Prirodoslovni muzej u Londonu

U moru kvalitetnih londonskih muzeja neki od njih zauzimaju posebno istaknuto mjesto. Jedan od takvih je i Prirodoslovni muzej u Londonu, najbolji takve vrste na svijetu.
Prirodoslovni muzej u Londonu Prirodoslovni muzej u Londonu

Povijesne crtice

Priča o londonskom Prirodoslovnom muzeju počinje još 1753. godine, kada je Hans Sloane državi ostavio zbirku koju je marljivo prikupljao tijekom života. Prvotno je kolekcija bila smještena u British Museumu, sve dok Richard Owen, voditelj prirodoslovne zbirke u potonjem, nije pokrenuo kampanju za izgradnju nove, zasebne zgrade za prirodoslovnu zbirku.

Vlada je podržala njegovu inicijativu te je muzejska zgrada izgrađena na području Južnog Kensingtona. Ondje je 1862. godine održana Velika svjetska izložba te je prostor zauzimala središnja sajamska građevina, jednostavno nazvana International Exhibition Building. S obzirom da zgrada nije bila pretjerano popularna, štoviše tadašnji The Building News proglasio ju je "jednom od najružnijih javnih građevina koje su ikada podignute u ovoj zemlji", brzo je donesena odluka da se sruši i na njenom mjestu izgradi novi muzej.

Na natječaju je pobjedio Francis Fowke, isti arhitekt koji je 'potpisao' i omraženu Sajamsku zgradu. No, Fowke je ubrzo umro te je projekt preuzeo mladi Alfred Waterhouse. On je umjesto renesanse odabrao njemačku romaniku i - izvrsno pogodio! Waterhousova zgrada otvorena je 1881. godine i danas je jedna od najprepoznatljivijih londonskih građevina, a njeno prugasto pročelje jedan od omiljenih gradskih simbola.

Zbirka Prirodoslovnog muzeja u Londonu

Zbirka Prirodoslovnog muzeja uistinu je golema te je najveća takve vrste na svijetu. Obuhvaća više od 70 milijuna uzoraka - životinja je čak 55 milijuna, pri čemu na kukce otpada 28 milijuna primjeraka. Fosila je devet milijuna, dok je biljnih uzoraka šest milijuna. Zbirka obuhvaća i više od pola milijuna stijena i minerala te više od tri tisuće meteorita, a u dislociranom centru u Tringu (60-ak kilometara sjeveroistočno od Londona) nalaze se uzorci više od 95 posto danas poznatih ptičjih vrsta.

Galerija dinosaura

Najpopularniji dio muzeja jest Galerija dinosaura, prostor u kojemu posjetitelji mogu saznati više o tim divovskim stvorenjima. Moguće je vidjeti različite kosture i modele, među njima i one poznatog T-rexa, odnosno tiranousaura.

Kao i u ostatak stalnog postava, ulaz u Galeriju dinosaura je besplatan, no zbog stalnih gužvi poželjno je unaprijed rezervirati ulaznicu za njega. U suprotnom, mogli biste provesti mnogo vremena čekajući na ulaz. Karte imaju upisano vrijeme posjeta, pa kod njihove rezervacije trebate odabrati željeno vrijeme posjeta i tada se pojaviti na ulazu u Galeriju.

Simulatori potresa i vulkanskih erupcija

Jedan od omiljenih dijelova Muzeja jest i tzv. 'Power Within' galerija (opet otvorena od siječnja 2014.), u kojoj možete doživjeti simulacije erupcije vulkana ili simulaciju razornog potresa. Mnogi vole pogledati i figuru plavetnog kita u stvarnoj veličini, divovski podsjetnik na veličinu najvećeg bića koje je ikada živjelo na zemlji.

Radno vrijeme Prirodoslovnog muzeja u Londonu

Opis Radno vrijeme
Svakodnevno 10:00 - 17:50
Posljednji petak u mjesecu 10:00 - 22:00
24. - 26. prosinca Zatvoreno

Cijene ulaznica

Razgledavanje stalnog postava Prirodoslovnog muzeja je besplatno. Ulaz se eventualno plaća za privremene izložbe.

Iako vam rezervacija besplatnih ulaznica za Galeriju dinosaura omogućuje ulazak u istu u točno određeno vrijeme, to ne znači da s njom imate pravo odmah ući u cjelokupni muzej. Dakle, za ulaz u sami muzej morate čekati s ostalim posjetiteljima u redu, nakon čega možete odmah nastaviti prema Galeriji, imajući na umu vrijeme koje vam je upisano na rezerviranoj karti.

Ako ste kupili kartu za privremenu izložbu, možete koristiti brzi ulaz i ne morate čekati s ostalim osobama u redu za ulaz u Muzej.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti