Gastronomija u Bruxellesu

Bruxelles je zasigurno jedna od prijestolnica dobre kuhinje, a glavni dijelovi grada koji pružaju takav užitak su Place Sainte-Catherine ('riblja tržnica'), Grand Place, Place du Grand Sablon i Avenue Louise s okolnim ulicama.
Gastronomija u Bruxellesu Gastronomija u Bruxellesu

U blizini Grand Placea nalazi se Rue des Bouchers-Beenhouwerstraat, ulica također poznata po brojnim restaurantima. Karakteristična je po tome što ispred svakog ulaza stoji netko kako bi vas pozvao da dođete baš k njima, a nerijetko će ponuditi prvo piće ili desert na račun kuće, što je zapravo samo marketing, jer sve na kraju platite, ali kroz povećanu potrošnju.

Jesti vani u Bruxellesu je vrlo skupo, pa je vrlo korisno znati gdje se nalaze ipak nešto povoljniji izbori. Osim belgijskog lanca brze prehrane Quick i McDonalds'a, koji su na svakom koraku, dosta je čest i Pizza Hut. Tamo ćete pizzu, veličine manje od naše uobičajene, platiti 15-ak eura, tako da to možda i nije najbolji izbor.

Između postaja metroa Bourse (linija 2) i de Brouckere (linija 1), nalazi se ulica Anspachlaan (Boulevard Anspach). Ona je puna zalogajnica, a posebno su popularne one s kebapima, gdje se možete dobro najesti već za 4-5 eura, što zaista nije puno.

Ako vam se više sviđaju vrhunski restauranti, mjesta poput Comme Chez Soi (www.commechezsoi.be), Belga Queen (www.belgaqueen.be), Armand & Ko (www.armandandko.be) i Cospaia (www.cospaia.be) spadaju u sam vrh gastronomske ponude.

Belgija je poznata i kao država s odličnim vaflima, koje po centru gradova možete naći gotovo svugdje, bilo na uličnim štandovima, bilo u specijaliziranim kafićima. Izvana su hrskavi, ali su iznutra zato iznimno mekani. Najčešće se poslužuju s preljevom od čokolade, s jagodama i šlagom ili sa sladoledom.

Druga poznata belgijska delikatesa jesu čokolade. One su praktički postale institucija i simbol najfinijih želja, a miris ovoga slatkog 'zlata' nerijetko osjetite i na desetke metara od glavnih prodavaonica, dok su najpoznatije one iz majstorskih radnji Neuhausa, Godive, Leonidasa i Marcolinija. Iako cijene ovih poslastica nisu nimalo niske, čim probate sve te čarobne kombinacije, zaboravit ćete na svaki euro.

U Bruxellesu se nalazi oko 1800 restauranata i još neborojeno barova, pubova, brasserija i kafića, u kojima se služe belgijska piva, jedna od najboljih na svijetu. U cijeloj državi postoji oko 125 pivovara, koja poslužuju oko 500 vrsta piva, a ako se uključe i onda specijalna piva, onda se prelazi broj koji je veći od 1000. Početci ovog 'soka od hmelja' sežu još u srednji vijek, a među prvim proizvođačima bili su redovnici, trappisti, po kojima su današnja vrhunska piva i dobila ime.

Gotovo svako pivo ima svoju vrstu čaše, a boce su u pravilu tamnijeg stakla, kako svjetlo ne bi utjecalo na kvalitetu. Najpoznatiji brandovi u svijetu su Stella Artois, Leffe i Hoegaarden, dok se sve češće 'otkrivaju' i Westmalle, Chimay, Orval, Rochefort, Westvleteren, Achel, Duvel, Belle-Vue i Kasteel. Postoje i specijalna voćna piva, koja se nazivaju kriek, a čije ime dolazi od nizozemske riječi za višnju.

Provjerite cijene smještaja u Bruxellesu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti