Brod HMS Belfast

Britanska mornarica stoljećima je bila vodeća svjetska pomorska sila, a važnu ulogu igrala je i tijekom Drugog svjetskog rata. Najmoćniji ratni brod u tom razdoblju bio je HMS Belfast, kojeg danas možete slobodno razgledati privezanog na Temzi nasuprot Tower of Londona.
Brod HMS Belfast Brod HMS Belfast

Povijesne crtice o HMS Belfastu

Gradnja HMS Belfasta započela je 1936. godine, a tri godine kasnije ušao je u sastav Kraljevske mornarice. Osnovna namjena bila mu je zaštita trgovačkih ruta na sjevernim morima, no ubrzo se pridružio pokušaju pomorske blokade Njemačke. Pokazalo se to kobnim za novi brod, koji je naletio na minu i sljedeće tri godine proveo na popravcima.

Konačno je vraćen na more 1942. godine, dodatno unaprijeđen i opremljen, što ga je učinilo najvećim i najmoćnijim krstašem u Britanskoj mornarici. Posebna snaga bio mu je radarski sustav te je stoga odmah poslan na čuvanje rute za opskrbu Rusije, koja je vodila teške bitke protiv Njemačke. Na toj dužnosti brod je ostao sve do 1944., kada je sudjelovao u Danu D, odnosno savezničkom iskrcavanju u Normandiji.

Kasnije je HMS Belfast sudjelovao i u Korejskom ratu, kao i u različitim mirovnim misijama. Povučen je iz uporabe 1963. godine, a kao muzejski brod otvoren je 1971. godine.

Uvid u život na ratnom brodu

HMS Belfast impresionira vanjskim izgledom, no vrlo ga je zanimljivo razgledati i iznutra. Ondje možete vidjeti kako je dane provodilo skoro tisuću članova posade. Postav se sastoji od figura u stvarnoj veličini, pa imate dojam kao da hodate između mornara tijekom njihovih svakodnevnih dužnosti.

Tako možete vidjeti kako su se i gdje pripremali obroci, skučene prostorije za spavanje, brodsku bolnicu, ali i prostorije za navigaciju ili sobu s motorima. Posjetitelji obično vole razgledati i gornje palube, s kojih se odlično vide vanjski dijelovi broda, ali i obale Temze.

Radno vrijeme HMS Belfasta

Opis Radno vrijeme
Ožujak - listopad * 10:00 - 18:00
Studeni - veljača ** 10:00 - 17:00
* Posljednji ulasci u ovom razdoblju dopušteni su u 17:00.
** Posljednji ulasci u ovom razdoblju dopušteni su u 16:00.
HMS Belfast zatvoren je od 24. do 26. prosinca.

Cijene ulaznica

Opis Cijena
Odrasli
14,50 GBP (16,00 GBP*)
Umirovljenici i osobe s invaliditetom
11,60 GBP (12,80 GBP*)
Djeca od 5 do 15 godina (u pratnji odraslih osoba)
7,25 GBP (8,00 GBP*)
* Viša cijena uključuje besplatan audio-vodič i dodatnu donaciju.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti