Horse Guards Parade

Horse Guards Parade jedan je od najvećih londonskih otvorenih prostora i mjesto na kojemu želite biti ako biste htjeli vidjeti smjenu straže, a nemate se želju gužvati ispred Buckinghamske palače.
Horse Guards Parade Horse Guards Parade

Horse Guards Parade nalazi se u povijesnom središtu grada, oko 200 metara sjeverno od Westminsterske opatije i 500-tinjak metara istočno od Buckinghamske palače. Iako taj 'trg' okružuju brojne zanimljive i znamenite zgrade, najpoznatiji je po dvama događajima.

Prvi je svakako Trooping The Colour, manifestacija kojom se slavi rođendan britanskih monarha, u današnjem slučaju britanske kraljice. Tradicija potječe još iz 1748. godine, odnosno proslave rođendana Edwarda VII. Paradu izvode pješaci i konjanici vojske, odnosno pripadnici kraljičine osobne straže. Šarenom i zabavnom događaju osim kraljevske obitelji i visokih uzvanika prisustvovati mogu i ostali građani ili turisti i to s The Malla ili ruba St James Parka.

Za razliku od Trooping The Coloura, koji se odvija jednom godišnje, smjena straže odvija se svakodnevno. Gužva je mnogo manja nego na smjeni straže kod Buckinghamske palače te je možete mnogo bolje vidjeti, pogotovo ako se pojavite nešto ranije od samog početka parade. Parada traje oko pola sata, a izvode je dvije skupine vojnika iz elitne postrojbe Britanske vojske. Nakon dolaska nove grupe konjanika, dvije skupine postrojavaju se jedna nasuprot drugoj te izvršavaju smjenu straže. Nakon toga 'stara' skupina odlazi u svoju vojarnu u Hyde Parku, odakle je stigla i 'nova' grupa konjanika.

Vrijeme izvođenja smjene straže na Horse Guards Paradeu

Opis Vrijeme izvođenja
Ponedjeljak - subota 11:00
Nedjelja 10:00
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti