Nacionalni pomorski muzej u Greenwichu

Najnovija pridošlica u povijesnom dijelu Greenwicha, Nacionalni pomorski muzej, najznačajnija je tamošnja institucija i danas upravlja nekima od najvažnijih objekata u Greenwichu, a svrstava se i među najbolje svjetske pomorske muzeje.
Nacionalni pomorski muzej u Greenwichu Nacionalni pomorski muzej u Greenwichu

Nacionalni pomorski muzej osnovan je tek 1934. godine, a otvoren tri godine kasnije, no smješten je u zgradama čija je povijest mnogo dulja. Središnji dio Muzeja jest Kraljičina kuća, najstarija zgrada u Maritime Greenwichu, kompleksu pod zaštitom UNESCO-a. Oko nje su tijekom 19. stoljeća sagrađena dva krila, koja su s izvornom građevinom povezana lijepim kolonadama.

Tijekom prve polovice 19. stoljeća taj je dio kompleksa služio kao škola za djecu teško ranjenih mornara ili siročad čiji su očevi poginuli u pomorskim bitkama, a kasnije je škola otvorena i za druge osobe.

Zbirka Nacionalnog pomorskog muzeja

Prve izloške Muzej je stekao donacijama Jamesa Cairda, čije ime danas nosi i nagrada koju Muzej dodjeljuje zaslužnim pojedincima. S vremenom je kolekcija dosegla oko dva i pol milijuna izložaka, koji su danas raspoređeni u više zgrada - Kraljičinu kuću, s njom povezana dva krila, novo krilo Sammy Ofer, ali i Flamsteedovu kuću i Meridijansko dvorište, zapravo dijelove Kraljevskog opservatorija.

Što vidjeti u Nacionalnom pomorskom muzeju?

Voyagers gallery nalazi se u novom dijelu - krilu Sammy Ofer. Ondje možete saznati više o britanskoj pomorskoj tradiciji, u čemu će sigurno pomoći i veliki interaktivni zasloni. Ispred krila Sammy Offer može se pak vidjeti skulptura Brod u boci, odnosno model Nelsonovog HMS-a Victory, koji se isprva nalazio na četvrtom postolju na Trafalgar Squareu.

U krilu Sammy Offer nalazi se i Cairdova knjižnica, koja sadrži najveću svjetsku zbirku pomorskih materijala. Sadrži više od dva milijuna predmeta, od kojih neki potječu još iz 15. stoljeća. Tako ondje možete vidjeti zanimljive i rijetke knjige, različite rukopise, slike i fotografije, stare zemljovide itd.

Naravno, možete pogledati brojne modele brodova i pomorske karte, dok se u Dječjoj galeriji nalazi popularni brodski simulator, na kojemu možete provjeriti svoju vještinu u upravljanju plovilima, a moguće je i okušati se u borbi protiv gusara.

U Kraljičinoj kući možete uživati u portretima i pomorskim motivima starih majstora, dok u Flamsteedovoj kući možete saznati više o nultom meridijanu i tome kako je u 18. stoljeću riješen problem preciznog mjerenja vremena i posljedično preciznije pomorske navigacije.

Radno vrijeme Nacionalnog pomorskog muzeja

Opis Radno vrijeme
Svakodnevno 10:00 - 17:00
Posljednji ulasci dopušteni su do pola sata prije zatvaranja.
* Odnosi se na krilo Sammy Ofer i galerije u prizemlju. Prostorije na katovima rade kao i inače, do 17:00. Posljednji ulasci dopušteni su do 19:30.

Drugi objekti pod upravom Nacionalnog pomorskog muzeja - Kraljičina kuća te Flamsteedova kuća i Meridijansko dvorište - mogu imati drukčija radna vremena.

Cijene ulaznica

Razgledavanje samog Nacionalnog pomorskog muzeja besplatno je, kao i razgledavanje Kraljičine kuće. Ulaz u Flamsteedovu kuću i Meridijansko dvorište naplaćuje se.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti