London

Grad s najstarijom podzemnom željeznicom na svijetu, drugom crkvom po veličini te s više od 11.000 restauranata i kafića. Da, to je London, jedna od najvećih svjetskih metropola!
London London

S pojavom niskotarifnih aviokompanija i njihovim povezivanjem s hrvatskim zračnim lukama, i Engleska je postala znatno pristupačnija, pogotovo mlađim generacijama. U London možete stići s 4 strane svijeta, tj. iz šest zračnih luka: Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, Southend i City, a do samog grada željeznicom ili busom, koji voze svakih nekoliko minuta i koji će vas obično dovesti do postaja 'Victoria Station' ili 'King's Cross'.

Kao i svaki veliki grad, London je za početak najlakše upoznati ako sjednete na neki od specijaliziranih crvenih buseva koji nude organizirano razgledavanje i prepustite se turističkim rutama da vam otkriju čari engleske prijestolnice. Ako više volite neorganizirani obilazak, najbolji je način ići jednom od brojnih linija podzemne željeznice, popularno zvane 'Tube', čija je prva postaja sagrađena još davne 1863. godine.

Piccadilly Circus i Trafalgar Square zasigurno su dva najpoznatija trga i to s razlogom. Trafalgar je ujedno i najveći londonski trg, a na njemu ćete naći Nacionalnu galeriju, koja uz British Museum, Tate i Madame Tussauds, čini glavni muzejski četverokut. Također, ovdje ćete vidjeti i četiri lavlje statue na kojima ćete nerijetko susresti ljude kako se penju ne bi li se uslikali u njihovom podnožju ili čak na njima samima.

Piccadilly Circus je odlična polazišna točka ako želite krenuti u shopping u obližnje ulice Regent, Oxford ili Bond, ali i za noćni provod prema Leicester Squareu, koji je prepun odličnih klubova i pubova, kojih u Londonu zaista ne manjka. Tu ćete sresti sve nacije, rase i religije svijeta. Pravi suvremeni Babilon!

Ono što London čini prepoznatljivim u čitavom svijetu jesu njegov Parlament i najpoznatiji sat - Big Ben, iako je to zapravo ime najvećeg zvona u samom tornju. Pravo ime sata je The Great Clock of Westminster.

U neposrednoj blizini nalaze se Westminster Abbey, crkva u kojoj su krunjeni gotovo svi engleski kraljevi i kraljice te Westminsterska katedrala, najveća rimokatolička crkva na Otoku. Zanimljivo je da i dan danas postoji City of Westminster, kao zasebna gradska četvrt sa statusom grada unutar samog Londona. Najlakši način kako iz visine vidjeti sve te građevine jest poći na drugu stranu rijeke Temze, na građevinu London Eye, svojevrsni vrtuljak izgrađen za proslavu novog milenija, koji je brzo postao jednim od glavnih gradskih simbola.

Ako nakon London Eyea nastavite dalje uz obalu Temze doći ćete do Tower Bridgea, najpoznatijeg gradskog mosta, za kojeg kažu da na njegovom mjestu neprekidno postoje mostovi već 2000 godina, od doba starih Rimljana. Tu je i Tower of London, nekad zatvor u kojem su bile smještene velike engleske povijesne ličnosti, a danas jedan od glavnih kraljičinih dvoraca i mjesto gdje se čuvaju njezini dragulji. Druga dva poznata dvorca su Windsor i Buckinghamska palača, ispred koje se odvija poznata smjena kraljičine straže. Tijekom izmjene nastane velika gužva, pa je preporučljivo doći malo ranije i zauzeti dobra mjesta.

Kad s Tower Bridgea budete gledali na desnu obalu rijeke, primijetit ćete svu silu suvremenih nebodera, od kojih su neki već postali prepoznatljivi na gradskim razglednicama. To je londonski City, sjedište burze i nekih od najvećih svjetskih kompanija. Odličan pogled na City 'puca' i s kupole obližnje Katedrale sv. Pavla (St. Paul's Cathedral), po veličini druge crkve na svijetu, nakon bazilike sv. Petra u Vatikanu.

U gradu ćete se susresti i s brojnim stadionima, poput Wembleya, Emiratesa i Stamford Bridgea, ali i mnogobrojnim parkovima i vrtovima, počevši od Hyde Parka i Regent's Parka, pa do onih manje znanih koji se najčešće zovu 'key gardens', jer su u vlasništvu stanovnika obližnjih zgrada koji plaćaju poseban porez na njih i jedino ih oni mogu otključati i uživati u njihovoj ljepoti.

I zato, kalendar u ruke, provjerite kada imate slobodne dane i na vrijeme rezervirajte svoju kartu kako biste i vi uživali u ljepoti grada koji zaista nikad ne spava!

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
London
Javni prijevoz u Londonu

Javni prijevoz u Londonu

Najveći europski grad povezan je golemom mrežom javnog prijevoza, od podzemne željeznice, preko autobusa, do prigradske željeznice ili riječnih poveznica.
Jeftini letovi za London

Jeftini letovi za London

London je svjetska prijestolnica zračnog prijevoza i povezan je gotovo sa svakim kutkom zemaljske kugle. Tako do najvećeg europskog grada jednostavno i povoljno možete i iz gotovo svih zračnih luka u...

Karta Londona sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Londonu.

Klima i vrijeme u Londonu

U Londonu je klima umjerena, s blagim, ali nešto duljim zimama i umjereno toplim ljetima. Snijeg pada rijetko, uostalom i temperature se uglavnom zadržavaju iznad 0 °C.

Korisne informacije o Londonu

U Engleskoj je pušenje zabranjeno u javnim zatvorenim prostorima.

London Pass

London Pass je višenamjenska kartica s kojom potencijalno možete ostvariti vrlo velike uštede tijekom boravka u Londonu.
Noćni život u Londonu

Noćni život u Londonu

London s pravom nosi naziv prijestolnice zabave. Za svakoga ima ponešto, od mjuzikala i klasične glazbe, preko ispijanja omiljenih piva u pubovima do nezaboravnog provoda u najboljim svjetskim...
Prijevoz do Londona

Prijevoz do Londona

Saznajte više o prijevozu do Londona.

Shopping u Londonu

London pruža nezaboravno shopping iskustvo, no ono ima svoju cijenu, koja je nešto viša nego u drugim centrima mode. Ipak, nenadmašna su londonska sniženja, kad se čak i dizajnerska odjeća može naći...

Smještaj u Londonu

U Londonu je smještaj vrlo skup, a može se naći po cijelom gradu. Uz to, sobe su često vrlo skučene, zbog visoke cijene kvadrata, što je dovelo do štednje na svakom centimetru.

Što posjetiti (znamenitosti) u Londonu

U Londonu zaista imate što za raditi i razgledavati. Atraktivne znamenitosti su posvuda, a mi smo izdvojili mjesta koja ne biste smjeli propustiti za vrijeme svoga boravka ondje.