Brugge

Kad bi postojala lista najljepših gradova u Belgiji, Brugge bi bio, bez ikakve dvojbe, na jednom od prvih mjesta. 'Venecija sjevera', kako ga još zovu zbog brojnih kanala kojima je okružen, pravi je dragulj tog dijela Europe.
Brugge Brugge

Ako dolazite vlakom, odmah na izlasku s kolodvora ćete vidjeti da je ovo grad s jedinstvenom poviješću. Laganom šetnjom po kamenim uličicama, za desetak minuta ćete biti na glavnom gradskom trgu, Grote Marktu, koji je nekoć bio središte trgovine.

Srednjovjekovnom arhitekturom trga dominira simbol Bruggea - Belfort - zvonik iz 13. stoljeća koji i danas ima 47 zvona, dok je sa suprotne strane Provinciaal Hof, zgrada staroga županijskog suda.

Drugi važan trg, koji je prije bio središte administracije, jest Burg. Tu se nalazi Gradska vijećnica, koja s okolnim gotičkim i renesansnim zgradama te Grote Marktom čini povijesni centar, koji je zaštitio UNESCO. Odmah u blizini pruža vam se i prilika za vožnju predivnim kanalima te na taj način možete vidjeti grad iz potpuno drukčije perspektive - mostovi, parkovi, gradske kule, samostani itd. - a možete ga razgledati i u jednoj od šarmantnih kočija, što će posebno znati cijeniti zaljubljeni.

Tijekom obilaska srednjovjekovnih crkava, saznat ćete da se u Bazilici sv. Krvi (Heilig-Bloedbasiliek), nalazi relikvija iz Prvoga križarskog rata, koja po legendi sadrži nekoliko kapi Kristove krvi. U crkvi Naše Gospe (Onze-Lieve-Vrouwekerk), nalazi se kip 'Madone s djetetom', jedino Michelangelovo djelo koje je tijekom njegova života napustilo Italiju! Zanimljiv je i njezin zvonik, koji je po visini drugi toranj na svijetu sagrađen od cigle.

Pri šetnji gradom navratite u poneki café i probajte jedno od odličnih lokalnih trapistnih piva ili u restaurant na ručak, gdje ćete uz opuštenu atmosferu i uživanje u nacionalnoj kuhinji imati i pogled na toliko hvaljene kanale. Ako primijetite da se čipka nalazi na gotovo svakom stolu, ništa čudno, to je zato što je ona glavni gradski suvenir.

Nakon što jednom vide Brugge, mnogi će se posjetitelji htjeti vratiti i za to uvijek imate priliku, ne samo kao turist, nego i kao student na College of Europe, jednom od najprestižnijih studija političkih znanosti na svijetu. Spoj odlične ponude stjecanja znanja i ljepote okružja u kojemu se fakultet nalazi svakako su dobitna kombinacija.

Provjerite cijene smještaja u Bruggeu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Brugge

Brugge City Card

Brugge City Card je višenamjenska kartica, koja vam omogućuje besplatan ulazak u brojne gradske znamenitosti, kao i popuste na brojne druge usluge.
Javni prijevoz u Bruggeu

Javni prijevoz u Bruggeu

Centar Bruggea je vrlo kompaktan i za najbolji doživljaj ljepota grada preporučujemo šetnju, s obzirom da vam od željezničke postaje do samog centra grada treba 20-ak minuta laganog hoda.
Jeftini letovi iz/do Bruggea

Jeftini letovi iz/do Bruggea

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Bruggea? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.
Prijevoz do Bruggea

Prijevoz do Bruggea

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do 'Venecije sjevera'.
Shopping u Bruggeu

Shopping u Bruggeu

Ako tražite trgovine s odjećom, najbolje se zaputiti u ulice između Markta i Het Zanda, prije svega Zuidzandstraat i Steenstraat. Neke od dobrih trgovina nalaze se i u Noordzandstraat, a izdvajamo...