Londonski zoološki vrt (ZOO)

Zoološki vrt u Londonu najveći je u Ujedinjenom Kraljevstvu, a nalazi se na sjevernom dijelu Regent's Parka, jedne od najljepših zelenih površina u Londonu.
Londonski zoološki vrt (ZOO) Londonski zoološki vrt (ZOO)

Povijesne crtice o London ZOO-u

Ideja o osnivanju londonskog zoološkog vrta potječe od skupine prevođene Stamfordom Rafflesom, koja je 1826. godine osnovala The Zoological Society of London (ZSL), društvo koje je kao jedan od osnovnih ciljeva postavilo osnivanje zoološkog vrta. Ideja je brzo ostvarena te je Zoološki vrt London otvoren već 1828. godine za suradnike Društva, dok je ostatak javnosti mogao doći samo uz preporuku suradnika.

Isprva se Zoološki vrt koristio kao središte znanstvenih istraživanja, no od 1847. otvoren je za cjelokupnu javnost te se usmjerio i na 'zabavnu' dimenziju. Tijekom svoje povijesti, Londonski ZOO nekoliko se puta svrstao među svjetske predvodnike, pa je tako upravo ondje po prvi put u Europi svoje mjesto našao jedan nilski konj i to 1850. godine, dok je 1881. u Londonskom ZOO-u otvorena prva svjetska Kuća za kukce. Akvarij ZOO-a je pak bio prvi svjetski akvarij otvoren za javnost.

Na vrhuncu popularnosti bio je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, no osamdesetih je zapao u velike teškoće. Javnost je postala nesklona izlaganju životinja u neodgovarajućim prostorima te je broj posjetitelja počeo naglo opadati. Zoološkom vrtu čak je prijetilo i zatvaranje početkom devedestih, ali je to srećom spriječeno.

Nakon toga temeljito je preuređen, no nikad se nije ni približio prijašnjem broju od oko dva milijuna posjetitelja godišnje. Posljednjih desetak godina broj posjetitelja kreće se oko jednog milijuna, dok primjerice Berlinski ZOO, najomiljeniji u Europi, godišnje posjeti oko tri milijuna ljudi, dok drugi zoološki vrt u Berlinu, Tiergarten, posjeti još milijun ljudi. Londonski ZOO tako je relativno slabo posjećen imajući na umu da se nalazi u vrlo popularnom Londonu, a ispred njega su po broju posjeta i mnogi drugi zoološki vrtovi, primjerice Beč, Zürich ili Prag.

Omiljene životinje

Svoj dom u Londonskom ZOO-u pronašlo je više od 750 vrsta. Neke od posebno omiljenih jesu gorile, koje su smještene u Gorilla Kingdomu, gdje ih se može promatrati iz neposredne blizine.

Penguin Beach je pak naziv za veliki bazen s pingvinima, mjesto na kojemu se možete odlično zabaviti promatrajući te simpatične životinje. Akvarij je također vrlo zanimljiv, a radi se, kao što je već spomenuto, o prvom svjetskom akvariju većih dimenzija otvorenom za javnost. Posebno osmišljen Dječji ZOO poznat je pod nazivom Animal Adventure i ima poseban naglasak na obrazovnoj dimenziji posjeta zoološkom vrtu te djeca ondje mogu mnogo naučiti o životinjskom carstvu.

Radno vrijeme Londonskog zoološkog vrta

Radno vrijeme počinje u 10:00, dok vrijeme zatvaranja ovisi o razdoblju u godini. Zimi se ZOO zatvara u 16:00, dok je u toplijem dijelu godine otvoren dulje (do 17:00, 17:30 ili 18:00). Zadnji ulaz dopušten je sat vremena prije zatvaranja.

Cijene ulaznica

Opis Cijena (online) Cijena (na ulazu)
Odrasli
20,00 GBP - 24,00 GBP 21,00 GBP - 26,00 GBP
Studenti, umirovljenici i osobe s invaliditetom
18,50 GBP 19,50 GBP - 23,40 GBP
Djeca od 3 do 15 godina
15,50 GBP - 17,50 GBP 16,50 GBP - 18,50 GBP

Prikazane cijene ovise o razdoblju u godini za koje kupujete kartu te tome želite li uz kartu donirati mali iznos ZSL-u.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
10. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti