se Krems brzo razvijao. Doseljavali su se obrtnici i trgovci, gradili su se samostani i crkve, nicale su nove kuće. Ta je srednjovjekovna povijesna jezgra ostala odlično očuvana do danas te u njoj možete uživati ako prošećete 'Gornjim gradom', odnosno otprilike od Hoher Markta do Pijarističke crkve.

Nakon Tridesetgodišnjeg rata cijelo područje polako gubi na važnosti, no sreća u nesreći za lokalno stanovništvo bila je što Krems nakon toga nije bio teže oštećivan u raznim sukobima i ratovima te je sačuvao svoju bogatu kulturno-povijesnu baštinu. Zahvaljujući tome, 2000. godine uvršten je na UNESCO-ov Popis svjetske baštine kao dio Kulturnog krajolika doline Wachau.

Provjerite cijene smještaja u Kremsu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Krems an der Donau
Jeftini letovi iz/do Kremsa

Jeftini letovi iz/do Kremsa

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Kremsa? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Kremsa sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Kremsu.

Što posjetiti (znamenitosti) u Kremsu

Srednjovjekovni grad na Dunavu goste privlači skladnom srednjovjekovnom jezgrom, u kojoj se nekoliko građevina posebno ističe. Saznajte više o najznačajnijim znamenitostima u Kremsu.