Prašna brana

Prašná brána, velebni toranj, u srednjem je vijeku bio jedan od ulaza u grad, uklopljen u obrambene zidine oko Staroga grada. Nalazi se na trasi nekadašnjeg 'Kraljevskog puta', kojim su kraljevi putovali na krunjenje - kroz Prašnu bránu, preko Karlovog mosta do Katedrale u Hradčanyma.
Prašna brana Prašna brana

Bio je to jedan od 13 ulaza u grad, no danas su ostali očuvani samo on i toranj uz Karlov most. Izgradnja je započela 1475. godine, ali je naglo prekinuta osam godina kasnije, kad se kralj preselio iz Staroga grada u Praški dvorac. Konačno je dovršen tek krajem sljedećeg stoljeća, a današnji oblik dobio je krajem 19. stoljeća, kada je obnovljen u neogotičkom stilu.

Ime je toranj (www.prazskeveze.cz) dobio po tome što se u njemu čuvao barut, dok se danas u njemu nalazi omanja galerija, koja s 44 metra visine pruža odličan pogled na grad. Inače, cijeli toranj visok je 65 metara.

Cijene ulaznica i radno vrijeme

Toranj je od travnja do rujna otvoren od 10:00 do 22:00, u listopadu i ožujku od 10:00 do 20:00, a ostatak godine od 10:00 do 18:00. Karte je moguće kupiti do 30 minuta prije zatvaranja.

Cijena redovne ulaznica iznosi 75 čeških kruna, dok umirovljenici, djeca i studenti do 26 godina starosti plaćaju 55 kruna. Djeca do šest godina starosti i osobe s invaliditetom plaćaju 25 kruna.

Provjerite cijene smještaja u Pragu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti