Manneken Pis

Manneken Pis brončana je fontana koja se nalazi kod ulice Rue de l'Étuve, nekih sto metara iza Gradske vijećnice, i glavni je simbol grada Bruxellesa oko kojeg se 'vrti' nekoliko legendi kako je dotični dječak postao popularan.
Manneken Pis Manneken Pis

Prva kaže da je u 14. stoljeću grad bio pod opsadom, a kako ga neprijatelji nisu mogli brzo osvojiti, htjeli su eksplozivom raznijeti gradske zidine. Dok su provodili svoj plan u djelo, dječak Juliaanske iz Bruxellesa vidio je što rade i čim su napadači pobjegli da ih ne ozlijedi ekploziv, on se pomokrio po gorućem fitilju i spasio grad.

Druga legenda pak kaže da je jedan bogati trgovac izgubio svog malog sina, pa je zamolio druge ljude da mu ga pomognu naći. Potraga je brzo urodila plodom i pronašli su ga kako u obližnjem vrtu bezbrižno urinira. U znak zahvalnosti svima onima koji su mu pomogli, trgovac je izgradio dotičnu fontanu.

S vremenom je nastala i tradicija presvlačenja dotične statue, a do danas se očuvalo nekoliko stotina kostima koji su pospremljeni u obližnjem muzeju. Prije nekoliko desetljeća, točnije 1987. godine, u gradu je izgrađena i ženska varijanta fontane - Jeanneke Pis.

Provjerite cijene smještaja u Bruxellesu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti