Praški dvorac (Pražsky hrad)

Praški dvorac najveći je drevni dvorac na svijetu. U njemu su tijekom prošlosti stolovali češki kraljevi, kraljevi Sv. Rimskog carstva, biskupi, a danas je to dom predsjednika Češke Republike i jedna od glavnih turističkih atrakcija odakle 'puca' predivan pogled na cijeli Prag.
Praški dvorac (Pražsky hrad) Praški dvorac (Pražsky hrad)

Tragovi dvorca datiraju još iz 880. godine i vladavine princa Borivoja, a prva građevina na tom području bila je crkva Djevice Marije. Današnja bazilika sv. Jurja i katedrala sv. Vida potječu iz prve polovice 10. stoljeća, da bi tijekom vladavine Karla IV. dvorac dobio gotičke obrise i još čvršće zidine, koje su tijekom stoljeća nadograđivane.

1918. godine Hrad (www.hrad.cz) postaje dom čehoslovačkog predsjednika, kad se osniva i predsjednička garda. Dio grada u kojem se dvorac nalazi zove se Hradčany, a to je ime s vremenom postalo i sinonim za češku politiku. Najpoznatije palače unutar dvorca su Stara kraljevska palača, Belvedere (ljetna rezidencija), palača Lobkowicz i Nova kraljevska palača. Od ostalih poznatih građevina tu su toranj Daliborka, Zlatna ulica, Škola jahanja i toranj Mihulka, gdje se čuvao barut, a od prirodnih i umjetničkih ljepota izdvajaju se Kraljevski vrt, Južni vrtovi, Španjolska dvorana, Rudolfova galerija, te kraljevski dragulji i relikvije.

Unutar katedrale sv. Vida nalazi se predivno dekorirana kapelica sv. Vjenceslava, na čijem se jugozapadnom dijelu nalaze vrata koja vode do mjesta gdje se čuvaju već spomenuti dragulji, čiji su najznačajniji dijelovi kruna sv. Vjenceslava, plašt za krunidbu, žezlo i 'kraljevska jabuka'. Vrata su zaštićena sa sedam brava, a ključeve čuva sedam najvažnijih ljudi u državi.

Bazilika sv. Jurja također je nekoliko puta nadograđivana, a osim unutrašnjosti, ističu se njezini tornjevi, od kojih je jedan deblji, a drugi tanji, pa ih stoga zovu Adam i Eva.

Zlatna ulica nastala je nakon gradnje sjevernog zida dvorca, a ime, koje potjeće iz 16. stoljeća, vjerojatno je dobila po zlatarima. Na broju 22 nalazi se kuća poznatog češkog književnika - Franza Kafke.

A sad malo praktičnih inofrmacija. Ako ne idete organizirano do dvorca, najlakši način kako doći do njega jest kombinacijom javnog prijevoza. Izlazi se na metro postaji Malostranská (linija A) i onda tramvajom 22 ili 23 za Pražský hrad.

Ulaznice su potrebne za Staru kraljevsku palaču, baziliku sv. Jurja, Nacionalnu galeriju, Zlatnu ulicu, tornjeve (Daliborka, Mihulka...) te izložbu 'Priča o Praškom dvorcu'. Prodajnih mjesta je nekoliko, poput informativnih centara pokraj katedrale sv. Vida, Zlatne ulice ili na web stranici www.ticketportal.cz. Cijena za sve navedene građevine je 300 CZK, dok za djecu, mlade i studente do 26 godina postoji popust od 50 posto. Naravno, mogu se kupiti i pojedinačne ulaznice za neku od znamenitosti.

U Katedralu (www.katedralapraha.cz), koja se nalazi u Trećem dvorištu, ulaz je slobodan prvih desetak metara, ali ako je želite vidjeti cijelu, onda se plaća. Crkva je otvorena od devet sati, a nedjeljom od podne.

Španjolska dvorana i Rudolfova galerija otvorene su za javnost svega dva puta godišnje - prvu subotu nakon 8. svibnja i prvu subotu nakon 28. listopada.

Od travnja do listopada dvorac je otvoren od pet sati do ponoći, a ostatak godine od šest sati do 2 sata. Znamenitosti za koje je potrebna ulaznica otvorene su od devet sati do 18 sati, od travnja do listopada, a ostatak godine do 16 sati.

Vrtovi su uvijek otvoreni od 10 sati do 18 sati, a na proljeće i ljeto koji sat duže.

Predsjednička garda ima ceremoniju smjene straže, ispred ulaza u Prvo dvorište, svakih sat vremena od pet sati do 23 sata, dok se u podne smjena odvija uz fanfare i zastave.

Provjerite cijene smještaja u Pragu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti