Oxford

Smješten na jugoistoku Engleske, na obalama rijeka Cherwell i Temze, Oxford je dom najstarijeg sveučilišta na engleskom govornom području, a poznat je i kao 'city of dreaming spires', što najbolje opisuje harmoniju arhitekture i tornjeva oxfordskih škola. Naime, dok se šećete gradskim ulicama i gledate sve te crkve, škole, zidine i kule imate dojam kao da ste u nekom filmu o vilenjacima i čarobnjacima.
Oxford Oxford

Sveučilište u Oxfordu prvi put se spominje u 12. stoljeću, a prve škole (koledži) bile su University College (1249.), Balliol (1263.) i Merton (1264.).

Od značajnijih datuma izdvajaju se kraj 18. stoljeća kad je izgrađen Oxfordski kanal, sredina 19. stoljeća i spajanje željeznicom grada i Londona, kraj 19. stoljeća kad je izgrađena Gradska vijećnica te kraj 20. stoljeća i osnivanje novog svučilišta u gradu, Oxford Brookes Universityja, koje je zadnjih nekoliko godina dobilo brojne pohvale kao najbolje novo sveučilište u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Provjerite cijene smještaja u Oxfordu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Oxford
Jeftini letovi iz/do Oxforda

Jeftini letovi iz/do Oxforda

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Oxforda? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Oxforda sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Oxfordu.
Korisne informacije o Oxfordu

Korisne informacije o Oxfordu

Postoji više od tridesetak parkova i livada, od kojih su najpoznatiji Botanički vrt, osnovan 1621., ujedno najstariji u Ujedinjenom Kraljevstvu i broji 8000 biljnih vrsta, Oxford University Parks i...

Kultura u Oxfordu

Tko voli 'kulturne stvari' poput kazališta i muzeja, u Oxfordu će doći na svoje.
Noćni život u Oxfordu

Noćni život u Oxfordu

Kao i svugdje u Engleskoj, u Oxfordu također postoje brojni pubovi i cocktail barovi.
Oxford Visitor Card

Oxford Visitor Card

Oxford Visitor Card je bila kartica kojom se u 3 tjedna koliko vrijedi, a za cijenu od 3 funte, moglo ostvarivati pravo na popuste na četrdesetak mjesta u gradu i okolici.
Prijevoz do Oxforda

Prijevoz do Oxforda

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do ovog sveučilišnog centra. Saželi smo kako do Oxforda autobusom, vlakom i zrakoplovom.
Shopping u Oxfordu

Shopping u Oxfordu

Nekoliko je shopping ulica u gradu, od kojih su većina u samome centru, a najpoznatije su Cornmarket Street, The High Street, Broad Street i George Street, a od shopping centara Clarendon i Westgate.
Smještaj u Oxfordu

Smještaj u Oxfordu

Oxford raspolaže brojnim smještajnim jedinicama. Za povoljan smještaj najbolji odabir su bed&breakfast objekti, gostinjske kuće (guesthouses) te nekoliko hostela u centru grada.

Što posjetiti (znamenitosti) u Oxfordu

Oxford je lijep i ugodan grad koji će vas sigurno zadržati neko vrijeme dok ga razgledate. Pročitajte koje su to glavne gradske atrakcije.

Sveučilište u Oxfordu

Sveučilište u Oxfordu najstarije je na engleskom govornom području, jedno je od najprestižnijih na svijetu i ima 38 koledža. Poznato je i njihovo rivalstvo s Cambridgeom, a pohađali su ga brojni...