Bruxelles

Vrhunske čokolade, odlična piva, čarobni Grand Place, Europska četvrt, NATO... Sve to, ali i puno, puno više opisuje Bruxelles, glavni grad Kraljevine Belgije i središte moći Europske Unije.
Bruxelles Bruxelles

Iako mnogi ljudi doživljavaju grad kroz europske institucije i politiku, Bruxelles pruža i mnoge svoje skrivene tajne. Otkud početi? Od svjetskih poznatih belgijskih piva, poput Duvela i Chimaya, još poznatijih čokolada, poput Godive i Neuhausa, ili možda vafla sa šlagom, prelivenih karamelom? Sve je to originalni okus ovog čarobnoga grada.

Samo ime mu izvorno znači 'kuća u močvari', što je zasluga brojnih poplava rijeke Senne, koju uza sav trud i razgledavanje, ipak ne ćete pronaći. Naime, još u 19. stoljeću je istoimena rijeka natkrivena i 'preseljena' u podzemlje, a na mjestu njezinih bivših tokova izgrađene su goleme avenije, s kojima je grad dobio toliko željenu mogućnost daljnjeg razvoja.

Srce Bruxellesa jest njegov glavni trg, Grand Place, mjesto na kojem se nalazi Gradska vijećnica i Maison du Roi, tj. Kraljevska kuća. Tijekom boravka u gradu vjerojatno ćete se više puta vraćati na ovaj trg, koji je zaštitio i UNESCO, jer se ovdje dolazi isključivo uživati, popiti kavu ili pivo, ili pojesti nešto u brasserijama kao što je Le Roi d'Espagne. Za to vrijeme možete se diviti srednjovjekovnoj arhitekturi okolnih zgrada i uskih uličica popločanih kamenom, za koje ćete primijetiti da su sve označene dvojezično, francuski i flamanski, zapravo, isto kao i sve drugo u Belgiji. Ovaj trg ima i još jednu svoju zanimljivost. Naime, svake druge godine za blagdan Velike Gospe ovdje se održava festival cvijeća i cijeli pod je prekriven bezbrojnim šarenim lončanicama.

U samoj blizini Grand Placea nalazi se i glavni gradski simbol, Manneken Pis, brončana statua dječaka kojeg ćete nerijetko vidjeti obučenog u raznovrsne kostime, a čija tradicija seže još s kraja 17. stoljeća kad ga je bavarski princ prvi put obukao u prepoznatljivu bijelo-plavu boju. Od tog dana, pa do danas skupljeno je toliko kostima da je otvorena i posebna postava muzeja posvećena toj tradiciji. Postoje još dva muzeja karakteristična za ovaj grad, Belgijski centar stripa, što Belgija kao domovina stripa i zaslužuje te Muzej čokolade, koji je uz nekoliko stotina prodavaonica čokolade pravi spomenik toj slastici.

Kao i u svakoj europskoj metropoli i ovdje se nalaze brojne crkve, od kojih su najpoznatije katedrala sv. Mihaela, posvećena gradskom svetcu zaštitniku te crkva Notre Dame des Victoires du Sablon.

Dvije su stvari u kojima Bruxelles ima status prvog u svijetu. Jedna je Galeries royales St. Hubert, prvi natkriveni shopping centar s predivnim arkadama, koji datira još iz sredine 19. stoljeća. Prije gotovo 100 godina, na tom istom mjestu u svojoj prodavaonici, gospodin Neuhaus je napravio svjetski poznate praline.

Druga stvar je najdulji slavoluk pobjede na svijetu, veličanstvena građevina koja se nalazi u Parc du Cinquantenaireu, a u čijoj blizi je smješten i Vojni muzej koji ćete lako prepoznati po starim topovima izloženim ispred glavnog ulaza.

Mjesto gdje kraljevska obitelj upriličuje svoje audijencije jest Kraljevska palača, smještena uz predivan park koji ju odvaja od Palače naroda, gdje se pak nalazi Parlament. Nešto niže je Mont des Arts, kompleks parkova i zgrada od kojih se najviše ističe knjižnica Albertina, među najbogatijima u Europi. No, jedna od najimpresivnijih građevina u gradu jest Palača pravde s čijeg ćete platoa imati odličan pogled na centar grada, a otkud se možete i slobodno prošetati do obližnje Avenue Louise, najpoznatije shopping zone.

Naravno, Bruxelles nije samo povijest. Gdje god se okrenete vidjet ćete na stotine dizalica koje iznova uređuju vizuru ove metropole. Tu je i Europska četvrt, dio grada u kojem su smještene sve najbitnije institucije Europske Unije, od kojih je najupečatljivija Berlaymont, sjedište Komisije, ali i kompleks zgrada Europskog parlamenta, koje se svake godine neumorno nadograđuju.

Znamenitost modernog Bruxellesa jest i Atomium, 100 metara visoka konstrukcija izgrađena povodom Svjetske izložbe koja je postala simbolom grada, kao Eiffelov toranj u Parizu. I ovdje se jednako tako može popeti do vrha, otkud ćete s jedne od 9 kugli imati pogled na Bruparc, gdje je smještena Mini Europa s reprodukcijama najpoznatijih europskih građevina.

Kada se nakon razgledavanja zaželite odmora, otiđite do Rue des Bouchers, iliti 'mesničke ulice', mjesta gdje ćete pronaći svu silu restauranata ispred kojih će vas uvijek nasmijano osoblje zvati da uđete baš kod njih, jer oni su 'najbolji', a možda dobijete i poneko piće ili predjelo na račun kuće. Tu je i Place St-Géry, trg s brojnim pivnicama i barovima, ili ulice oko zgrade Burze, otkud kasnije lako produžite do nekih od poznatih noćnih klubova.

Nakon veselo provedene večeri, sutradan je najbolje sjesti na Eurostar ili Thalys, superbrze vlakove koji će vas brzinom od 300 km/h već odvesti na neku novu neistraženu destinaciju, a dok putujete do njih, fotoaparat će vas podsjećati na grad koji vas tako lako osvoji da ćete mu se uvijek iznova vraćati, a svaki put će vam biti sve draži i draži.

Provjerite cijene smještaja u Bruxellesu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Bruxelles

Brussels Card

Brussels Card je kartica koja omogućuje besplatan ulaz u gradske znamenitosti, besplatan javni prijevoz i popuste na brojnim drugim mjestima.

Gastronomija u Bruxellesu

Bruxelles je zasigurno jedna od prijestolnica dobre kuhinje, a glavni dijelovi grada koji pružaju takav užitak su Place Sainte-Catherine ('riblja tržnica'), Grand Place, Place du Grand Sablon i...

Javni prijevoz u Bruxellesu

U Bruxellesu možete birati ili kombinirati nekoliko vrsta javnog prijevoza - metro, premetro, tramvaj ili autobus.
Jeftini letovi za Bruxelles

Jeftini letovi za Bruxelles

Bruxelles je europsko političko središte, a kao sjedište brojnih institucija odlično je povezan s Hrvatskom i zemljama u našem okruženju.

Karta Bruxellesa sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Bruxellesu.

Korisne informacije o Bruxellesu

Cijeli grad je označen dvojezično, na francuskom i na flamanskom jeziku, ali iako možda ne znate neki od dotična dva jezika, bez brige, gotovo svi govore engleski i prilično su susretljivi prema...

Noćni život u Bruxellesu

Iako su ga neki proglašavali jednim od najdosadnijih gradova u Europi, Bruxelles ima zaista puna toga za ponuditi. Od rock koncerata, festivala, tradicionalnih pubova i brasserija, do luksuznih...

Prijevoz do Bruxellesa

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do belgijske prijestolnice. Saželi smo kako do Bruxellesa vlakom i zrakoplovom.

Shopping u Bruxellesu

Bruxelles je poznat kao grad gdje se nalazi najstariji natkriveni shopping centar na svijetu, Galeries Saint-Hubert iz 1847. godine, a koji se dijeli na kraljevsku, kraljičinu i prinčevu galeriju....
Smještaj u Bruxellesu

Smještaj u Bruxellesu

Bruxelles, kao praktički glavni grad Europske unije, prepun je vrhunskih hotela, od kojih su najpoznatiji Conrad i Royal Windsor, gdje nerijetko odsjedaju najpoznatiji predstavnici politike ili show...

Što posjetiti (znamenitosti) u Bruxellesu

Belgijska prijestolnica često se doživljava kao nezanimljivi grad u kojemu se baš i nema što za raditi ili posjetiti. No, Bruxelles ima dosta toga za ponuditi onima koji žele nešto vidjeti, a mi smo...