Old Royal Naval College u Greenwichu

Veličanstveni Greenwich jedan je od najljepših dijelova Londona, a prepoznatljiv je prije svega po dvama kupolama koje se savršeno stapaju s obalom uz koju se nalaze. Radi se o Old Royal Naval Collegeu (ORNC), velebnom kompleksu po kojemu su London i Greenwich nadaleko poznati.
Old Royal Naval College u Greenwichu Old Royal Naval College u Greenwichu

Razvoj na toj lokaciji i u Greenwichu općenito započeo je odlukom prvog kralja dinastije Tudor o gradnji kraljevske rezidencije, jednostavno nazvane Palača Greenwich. Njegov sin i nasljednik, kontroverzni Henry VIII. palaču je proširio i u njoj provodio mnogo vremena, a ondje su mu se rodile i dvije kćeri te buduće kraljice - Mary i Elizabeth.

Početkom 17. stoljeća na vlast stiže nova dinastija - Stuarti - no i oni nastavljaju provoditi vrijeme u Greenwichu. Ipak, kraljica Ana poželjela je 1616. godine izgraditi novu, vlastitu palaču - Kraljičinu kuću. Ana nije doživjela njen dovršetak, no radovi su nastavljeni, a nekoliko kasnijih vladara rado ju je koristilo.

Stara palača polako je padala u zaborav te je kralj Charles II. odlučio srušiti gotovo cijelu palaču i izgraditi Kraljevu kuću, koja na kraju nikada nije poslužila kao kraljevska rezidencija.

Kraljica Mary II., dirnuta prizorima napaćenih mornara koji su se vraćili iz vojnih misija Ratne mornarice, odlučila je sagraditi bolnicu (koja je zapravo bila vrsta umirovljeničkog doma) za pomorce na mjestu nekadašnje palače. Bilo je to 1692. godine, a već dvije godine kasnije Mary je umrla. Ipak, planiranje bolnice je nastavljeno te je Christopher Wren preuzeo tu dužnost. Kamen temeljac postavljen je 30. lipnja 1696. godine, a deset godina kasnije primljeni su prvi mornari. Radovi su potrajali još desetke godina, a u njih su bili uključeni i mnogi drugi arhitekti i umjetnici, poput Nicholasa Hawksmoora ili Jamesa Stuarta.

ORNC je dovršen sredinom 18. stoljeća, a zanimljiv je njegov oblik, odnosno 'rupa' u sredini kompleksa. Naime, iako se danas možda čini sasvim logičnim da je kompleks razdvojen na dva dijela i da dvije sučeljene kupole nisu spojene barem kolonadama, prvotna ideja nije bila takva. No, kraljica Mary II., koja je i pokrenula inicijativu za igradnju ORNC-a inzistirala je na tome da joj se ne kvari pogled iz Kraljičine kuće. Tako se danas između prekrasnih kupola u daljini jasno ocrtava Kraljičina kuća, s pogledom koji se pruža ravno prema moru i sjevernoj obali Temze, baš kao i nekada.

1869. godine posljednji pomorci napuštaju bolnicu, koja je već četiri godine kasnije pretvorena u Kraljevski pomorski koledž (Royal Naval College), obrazovnu instituciju za mornaricu kojoj duguje današnje ime. 1998. godine kompleks napušta i Royal Naval College te taj golemi prostor danas dijele turistički centar Discover Greenwich, Sveučilište Greenwich te Konzervatorij za glazbu i ples Trinity Laban.

Centar za posjetitelje Discover Greenwich

ORNC je dom turističkog centra Discover Greenwich, gdje možete saznati više od bogatoj povijesti Greenwicha, odnosno o ljudima i građevinama koji su oblikovali jedan od najljepših dijelova Londona. Osim stalnog postava, ondje se povremeno održavaju i privremene izložbe, a na istom mjestu možete kupiti i različite zanimljive suvenire.

Oslikana dvorana (Painted Hall)

Vjerojatno najdojmljiviji dio unutrašnjost ORNC-a jest Oslikana dvorana, prvotno zamišljena kao soba za objedovanje pomoraca koji su bili zbrinuti u Bolnici. No, djelo Wrena, Hawksmoora i Jamesa Thornhilla pokazalo se previše upečatljivim za tako 'prizemnu' svrhu, pa je dvorana pretvorena u reprezentativno-izložbeni prostor. Posebno se istaknuo Thornhill, koji je dvoranu oslikao motivima vezanima uz britansku pomorsku tradiciju, a svoj rad obavio toliko dobro da je 1720. godine proglašen vitezom.

Često se ističe da je u Oslikanoj dvorani 1806. bilo izloženo tijelo Horatija Nelsona, najznačajnijeg admirala Britanske ratne mornarice, nakon što je podlegao ranama zadobivenima u Bitci kod Trafalgara, koja ga je i proslavila i priskrbila mu upečatljivi memorijal na Trafalgar Squareu.

Kasnije je Dvorana povremeno korištena kao mjesto za objedovanje, a u te i turističke svrhe koristi se i danas. Razgledati se može potpuno besplatno.

Kapelica sv. Petra i Pavla

Uz Oslikanu dvoranu, najznačajnija atrakcija ORNC-a jest kapelica sv. Petra i Pavla, velebno djelo koje je po nacrtima Christophera Wrena dovršio Thomas Ripley 1751. godine. Prvotna inačica bila je relativno skromno uređena, no razorni požar 1779. godine pružio je priliku Jamesu Stuartu i njegovim suradnicima obnoviti i urediti kapelicu u neoklasicističkom stilu. Rezultat je dojmljiva kapelica koju možete vidjeti i danas i to potpuno besplatno. U Kapelici se održavaju i mise, kao i različiti koncerti.

Radno vrijeme Old Royal Naval Collegea

Opis Radno vrijeme (svakodnevno)
Oslikana dvorana 10:00 - 17:00
Kapelica 10:00 - 17:00
Centar za posjetitelje Discover Greenwich 10:00 - 17:00

Cijene ulaznica

Razgledavanje svih dijelova Old Royal Naval Collegea - Oslikane dvorane, Kapelice i centra Discover Greenwich - besplatno je.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti