Staromestske namesti

Starogradski trg je najstariji i najznačajniji trg u povijesnoj jezgri Praga. Često je mijenjao imena. Iz njegove najranije povijesti datira ime Veliki trg, neko vrijeme su ga zvali 'Stara tržnica (sajmište)', da bi sadašnje ime dobio krajem 19. stoljeća.
Staromestske namesti Staromestske namesti

Na njegovom sadašnjem mjestu nalazila se tržnica još u 11. stoljeću, da bi se Prag u 14. stoljeću naglo počeo širiti na desnu obalu Vltave, što je označilo početak nastajanja ovog prekrasnog trga.

Ubrzo je sagrađena Starogradska vijećnica, kojoj je kasnije dodan znameniti Astronomski sat, nešto kasnije sagrađen je Tynsky chram, a usporedno su se gradile i kuće. Staroměstské náměstí postale su gospodarsko i političko središte Staroga grada!

Na trgu se još nalaze i prekrasna crkva sv. Nikole, sagrađena u 17. stoljeću, i spomenik Janu Husu, češkom reformatoru s prijelaza iz 14. u 15. stoljeće. Hus je tamo spaljen 1415. godine, a spomenik je podignut 500 godina kasnije, na istome mjestu.

Staroměstské náměstí su i popularno okupljalište. Osim masa turista koje se ovdje slijevaju, posebno tijekom 'predstave' astronomskog sata, tu se se održavali prosvjedi, slavili značajni događaji, a i mjesto je održavanja Božićnog sajma.

Provjerite cijene smještaja u Pragu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti