Nacionalna galerija u Londonu

Jedna od stvari po kojima je London poznat jest to što je mnoge vrhunske muzeje moguće razgledati potpuno besplatno. Jedno od takvih mjesta je i Nacionalna galerija na Trafalgar Squareu.
Nacionalna galerija u Londonu Nacionalna galerija u Londonu

U Nacionalnoj galeriji izložena su djela vrhunskih zapadnoeuropskih slikara od 13. do 19. stoljeća, a zbirka se svrstava u najbolje slikarske kolekcije na svijetu.

Zbirka je počela nastajati 1824. godine, kada je Donji dom Britanskog parlamenta (House of Commons) odobrio kupnju kolekcije bogatog bankara i ljubitelja umjetnina Johna Juliusa Angersteina. Sedam godina kasnije Parlament je odobrio gradnju adekvatnije građevine za izlaganje zbirke te je nakon dodatnih sedam godina kasnije otvorena Nacionalna galerija i to na najživljem gradskom trgu - Trafalgar Squareu.

Tijekom godina Galerija je bila više puta dograđivana te njena ukupna površina danas iznosi impresivnih 46,4 tisuće kvadratnih metara, što odgovara veličini od otprilike šest i pol standardnih nogometnih terena!

Zanimljivo je da je od samih početaka zamišljena kao izložbeni prostor za široke mase te je s tom svrhom otvorena na mjestu lako dostupnom svim društvenim slojevima. Također, ulaz je otpočetka besplatan, kako bi se uživanje u vrhunskoj umjetnosti omogućilo i onima koji si ne bi mogli priuštiti plaćanje skupih ulaznica.

Vrhunska zbirka zapadnoeuropskog slikarstva

Popis umjetnika čija su djela izložena u Nacionalnoj galeriji doista je impresivan. Nalaze se ondje, među ostalima, djela talijanskih, španjolskih, nizozemskih i njemačkih velikana, a vidjeti se mogu, naravno, i slike britanskih majstora. Kolekcija ukupno broji više od 2300 djela.

Tako primjerice možete vidjeti Caravaggiovu Večeru u Emmausu, Titianovu sliku Bakho i Arijadna, Cezanneove Kupače, Rubensovu 'Samson i Delila', Rembrandtov autoportret, van Goghove Suncokrete ili Botticellijevu 'Venera i Mars'. Ako vam to nije dovoljno, možda vas privuku djela Dürera, Leonarda da Vincija, Michelangela, Rafaela, Rubensa, Velazqueza, Goye ili Canaletta.

Radno vrijeme Nacionalne galerije u Londonu

Opis Radno vrijeme
Svakodnevno, osim petkom
10:00 - 18:00
Petkom
10:00 - 21:00
1. siječnja, 24. - 26. prosinca
Zatvoreno

Cijene ulaznica

Razgledavanje stalnog postava Nacionalne galerije je besplatno. Ulaz se eventualno plaća za privremene izložbe.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti