Arsenalov stadion Emirates

Arsenal, jedan od tri najuspješnija engleska nogometna kluba i najuspješniji u Londonu, 2006. godine preselio se s kultnog Highburyja na novi stadion, danas poznat kao Emirates.
Arsenalov stadion Emirates Arsenalov stadion Emirates

Klub iz sjevernog Londona igrao je na Highburyju od 1913. do spomenute 2006. godine, pa ne čudi što su se mnogi opirali ideji selidbe na novi stadion, iako je on od staroga udaljen svega nekoliko stotina metara. Skoro dvostruko veći kapacitet novog stadiona bio je očito dovoljan poticaj da do selidbe konačno i dođe, a stadion je osim pod sponzorskim imenom Emirates poznat i kao Ashburton Grove.

Kapacitet mu iznosi 60.355 gledatelja, a ispunjen je na gotovo svakoj prvenstvenoj ili europskoj utakmici. Prva utakmica na Emiratesu odigrana je povodom umirovljenja slavnog Dennisa Bergkampa 22. srpnja 2006. protiv Ajaxa. Prvi gol zabio je suparnički napadač Klaas-Jan Huntelaar, no Arsenal (www.arsenal.com) je do kraja preokrenuo i pobijedio 2:1 pogotcima Thieryja Henryja i Nwankwoa Kanua.

Topovi u nadimku, topovi oko stadiona?

Klupski nadimak Arsenala glasi 'topnici' te topove možete vidjeti posvuda - na klupskom grbu i ostalim simbolima, na stadionu u obliku grba, a uz stadion se nalaze i dva topa iz 19. stoljeća. U čemu je stvar - zašto nogometni klub kao simbol ima oružje? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Arsenal je nastao u Woolwichu, četvrti u jugoistočnom Londonu poznatoj po proizvodnji oružja. Tako su ga i osnovali upravo radnici u tvornici oružja, pa su navijači i sam klub s vremenom stekli spomenuti nadimak.

Klupski muzej i razgledavanje stadiona

Kao i drugi veliki klubovi, Arsenal zainteresiranim posjetiteljima omogućuje razgledavanje klupskog muzeja i stadiona. Muzej vas vodi kroz povijest tog londonskog kluba, a šetajući se kroz njega možete vidjeti i brojne predmete vezane uz bogatu Arsenalovu povijest - od različitih trofeja, preko starih dresova do skulptura slavnih igrača. Naravno, tu je i nezaobilazna klupska trgovina s brojnim suvenirima koje možete uzeti kao uspomenu.

Osim muzeja, moguće je razgledati i sam stadion. U tom slučaju morat ćete izdvojiti više novca i vremena, pogotovo ako se odlučite za zanimljivi 'Legends Tour', u sklopu kojega kao vodiči služe poznati igrači iz klupske prošlosti. Zanimljivo, no dvostruko skuplje od standardnog razgledavanja u koje je uključen i audio-vodič.

Radno vrijeme

Opis Ponedjeljak - subota Nedjelja
Radno vrijeme muzeja * 10:30 - 18:30 10:30 - 16:30
Samostalno razgledavanje stadiona ** 09:30 - 18:00 10:00 - 16:00
Legends Tour U 13:00 U 13:00
* Posljednji upad dopušten je 15 minuta prije zatvaranja, a na dane utakmica sat vremena prije zatvaranja.
** Posljednji upad dopušten je sat vremena prije zatvaranja.

Cijene ulaznica

Opis Odrasli Djeca do 16 g.
Samostalno razgledavanje, uključuje posjet muzeju 18,00 GBP 9,50 GBP
Legends Tour, uključuje posjet muzeju
37,50 GBP 18,50 GBP
Posjet muzeju 7,50 GBP 4,50 GBP
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
09. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti