Javni prijevoz u Londonu

Najveći europski grad povezan je golemom mrežom javnog prijevoza, od podzemne željeznice, preko autobusa, do prigradske željeznice ili riječnih poveznica.
Javni prijevoz u Londonu Javni prijevoz u Londonu

Londonska podzemna željeznica (Tube)

Londonska podzemna željeznica otvorena je još 1863. godine te je tako postala prva svjetska podzemna željeznica. Do danas je narasla do čak 11 linija i više od 250 postaja. Godišnje preveze preko milijardu putnika, a najprometnija postaja je Waterloo, s više od 80 milijuna putnika godišnje.

Podzemna odlično pokriva središte grada i obično je najbrže prijevozno sredstvo ako se vaše odredište nalazi u blizini postaje Tubea.

Autobusni javni prijevoz

Uz podzemnu željeznicu, okosnica londonskog javnog prijevoza svakako je golema mreža autobusnih linija. Oko 7.500 autobusa povezuje nešto manje od 20.000 postaja, a svakodnevno prevezu više od šest milijuna putnika.

Autobusi na velikom dijelu mreže imaju vlastite trakove, pa se mogu kretati prilično brzo za londonske pojmove. Iako je podzemna željeznica u prosjeku brža, nemojte odmah isključiti autobuse kao prijevozno sredstvo. Njihova velika prednost niže su cijene, ali i gušća mreža postaja, pa imate veliku mogućnost da vam postaja bude unutar 2-3 minute hoda od vašeg smještajnog objekta. Ako u vašoj blizini prometuje neka linija koja vas može izravno odvesti do konačnog odredišta, onda će autobusi često biti racionalnija opcija od korištenja podzemne.

Također, autobusi su odličan način za bolje upoznavanje Londona. S obzirom da se radi o golemom gradu kojega je za nekoliko dana teško detaljnije obići, za kraće boravke autobusi su idealni jer na putu između točaka koje vas zanimaju možete vidjeti čitav niz atrakcija i znamenitosti. Ako se odlučite koristiti isključivo podzemnu željeznicu, velik dio vremena provedete ispod zemlje, a i kada ste 'na površini' uglavnom se krećete samo oko najpoznatijih znamenitosti. Stoga se autobusi čine kao odlična alternativa i način kako sporijom vožnjom zapravo bolje iskoristiti vrijeme.

Prigradska željeznica (Overground)

TfL (Transport for London), gradsko tijelo zaduženo za organizaciju londonskog prometa, 2007. godine pokrenulo je novu uslugu - London Overground. Radi se o prigradskoj željeznici koja trenutačno obuhvaća četiri linije i više od 80 postaja. Cilj ove mreže jest brže i učinkovitije povezati prigradska područja. Linije su izgrađene otprilike kružno oko središta grada, pri čemu se po jedan krak odvaja prema sjeverozapadu, sjeveroistoku, jugoistoku i jugozapadu. S obzirom da se prigradska željeznica na nekim mjestima križa s podzemnom, određena (pri)gradska područja sada su znatno brže dostupna iz središta grada, pa kod rezervacije smještaja možete obratiti pozornost na to nalazi li se vaš ho(s)tel u blizini neke od postaje 'Overgrounda'.

Laka prigradska željeznica (DLR, Docklands Light Railway)

DLR je mreža lake željeznice, koja se iz središta grada širi prema istoku i jugoistoku Londona. Jedna od zanimljivosti ove mreže je da su svi vlakovi kontrolirani elektronički, odnosno nemaju vozače. Među ostalim, DLR-om možete do Greenwicha.

Tramvajski javni prijevoz (Tramlink)

Tramlink je naziv tramvajske mreže u južnom Londonu. Obuhvaća četiri linije, a najzapadnija postaja je Wimbledon, tek 500-ak metara udaljena od terena na kojima se igra legendarni teniski turnir .

Riječni javni prijevoz (London River Services)

London River Services naziv je za TfL-ovu podružnicu koja se brine o boljem integriranju brodskog prijevoza na rijeci Temzi u cjelokupan sustav londonskog javnog prijevoza. Uglavnom se radi o prijevozu uzduž rijeke, dakle u smjeru zapad - istok ili obratno, a ne o prijelazu preko rijeke. Stoga su ovakve linije vrlo zanimljive za turistička razgledavanja, jer nude drugi pogled na tako poznate atrakcije, a obično ih možete i vidjeti u miru, s obzirom da gužve nisu tolike kao kod kopnenog prijevoza.

Emirates Air Line

Sredinom 2012. godine u promet je puštena žičara koja prometuje između sjevernog i južnog Londona, odnosno prelazi Temzu kod O2 Arene. Žičara se pokazala više kao turistička atrakcija nego kao prijevozno sredstvo, čemu su sigurno pridonijele i (pre)visoke cijene.

Kartica Oyster

Oyster je 'pametna' kartica, koja se temelji na načelu sličnom Maestro kartici - vi je 'punite' novcem, a pri očitavanju u prijevoznom sredstvu određeni iznos vam se skida s kartice. Osim novca, na Oyster možete pohranjivati tjedne karte i sl. Oyster je uvijek jeftiniji od kupovanja redovnih pojedinačnih karata, a te su razlike zbog politike poticanja na korištenje Oystera ponekad izrazito visoke.

Kartica Oyster košta 5,00 funta, ali taj iznos možete dobiti natrag kada vratite karticu.

Oyster se može koristiti na svim prije navedenim sredstvima javnog gradskog prijevoza. No, kako riječni prijevoz i Emiratesova žičara nisu u potpunosti integrirani u sustav javnog prijevoza, s Oysterom možete ostvariti popuste, ali npr. dnevna karta neće vam vrijediti za ta prijevozna sredstva te ćete i dalje morati platiti određeni iznos za vožnju.

Kako 'poništavati' karticu Oyster?

Kartica se treba prisloniti na žute čitače na početku i kraju vožnje, osim u autobusima i tramvajima, u kojima je karticu Oyster dovoljno prisloniti samo na početku vožnje. Prislanjanjem na aparat na kraju vožnje zapravo šaljete obavijest o tome koliko novca vam sustav treba skinuti s kartice. Ako propustite karticu blokirati na kraju vožnje, možete platiti maksimalnu cijenu vožnje, odnosno do maksimalnih 8,30 funta ili vam može biti naplaćena i znatno viša kazna.

Vremensko trajanje karata

Ako vožnje plaćate zasebno (tzv. pay as you go sustav), karte vrijede od 70 do čak 260 minuta. Najkraće vrijede za vožnje unutar jedne zone, a najviše ako se vozite kroz čak 20 zona, što je maksimalan broj zona za koje se Oyster može koristiti. Karte uvijek dulje vrijede radnim danima nakon 19:00 i subotom, a najdulje traju nedjeljom, kada je maksimalno trajanje od 85 do 315 minuta.

Maksimalno naplaćen iznos (Price capping)

Tzv. price-cap maksimalan je iznos koji vam u jednome danu može biti skinut s kartice Oyster. Taj iznos uvijek je nešto niži od cijene dnevne karte. Postoje dvije vrste maksimalne naplate - vršna ('peak' - ako se radnim danom vozite u razdoblju između 04:30 i 09:30) i izvanvršna ('off-peak' - sva ostala razdoblja).

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Londonu

Cijene karata ovise prije svega o tome u kojim zonama se namjeravate kretati. Kombinacija različitih karata i pokaza doista je mnogo, pa ćemo zbog jednostavnosti u sljedećoj tablici navesti samo neke od njih i to za prve dvije zone, u kojima se i nalazi najveći dio londonskih znamenitosti. Cijene karata možete izračunati na www.tfl.gov.uk.

Vrsta karte Cijena
Redovna vožnja (1. i 2. zona)
Vrijedi za vožnje na mreži podzemne, prigradske (Overground) i lake prigradske (DLR) željeznice unutar prve dvije zone. Može se koristiti i za autobusnu mrežu.
4,80 £ gotovina
2,90 £ (Oyster, peak)
2,30 £ (Oyster, off-peak)
Redovna vožnja (1. - 6. zona, vrijedi za Heathrow)
Vrijedi za vožnje na mreži podzemne, prigradske (Overground) i lake prigradske (DLR) željeznice unutar prvih šest zona. Može se koristiti i za autobusnu mrežu.
6,00 £ gotovina
5,10 £ (Oyster, peak)
3,10 £ (Oyster, off-peak)
Dnevna karta (1. i 2. zona)
Vrijedi za vožnje na mreži podzemne, prigradske (Overground) i lake prigradske (DLR) željeznice unutar prve dvije zone. Može se koristiti i za autobusnu mrežu.
12,00 £ (peak)
12,00 £ (off-peak)
Tjedna karta (1. i 2. zona)
Vrijedi za vožnje na mreži podzemne, prigradske (Overground) i lake prigradske (DLR) željeznice unutar prve dvije zone. Može se koristiti i za autobusnu mrežu. Može se kupiti samo s karticom Oyster.
32,10 £
Autobusno-tramvajska karta
Vrijedi samo za vožnje autobusima te tramvajima. Može se koristiti na cijeloj autobusnoj i tramvajskoj mreži, neovisno o zoni.
1,50 £ (Oyster)
Autobusno-tramvajska tjedna karta
Vrijedi samo za vožnje autobusima te tramvajima. Može se koristiti na cijeloj autobusnoj i tramvajskoj mreži, neovisno o zoni. Može se kupiti samo s karticom Oyster.
21,00 £
Karta za Emiratesovu žičaru
Za povratnu kartu ne odobrava se popust, odnosno košta dvostruko više nego jednosmjerna.
4,50 £ (gotovina)
3,40 £ (Oyster)
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti