Crnogorsko primorje

Crna Gora može predstavljati zanimljiv izlet iz Dubrovnika. Ako se prema Crnoj Gori uputite iz 'hrvatskog južnog bisera', prvo mjesto koje će vas dočekati jest Herceg Novi. Grad koji je poznat po starim utvrdama poput Španjole ili Kanli Kule, ali i po tome što se u njegovoj blizini nalazi jedan od najljepših zaljeva na Mediteranu, Boka kotorska, u narodu znan i kao Zaljev hrvatskih svetaca.
Crnogorsko primorje Crnogorsko primorje

Omeđena liticama Orjena i Lovćena s jedne strane te Jadranskim morem s druge strane, Boka će vam pokazati svu svoju raskoš, a pogotovo kroz jutra, dok još svi spavaju, a priroda se tek budi. Mjesto po kojem je i dobila ime jest Kotor, čiji je stari grad odličan primjer očuvane srednjovjekovne arhitekture, a uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Kamenom popločane ulice i trgovi unutar gradskih zidina uvelike podsjećaju na slične ulice po hrvatskoj obali, tako da ćete se nerijetko osjećati kao 'doma'. :)

Simbol grada je romanička katerdala sv. Tripuna iz 12. stoljeća, čiji se blagdan slavi isti dan kad i sv. Vlaho u Dubrovniku, a u neposrednoj blizini su i crkva Gospe od zdravlja te pravoslavna crkva sv. Nikole. Od ostalih povijesnih građevina treba spomenuti Kneževu palaču (Providurova palata), palaču Pima (palata Pima), Napoleonovo kazalište (Napoleonovo pozorište), kao i gradski toranj sa satom, ispred kojeg se ljeti susreću brojni turisti koji uživaju u okolnim konobama ili pak jednostavno u šetnji najvećim mjesnim trgom.

Oko pola sata vožnje autom od Kotora nalazi se središte crnogorskog turizma, Budva, za koju legenda kaže da ju je osnovao Kadmo, osnivač Tebe. Slično kao u Kotoru, i budvanski je stari grad omeđen zidinama, na čijem je najvišem dijelu Citadela, njegova glavna tvrđava, a gdje se preko ljeta odvijaju predstave 'Grada teatra', poznatog ljetnog festivala. Crkva sv. Ivana prepoznatljiva je gradska ikona pokraj koje je nalaze crkva sv. Trojice i crkva Santa Maria in punta. Pored kulture, Budva obiluje i prirodnim ljepotama, a pogotovo uvalama i plažama, od kojih su najljepše Bečići, Mogren i Jaz, na kojoj se često odvijaju i brojni koncerti poznatih zvijezda. Nakon kupanja opustite se u nekom od lokalnih restauranata ili kafića, koji daju posebnu čar uskim trgovima i u kojima, kad padne noć, započinju odlične ljetne fešte prepune mladih ljudi!

Svega desetak minuta udaljen od Budve, nalazi se Sveti Stefan, jedno od najljepših mjesta koje Crna Gora nudi. Taj atraktivni grad-hotel smješten je na otočiću i s vremenom spojen s kopnom. Mjesto su još u 15. stoljeću sagradili ribari koji su tu živjeli, a unatrag nekoliko desetaka godina postalo je ekskluzivno odmaralište, koje posjećuju i mnoge poznate osobe iz svijeta filma i politike. Osim kamenih kuća, koje su sada pretvorene u apartmane, na otoku se nalaze i par crkvica, od kojih je najpoznatija crkva sv. Stefana, po kojemu je gradić i dobio ime.

Naravno, Crna Gora vam pruža još puno toga. Tu su još Ulcinj, najjužniji grad na obali poznat po dugačkim pješčanim plažama; Podgorica i Cetinje, dvije državne prijestolnice, ona sadašnja te ona bivša; Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanskom poluotoku, čijih se 2/3 površine nalaze u Crnoj Gori; rijeka Tara s najdubljim europskim kanjonom; te manastir Ostrog, jedno od najposjećenijih pravoslavnih svetišta na Balkanu. U svakom slučaju, gdje god se uputili, čeka vas jedno lijepo i zanimljivo iskustvo.

Provjerite cijene smještaja u Crnoj Gori

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Crnogorsko primorje
Jeftini letovi iz/do Crne Gore

Jeftini letovi iz/do Crne Gore

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Crne Gore? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.