Javni prijevoz u Bruxellesu

U Bruxellesu možete birati ili kombinirati nekoliko vrsta javnog prijevoza - metro, premetro, tramvaj ili autobus.
Javni prijevoz u Bruxellesu Javni prijevoz u Bruxellesu

Prva metro linija izgrađena je još 1976. godine, a danas postoje četiri linije - 1 (ljubičasta), 2 (narančasta), 5 (žuta) i 6 (plava).

Metro vozi otprilike od 5:30 do ponoći, ovisno o liniji, a noću vozi 17 autobusnih linija, koje ćete najlakše prepoznati po tome što ispred svog broja imaju slovo 'N', npr. N10. Karte se poništavaju na crvenim ili narančastim aparatima.

Danas se za kupnju karata uglavnom koristi iskaznica MOBIB. Radi se o kartici na kojoj možete pohraniti različite karte, a poništavate ih prislanjanjem uz spomenute aparate. MOBIB dolazi u dva oblika. Prvi je 'standardna' MOBIB kartica, za čije izdavanje trebate donijeti svoju fotografiju i putovnicu. MOBIB Basic iskaznica je anonimna te ne trebate prilagati nikakve dokumente, pa tako ni vaše ime neće biti otisnuto na njoj.

Standardna kartica omogućuje vam kupnju sezonskih karata, dok je s Basic inačicom maksimalno moguće kupiti 72-satnu kartu. MOBIB kartice koštaju po pet eura te kod napuštanja Bruxellesa možete zatražiti povrat novca. Ako je vratite tijekom prve godine od dana kupnje iznos od 5,00 eura bit će umanjen za 20 posto, a za svaku sljedeću godinu umanjuje se za dodatnih 20 posto do najnižih 20 posto povrata tijekom četvrte godine. Nakon četiri godine, za MOBIB karticu ne može se zatražiti povrat novca.

Ako se u Bruxellesu namjeravate zadržati kraće i javni prijevoz ne koristiti često, više bi vam se mogle isplatiti 'klasične', tzv. JUMP karte.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Bruxellesu

Usluga / Proizvod Cijena
Redovna JUMP karta
Vrijedi 60 minuta od poništavanja u cijeloj STIB-ovoj mreži, osim poveznica prema zračnoj luci (linije 12 i 21). Dopušteno je presjedanje, pod uvjetom da se krećete u istom smjeru. Vrijedi i na mreži partnerskih prijevoznika unutar granica Bruxellesa (De Lijn, TEC i SNCB).
2,10 € izvan vozila
2,50 € u vozilu
Redovna povratna JUMP karta
Omogućuje vam odlazno i povratno putovanje unutar 24 sata. Vrijedi 60 minuta od poništavanja u cijeloj STIB-ovoj mreži, osim poveznica prema zračnoj luci (linije 12 i 21). Dopušteno je presjedanje, pod uvjetom da se krećete u istom smjeru. Vrijedi i na mreži partnerskih prijevoznika unutar granica Bruxellesa (De Lijn, TEC i SNCB).
4,00 €
Redovna MOBIB karta
Vrijedi 60 minuta od poništavanja u cijeloj STIB-ovoj mreži, osim poveznica prema zračnoj luci (linije 12 i 21). Dopušteno je presjedanje, pod uvjetom da se krećete u istom smjeru.
2,00 €
JUMP karnet s 5 karata
Karnet s 5 redovnih karata. Svaka vrijedi 60 minuta od poništavanja u cijeloj STIB-ovoj mreži, osim poveznica prema zračnoj luci (linije 12 i 21). Dopušteno je presjedanje, pod uvjetom da se krećete u istom smjeru. Vrijedi i na mreži partnerskih prijevoznika unutar granica Bruxellesa (De Lijn, TEC i SNCB).
8,00 €
JUMP karnet s 10 karata
Karnet s 10 redovnih karata. Svaka vrijedi 60 minuta od poništavanja u cijeloj STIB-ovoj mreži, osim poveznica prema zračnoj luci (linije 12 i 21). Dopušteno je presjedanje, pod uvjetom da se krećete u istom smjeru. Vrijedi i na mreži partnerskih prijevoznika unutar granica Bruxellesa (De Lijn, TEC i SNCB).
14,00 €
MOBIB karnet s 10 karata
Karnet s 10 redovnih karata. Svaka vrijedi 60 minuta od poništavanja u cijeloj STIB-ovoj mreži, osim poveznica prema zračnoj luci (linije 12 i 21). Dopušteno je presjedanje, pod uvjetom da se krećete u istom smjeru.
12,50 €
Dnevna JUMP karta
Vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom jednoga dana do prestanka operacija (dakle, u slučaju metroa i nešto nakon ponoći) u cijeloj STIB-ovoj mreži, osim poveznica prema zračnoj luci (linije 12 i 21). Dopušteno je presjedanje, pod uvjetom da se krećete u istom smjeru.
7,00 €
24-satna karta (Discover Brussels)
Vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom 24 sata od prvog poništavanja u cijeloj STIB-ovoj mreži, uključujući poveznice prema zračnoj luci (linije 12 i 21). Dopušteno je presjedanje, pod uvjetom da se krećete u istom smjeru.
7,00 €
48-satna karta (Discover Brussels)
Vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom 48 sati od prvog poništavanja u cijeloj STIB-ovoj mreži, uključujući poveznice prema zračnoj luci (linije 12 i 21). Dopušteno je presjedanje, pod uvjetom da se krećete u istom smjeru.
13,00 €
72-satna karta (Discover Brussels)
Vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom 72 sata od prvog poništavanja u cijeloj STIB-ovoj mreži, uključujući poveznice prema zračnoj luci (linije 12 i 21). Dopušteno je presjedanje, pod uvjetom da se krećete u istom smjeru.
17,00 €

Javni prijevoz koordinira poduzeće STIB/MIVB (www.stib.be).

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Bruxellesu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti