Kraljičina kuća u Greenwichu

Greenwich se još od 1997. godine nalazi na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine, a u zaštićenom kompleksu jednu zgradu turisti često previde - Kraljičinu kuću.
Kraljičina kuća u Greenwichu Kraljičina kuća u Greenwichu

Kraljičinu kuću graditi je dala kraljica Ana od Danske, supruga Jamesa I., prvog britanskog kralja iz dinastije Stuart. Prema predaji, James je Ani izgradio palaču kao ispriku zbog toga što ju je opsovao u javnosti, nakon što mu je ona tijekom lova slučajno ubila psa.

Gradnja je započela 1816. godine, a vodio ju je Inigo Jones, arhitekt u usponu koji je intenzivno proučavao rimsku i renesansnu arhitekturu. Gradnja je ubrzo prekinuta, zbog bolesti i skore smrti kraljice Ane. James je također uskoro umro te je Greenwich uskoro preuzela kraljica Henrietta Maria, pod čijim je nadzorom Kuća dovršena 1635. godine. Bila je to revolucionarna građevina za London i cijelu Britaniju, kojom su dominirale zgrade od crvene opeke.

Osvježavajuće bijela Kraljičina kuća u renesansnom stilu i klasičnih proporcija poslužila je kao uzor kasnijem kompleksu koji je izgrađen u Greenwichu i koji se pretvorio u jedan od najljepših dijelova Londona. Jones je zapravo bio jedan od sljedbenik slavnog talijanskog arhitekta Andree Palladija, čija su djela izvršila ključan utjecaj na europsku gradnju od 16. sve do kraja 18. stoljeća. Iznimka nije bila ni Engleska, koja je posredstvom Iniga Jonesa upoznala paladijanizam i vrlo često ga primjenjivala sljedećih 200-tinjak godina.

Kasnije je Kraljičina kuća mijenjala namjene, a od 1937. godine koristi se kao dio Nacionalnog pomorskog muzeja. Tako su ondje izloženi portreti i slike uglavnom vezani uz pomorske motive, nastale od 17. do 20. stoljeća, a neki od autora jesu Willem van de Velde stariji, William Hogarth i Thomas Gainsborough.

Radno vrijeme Kraljičine kuće

Opis Radno vrijeme
Svakodnevno
10:00 - 17:00
Posljednji ulasci dopušteni su u 16:30.

Cijene ulaznica

Razgledavanje stalnog postava Kraljičine kuće je besplatno. Ulaz se eventualno plaća za posebne izložbe i događanja.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
10. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti