Tynsky chram

Jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti nalazi se na Starogradskom trgu. Onako kako katedrala sv. Vida dominira zapadnom obalom Vltave, tako je Týnský chrám najdojmljivija religijska građevina na istočnoj obali.
Tynsky chram Tynsky chram

Zbog svoje arhitekture Týnský chrám djeluje pomalo bajkovito, kao i mnoge praške znamenitosti. Zanimljivo je da tornjevi na crkvi nisu simetrični, u skladu s tadašnjom praksom gotičke arhitekture, koja je trebala predstavljati i muški i ženski svijet.

Týnský chrám je imao burnu povijest. Gradnja je započela u 14. stoljeću, no napredovala je vrlo sporo. Jedan od ključnih uzroka bili su reformacijski sukobi u Češkoj, koje su predvodili husiti i kojima je upravo ova crkva bila važno središte. Tako je primjerice južni toranj dovršen tek 1511. godine. No, i nakon dovršetka gradnje, obnavljana je više puta. Ključan razlog su bili požari, od kojih su dva najveća izbila 1679. i 1819. godine.

Danas je upravo Týnský chrám mnogima najdraža praška znamenitost. Njena vanjština uistinu je vrlo dojmljiva, pri čemu posebno oduševljava noću, kada cijeli Staromestski trg odiše posebnim ugođajem. Ako želite vidjeti i unutrašnjost, potražite ulaz koji se nalazi u arkadama na Staromestskom trgu. Crkva je otvorena od utorka do subote u razdobljima od 10:00-13:00 i 15:00-17:00. Plaćanje ulaza nije obavezno, no obično se daje 20 kruna u svrhu obnove i održavanja građevine.

Provjerite cijene smještaja u Pragu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti