Londonska katedrala sv. Pavla

Katedrala sv. Pavla jedna je od najprepoznatljivijih londonskih vizura. Impresivna kupola među najvećima je u svijetu, a s nje se pruža nenadmašan pogled na grad na Temzi.
Londonska katedrala sv. Pavla Londonska katedrala sv. Pavla

Sadašnja katedrala najmanje je četvrto svetište na istome mjestu. Naime, još 604. ondje je izgrađena prva crkva, a poznato je da su kasnije građene još barem dvije prije nego li je napravljena današnja građevina. Iako su se crkve mijenjale, sve su bile posvećene sv. Pavlu.

Priča o današnjem objektu neizostavno je vezana uz englesku reformaciju, odnosno proces odvajanja Engleske od katoličanstva i stvaranja Anglikanske crkve. Tijekom tog razdoblja Katedrala je u nemirima teško oštećena, kasnije je stradala i u udaru munje te Engleskom građanskom ratu, pa se sredinom 17. stoljeća počelo razmišljati o njenoj obnovi. Kao najbolji odabran je projekt slavnog engleskog arhitekta Christophera Wrena, koji je obuhvaćao velebnu kupolu. Bilo je to u kolovozu 1666. godine, no već tjedan dana kasnije London je zahvatio veliki požar koji je uništio gotovo cijeli grad.

Obnova je započela 1675., prva misa održana je 1697., a radovi su dovršeni 1710. godine. London je time dobio jednu od svojih najljepših znamenitosti, prepoznatljivu prije svega po 111 metara visokoj i oko 65.000 tona teškoj kupoli, čime se ubraja među najveće crkvene kupole u svijetu.

Na vrhu kupole nalazi se Zlatna galerija (Golden gallery), s čijih se 85 metara visine pruža izvrstan pogled na London (više o radnom vremenu i cijenama pogledajte u tablicama ispod teksta). Ispod nje se nalaze Kamena galerija (Stone Gallery) i Šaptajuća galerija (Whispering gallery), poznata po odličnoj akustici, kojoj i duguje svoje ime.

Radno vrijeme

Opis Ponedjeljak - subota Nedjelja
Katedrala 08:30 - 16:30 (ulaz do 16:00) Nema razgledavanja
Galerije u kupoli 09:30 - 16:15 Nema razgledavanja

Cijene ulaznica

Opis Cijena na ulazu Online cijena
Odrasli 17,00 GBP 15,00 GBP
Djeca, dobi 6-17 godina 7,50 GBP 6,50 GBP
Studenti i osobe star(ij)e od 60 godina 15,00 GBP 13,50 GBP
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
10. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti