Karlov most

Karlov most je najstariji gradski most, ujedno i najpoznatija gradska znamenitost, a povezuje Stari grad s drugom obalom Vltave - Malom Stranom.
Karlov most Karlov most

Priča o Karlovom mostu počinje malo prije samog Karlovog mosta. Tik do njega u 12. stoljeću izgrađen je Juditin most, prvi kameni most preko Vltave. No, Juditin most nije izdržao veliku poplavu 1342. godine i odlučeno je da će se graditi novi. Kamen temeljac položio je kralj Karlo IV., a to je učinio 1357. godine, 9. srpnja u 5 h 31 min. Ovaj broj je izabran s razlogom, jer kad poredate sve znamenke dobije se simetričan niz neparnih brojeva - 1 3 5 7 9 7 5 3 1!

Uzduž mosta nalazi se 30 spomenika religijske tematike, a posebno mjesto među njima ima statua sv. Ivana Nepomuka. Prema legendi, kralj Vaclav IV. sumnjao je u ženinu vjernost i, želeći otkriti jesu li sumnje opravdane, tražio od vikara Ivana da mu otkrije što je kraljica ispovjedila. On je to odbio, nakon čega je mučen i bačen u rijeku baš s Karlovog mosta. Običaj je dodirnuti spomenik i zaželjeti nešto, jer kažu da će vam se želja ostvariti te ćete se brzo vratiti u Prag!

Provjerite cijene smještaja u Pragu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti