Kraljevski opservatorij u Greenwichu

Među svim građevinama u prekrasnom Greenwichu, jedna ima posebno mjesto u svjetskoj povijesti. Riječ je o Kraljevskom opservatoriju.
Kraljevski opservatorij u Greenwichu Kraljevski opservatorij u Greenwichu

Kraljevski opservatorij mjesto je po kojemu se određuje svjetsko vrijeme (lokalno vrijeme uzeto je kao tzv. Greenwich Mean Time, odnosno vrijeme u odnosu na koje se određuju svjetske vremenske zone) i koje se koristi kao mjesto nultog meridijana, pa se tako prema njemu određuju svjetski meridijani, odnosno zemljopisna dužina.

Povijesne crtice

Kraljevski opservatorij graditi je dao kralj Charles II. 1675. godine. Vodio ga je John Flamsteed, čovjek kojega je Charles iste godine imenovao prvim kraljevskim astronomom. Ključna zadaća Opservatorija bila je unaprijediti pomorsku navigaciju i konačno uvesti red u određivanje udaljenosti, odnosno pronaći način za precizno određivanje položaja brodova u odnosu na zapad ili istok.

Određivanje zemljopisne dužine

Flamsteed u tome nije uspio, ali je postao poznat kao veliki istraživač nebeskih tijela te je otkrio mnoga od njih koja prije nisu bila poznata. S obzirom da kretanje od 15 stupnjeva zemljopisne dužine prema zapadu ili istoku stvara vremensku razliku od sat vremena, za unaprjeđenje navigacije bilo je potrebno stvoriti precizne satove, kojima bi se točno mjerilo vrijeme i moglo bolje pratiti kretanje brodova. Najveći znanstvenici i istraživači onoga vremena nisu mogli pronaći rješenje, pa je odlučeno da će se dodijeliti velika nagrada onome tko izradi dovoljno precizan sat. Iznenađujuće, to je za rukom nakon skoro 60 godina uspjelo stolaru iz Yorkshirea - Johnu Harrisonu - 1773. godine.

Nulti meridijan

Nakon što je problem određivanja udaljenosti, odnosno zemljopisne dužine bio riješen, preostalo je dogovoriti se oko toga koje će se mjesto koristiti kao dogovorna točka nultog meridijana, odnosno mjesto od kojega će se mjeriti udaljenost prema zapadu ili istoku. Odabir nultog meridijana bio je važan i kako bi se odredili međunarodno priznati standardi u mjerenju vremena, što je za posljedicu imalo lakše određivanje početka i kraja dana i sl.

1884. godine sazvana je konferencija u Washingtonu, gdje su predstavnici 25 nacija skoro jednoglasno donijeli odluku da se kao mjesto nultog meridijana odredi londonski Greenwich. Bila je to očekivana odluka, s obzirom da se većina svjetske trgovine već odvijala po pomorskim kartama koje su kao središte koristile upravo Greenwich.

Što vidjeti u Kraljevskom opservatoriju?

Među posjetiteljima uvijek je popularno slikati se s nogama na dvije strane svijeta - jednom na zapadnoj, a drugom na istočnoj polutci. Nulti meridijan precizno je određen položajem Airyjevog teleskopa u Meridijanskoj zgradi.

Meridijan je jasno označen i u vanjskom dijelu Opservatorija, no ako ga želite vidjeti i slikati se u poznatoj pozi s tijelom na dvije strane svijeta, trebate platiti ulaznicu. Naime, ulaz u dio Opservatorija ne plaća se, ali su iznimka Flamsteedova kuća, Planetarij i spomenuto dvorište s označenim meridijanom. Kupljena karta vrijedi i za Kuću i Dvorište.

Planetarij Peter Harrison odlično je mjesto za bolje upoznavanje nebeskih tijela i to preko različitih interaktivnih predstava i programa. Za predstave u Planetariju također se plaćaju ulaznice.

Potpuno besplatno možete razgledati Južnu zgradu Astronomskog centra, gdje se, među ostalim, malazi meteorit star 4,5 milijarda godina. Koristeći interaktivne zaslone možete postaviti pitanja vezana uz svemir ili pokušati voditi svemirsku misiju.

Radno vrijeme Kraljevskog opservatorija

Opis Radno vrijeme (svakodnevno)
Astronomski centar 10:00 - 17:00
Flamsteedova kuća i Meridijansko dvorište 10:00 - 17:00
Posljednji ulasci dopušteni su u 16:30.

Cijene ulaznica

Razgledavanje Južne zgrade Astronomskog centra je besplatno. Ulaz se plaća za Planetarij, Flamsteedovu kuću i Meridijansko dvorište.

Opis Cijena (odrasli) Cijena (djeca od 5 do 15 g.) Cijena (s popustom *)
Planetarij
6,50 GBP 4,50 GBP 5,50 GBP
Flamsteedova kuća i Meridijansko dvorište
Ulaznica vrijedi za oba mjesta.
7,70 GBP 3,60 GBP 6,75 GBP
* Pravo na popust imaju osobe stare 60 ili više godina, studenti stari 16 ili više godina te osobe s invaliditetom i njihova pratnja.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
10. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti