Trafalgar Square

Ako se u golemom Londonu jedno mjesto može smatrati gradskom žilom kucavicom, središtem najvažnijih događanja, onda je to Trafalgar Square.
Trafalgar Square Trafalgar Square

Trafalgar Square ime je dobio po poznatoj Bitci kod Trafalgara iz 1805. godine, kada je britanska mornarica porazila Španjolsku i Napoleonovu Francusku. Bitka se odvijala kod rta Trafalgar, 50-ak kilometara južno od Cadiza, a Britance je vodio admiral Horatio Nelson. Zahvaljujući pobjedi nad nadmoćnim protivnicima, Nelson je stekao velik ugled i slavu te mu se domovina se odužila postavljanjem više od 50 metara visokog stupa na najvažniji londonski trg. Danas je to najupečatljiviji spomenik na Trafalgar Squareu, a ondje se nalazi još od sredine 19. stoljeća.

Četiri postolja

U podnožju stupa nalaze se skulpture lavova - na svakom uglu po jedna, ukupno četiri njih. Simbolika broja četiri vidljiva je i u još jednom detalju - na Trgu se nalaze četiri velika postolja, koja su bila predviđena za postavljanje spomenika drugim poznatim osobama iz britanske povijesti. Tri su iskorištene te se na njima nalaze statue kralja Georgea IV., generala Jamesa Napiera i generala Henryja Havelocka. Četvrto postolje nikad nije popunjeno te je krajem 20. stoljeća odlučeno da će se na njemu izlagati različita umjetnička djela, pri čemu će svako biti izloženo samo privremeno.

Fontane

Na Trafalgar Squareu ističu se i dvije velike fontane, prvi puta otvorene 1845. godine. Tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća redizajnirane su i posvećene uspomeni na dva poznata admirala britanske mornarice - Johnu Jellicoeu i Davidu Beattyju, dok posljednje izmjene potječu s početka 21. stoljeća.

Nacionalna galerija

Trafalgar Square dom je i jednom od najboljih londonskih muzeja - Nacionalnoj galeriji. U građevini koja dominira trgom smještena je vrhunska zbirka zapadnoeuropskog slikarstva, jedna od najboljih u svijetu. Izložena su djela velikana poput Moneta, Rubensa, Rembrandta, Michelangela, Rafaela i Leonarda da Vincija, a ljubitelje umjetnosti sigurno će razveseliti to što je ulaz u Galeriju besplatan!

Najveće gradsko božićno drvce

Trafalgar Square je i mjesto odvijanja brojnih događanja, poput različitih prosvjeda ili proslava važnih sportskih pobjeda. No, jedna tradicija ima posebno mjesto - paljenje lampica na božićnom drvcu. Priredba se održava početkom prosinca, a drvce dolazi iz okolice norveške prijestolnice Osla. Radi se o daru Norvežana Britancima iz zahvalnosti za pomoć tijekom Drugog svjetskog rata. Za London se pomno bira najbolji primjerak drvca svake godine još od 1947., a kod bora stanovnike i posjetitelje Londona u božićnom razdoblju na Trafalgar Squareu svakodnevno uveseljavaju i božićne pjesme koje izvode različite glazbeno-zabavljačke skupine.

Provjerite cijene smještaja u Londonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti