Tower Bridge

Tower Bridge najpoznatiji je londonski most te jedan od najpoznatijih u svijetu. Prepoznatljivi simbol Londona u promet je pušten tek krajem 19. stoljeća, 1894. godine.
Tower Bridge Tower Bridge

Izgradnji novog mosta preko Temze pristupilo se zbog velikih gužvi koje su nastajale istočno od tadašnjeg London Bridgea. Natječaj je otvoren 1876. godine, idejni projekt odabran 1884. godine, a deset godina kasnije Tower Bridge konačno je otvoren.

Most je prepoznatljiv po dva tornja, između kojih se na dvije razine nalaze prometnice. Donja se sastoji od dvije pomične rampe i namijenjena je kombiniranom cestovnom i pješačkom prometu, dok je gornja bila zamišljena kao pješačka alternativa za sve one koji ne žele čekati na spuštanje 'rampi' u vrijeme kada je most podignut kako bi omogućio prolazak brodovima. No, ta 'nebeska' šetnica zatvorena je 1910. godine zbog slabog korištenja te se danas koristi kao jedan od boljih gradskih vidikovaca u sklopu Tower Bridge Exhibitiona (više ispod).

Tower Bridge jedna je od omiljenih gradskih znamenitosti, a bez slike s njime u pozadini rijetki napuštaju London. Svakako ga probajte vidjeti i po noći, kada zaista blista punim sjajem. Spomenimo i da se Tower Bridge odlično 'slaže' sa susjednim Tower of Londonom, što je i bio jedan od zahtjeva natječaja za njegovu gradnju.

Tower Bridge Exhibition

Most je dom zanimljivoj izložbi nazvanoj Tower Bridge Exhibition. Osim što se možete upoznati s poviješću ove građevine i saznati više o drugim svjetski poznatim mostovima, pruža vam se i mogućnost za vidjeti sobe s motorima koji su nekoć podizali rampe na donjoj razini mosta. No, ono zbog čega se većina posjetitelja odlučuje na posjet Tower Bridgeu jest mogućnost posjeta spomenutoj šetnici na gornjoj razini, s koje se pruža izvrstan panoramski pogled na London.

Radno vrijeme (Tower Bridge Exhibition)

Opis Radno vrijeme
Od travnja do rujna
10:00 - 18:00
Od listopada do ožujka
09:30 - 17:30
Posljednji ulasci dopušteni su pola sata prije zatvaranja.
Tower Bridge Exhibition zatvoren je od 24. do 26. prosinca, a 1. siječnja radi od 10:00.

Cijene ulaznica (Tower Bridge Exhibition)

Opis Cijene
Odrasli
9,00 GBP
Djeca, dobi 5-15 godina
3,90 GBP
Studenti i osobe star(ij)e od 60 godina
6,30 GBP
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
14. 04. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti